Facebook si Instagram, vizate de anchete ale UE in legatura cu dezinformarea rusa

externe

mark zuckenberg, meta

Facebook si Instagram se confrunta cu amenzi drastice dupa ce Comisia Europeana a deschis marti o ancheta privind modul in care au gestionat dezinformarea din Rusia si din alte tari straine, relateaza Politico.

Cele mai populare platforme online sunt suspectate ca nu au respectat cerintele de limitare a raspandirii de informatii false si de manipulare straina coordonata, in conformitate cu legea privind modificarea continutului, Legea privind serviciile digitale (DSA). Companiile se pot confrunta cu amenzi de pana la 6 % din veniturile lor anuale in cazul incalcarilor.

„Aceasta Comisie a creat mijloace pentru a proteja cetatenii europeni de dezinformarea si manipularea tintita de catre tari terte. Daca suspectam o incalcare a normelor, actionam”, a declarat presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, intr-un comunicat de presa.

POLITICO a relatat anterior despre viitoarele investigatii, care au loc pe fondul avertismentelor privind o crestere a interferentelor rusesti inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, la care sunt asteptati sa voteze sute de milioane de europeni.

Institutiile UE si tarile membre urmeaza sa organizeze reuniuni periodice de criza pentru a aborda interferentele straine care vizeaza alegerile europene, dupa ce Belgia a declansat saptamana trecuta un mecanism european de raspuns. Tarile UE analizeaza, de asemenea, un regim de sanctiuni mult mai larg pentru operatiunile de manipulare rusesti la nivel mondial.

Comisia a declarat ca este posibil ca Facebook si Instagram sa nu limiteze suficient de mult raspandirea reclamelor inselatoare, a campaniilor de dezinformare si a fermelor de roboti coordonate. Oficialii UE au mai spus ca platformele Meta ar putea fi exploatate de escrocherii galopante si de reclame generate de instrumente de inteligenta artificiala.

De asemenea, platformele fac prea dificila raportarea de catre utilizatori a continutului potential ilegal, a declarat Comisia.

Oficialii sunt, de asemenea, ingrijorati de faptul ca Meta limiteaza controlul extern al platformelor sale, pe masura ce elimina treptat CrowdTangle, un instrument de monitorizare in timp real a continutului viral, inclusiv a potentialelor dezinformari. Compania va avea la dispozitie cinci zile lucratoare pentru a explica modul in care va asigura un acces suficient pentru jurnalisti, experti in dezinformare si cercetatori.

Meta este cea de-a patra companie vizata de anchetele DSA initiate de Comisie, care supravegheaza peste 20 de platforme online importante.

UE investigheaza TikTok pentru o eventuala neprotectie a minorilor si AliExpress pentru ca nu a protejat consumatorii de produsele ilegale si periculoase. Reteaua de socializare X (fostul Twitter) se confrunta, de asemenea, cu sanctiuni pentru dezinformare necontrolata si continut ilegal.

Purtatorul de cuvant al Meta, Ben Walters, a invocat declaratii anterioare despre activitatea companiei in lupta impotriva dezinformarii rusesti. De asemenea, el a repetat ca societatea are „un proces bine stabilit pentru identificarea si reducerea riscurilor pe platformele noastre”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: