„Faceti copii pentru Rusia”. Cum arata noua campanie propagandistica de la Moscova: „Acesta este viitorul lumii ruse – Rusia eterna de o mie de ani”

externe

Putin si femeile

Vladimir Putin face tot mai des apel catre rusoaice pentru a creste populatia Rusiei si pentru a-si reconstrui natiunea ca o mare putere ancorata in valorile traditionale ale familiei, relateaza Washington Post intr-o analiza a unei noi campanii propagandistice lansata in Rusia.

„Multe dintre bunicile si strabunicile noastre au avut sapte sau opt copii si poate chiar mai multi”, a declarat Putin in fata unei audiente formate din personalitati religioase si politice ultraconservatoare care s-au reunit in Palatul de Stat al Kremlinului in noiembrie. „Ar trebui sa pastram si sa reinviem aceste minunate traditii”.

Putin, care a vorbit prin legatura video de la biroul sau din Sochi, in sudul Rusiei, a aparut pe un ecran masiv flancat de doua imagini ale „Icoanei Mantuitorulu”, in timp ce le indemna pe femeile din Rusia sa dea nastere unor copii numerosi. Oficialii rusi au inceput apoi sa le spuna femeilor sa inceapa devreme – la 18 ani.

„Salvarea si cresterea populatiei Rusiei este sarcina noastra pentru urmatoarele decenii”, a declarat el de la Soci. „Acesta este viitorul lumii ruse – Rusia eterna de o mie de ani”.

Rata scazuta a natalitatii si speranta de viata relativ scurta din Rusia au provocat consternare la Kremlin timp de decenii. Putin a anunta ca este o problema de securitate nationala.

Politicile sale sunt conduse nu numai de interese economice, ci si de efortul de a crea o societate puritana, militarizata, bazata pe nationalism si crestinism ortodox – blocata intr-un conflict civilizational cu Occidentul.

In urmarirea acestor schimbari radicale, Putin a prezentat Rusia drept lider global in lupta impotriva a ceea ce el considera a fi desfranarea occidentala si a catalogat sustinatorii democratiei si alti liberali drept promotori ai unei „ideologii distructive” care trebuie suprimati. Feministele, activistii LGBTQ+, jurnalistii independenti si personalitatile opozitiei politice au fost considerati agenti straini, extremisti sau teroristi si au fost arestati, inchisi sau fortati sa paraseasca tara.

Femeile traditionaliste sunt promovate in functii de nivel inalt – cum ar fi mediatoarea nationala pentru copii Maria Lvova-Belova, care are 10 copii, dintre care cinci adoptati. Lvova-Belova, impreuna cu Putin, a fost acuzata de crime de razboi de catre Curtea Penala Internationala cu privire la relocarea fortata a copiilor ucraineni.

Kremlinul a calificat acuzatiile drept „scandaloase si inacceptabile”, dar si „nule si neavenite”, deoarece Rusia nu este parte la Curtea Penala Internationala.

In 2022, Ministerul Muncii din Rusia a adoptat o strategie care vizeaza „egalitatea de facto” a femeilor cu barbatii. Cu un an inainte, o lista din epoca sovietica de locuri de munca rezervate barbatilor a fost redusa de la 450 la 100, permitand femeilor sa conduca trenuri sau sa lucreze ca marinari.

In februarie, rata somajului din Rusia a fost de 2,8 % – un minim record. Cu toate acestea, femeile nu lucreaza mai mult, potrivit Rosstat, agentia statistica de stat, participarea femeilor la forta de munca fiind de 48,8 %, aproape neschimbata fata de 48,7 % in ianuarie 2022.

Si chiar daca le cere femeilor sa se sacrifice pentru patrie, Rusia a regresat in ceea ce priveste protejarea femeilor. Multe forme de violenta domestica au fost dezincriminate in 2017, unii parlamentari afirmand ca parintilor ar trebui sa li se permita sa isi bata copiii si ca femeile nu sunt jignite de faptul ca un barbat isi bate sotia. Grupurile care sprijina victimele violentei domestice sau care lucreaza pentru protejarea drepturilor reproductive au fost desemnate drept „agenti straini”.

Putin a restaurat un premiu sovietic din 1944 „Mama Eroina” pentru mamele cu 10 sau mai multi copii, precum si un „Ordin al Gloriei Parentale”. La 30 mai, din sala de sedinte a Kremlinului, Putin a tinut o videoconferinta cu noua familii numeroase din Rusia care au castigat astfel de premii.

Mamele si sotiile soldatilor care sustin deschis razboiul din Ucraina sunt, de asemenea, laudate ca eroine, in timp ce cele care pledeaza pentru un tratament mai bun al sotilor lor de catre armata sunt ostracizate si considerate tradatoare care trebuie reduse la tacere.

Cand s-a adresat femeilor pe 8 martie, de Ziua Internationala a Femeii, Putin a stat langa o vaza masiva de flori si le-a reamintit ca sunt frumoase si fermecatoare si ca cea mai importanta functie a lor este aceea de a da nastere: „Voi, dragi femei, sunteti capabile sa transformati lumea cu frumusetea, intelepciunea si generozitatea voastra spirituala, dar, mai presus de toate, datorita celui mai mare dar cu care v-a inzestrat natura – nasterea de copii. Maternitatea este un destin uimitor pentru femei”.

Putin, care are 71 de ani si, ca multi din elita Rusiei, este divortat, nu este un model pentru valorile familiei traditionale. De mult timp apare singur la evenimente publice si aproape niciodata nu mentioneaza cele doua fiice din casatoria sa. De asemenea, nu a recunoscut niciodata copiii rezultati din relatiile cu alte doua femei, despre care se vorbeste pe larg, inclusiv o fiica rezultata dintr-o relatie secreta de mai multi ani.

Putin a declarat anul 2024 Anul Familiei, iar in aprilie a ordonat revenirea unui concurs sovietic numit „Haideti, fetelor!”, in cadrul caruia tinerele femei se intreceau sa faca cea mai buna supa, sa dea cu aspiratorul, sa danseze, sa cante un cantec popular sau sa raspunda la intrebari privind treburile din bucatarie.

Inaltii oficiali insista in mod repetat asupra mesajului privind familiile numeroase si schimbarile comportamentale ale femeilor. In iulie anul trecut, ministrul Sanatatii, Mikhail Murashko, a atacat „practica de-a dreptul vicioasa” a femeilor care urmeaza studii si cariere inainte de nastere. In martie, viceprim-ministrul pentru politica sociala, Tatiana Golikova, a declarat ca varsta „corecta” pentru ca femeile sa aiba copii este intre 18 si 24 de ani.

„Cu cat primul copil se naste mai devreme, cu atat mai devreme se vor naste al doilea si al treilea”, a declarat Golikova la un festival al tineretului.

Viaceeslav Volodin, presedinte al Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului Rusiei, a declarat: „Fetele trebuie sa fie pregatite pentru viata de adult, fiind invatate cum sa gateasca bors, pentru ca trebuie sa aiba grija de sotii lor”.

Margarita Pavlova, un senator din regiunea Chelyabinsk, a declarat intr-un interviu televizat in noiembrie: „Trebuie sa incetam sa mai incurajam fetele sa urmeze studii superioare… care apoi nu le duc nicaieri”.

Aceasta propaganda omniprezenta exaspereaza sotiile si familiile soldatilor mobilizati care fac parte dintr-un alt grup Telegram – „Drumul spre casa” – care organizeaza in mod regulat proteste prin care solicita demobilizarea. Membrii nu trebuie sa isi dezvaluie numele, dar se crede ca autoritatile ruse au capacitatea de a identifica utilizatorii Telegram.

„Scopul este doar sa ne faca sa tacem”, a declarat o femeie cu afaceri mici din regiunea Moscovei al carei sot lupta in Ucraina de 18 luni. „Ei incearca sa creeze o imagine a unei femei foarte ascultatoare, ca o sclava”.

Femeile, a spus ea, sunt tratate „ca niste incubatoare”, chiar daca barbatii mor in razboi.
„Suntem in mijlocul razboiului si ei le cer femeilor sa nasca copii”, a spus femeia de afaceri. „Sunt nebuni? Nu am de gand sa dau nastere la copii in timpul unui razboi”.

Daca Rusia castiga, a adaugat ea, in curand va fi un alt razboi. „Deci, de ce ar trebui sa am copii care vor trai pana la urmatorul razboi si apoi vor fi ucisi in acest razboi urmator”, a intrebat ea. „Nu! In niciun caz”.

Cele care fac parte din grupul „Drumul spre casa” sunt portretizati ca tradatori si agenti straini.

Salariile femeilor din Rusia sunt, in medie, 60% din cele ale barbatilor, potrivit raportului Forumului Economic Mondial privind diferenta de gen din 2021, ultimul an in care a fost inclusa Rusia. In ceea ce priveste reducerea decalajului general, cifrele mai mici indicand un succes mai mare, Rusia s-a clasat pe locul 81 din 156 de tari. Statele Unite s-au clasat pe locul 30.

Putin a instituit burse familiale pentru a incuraja cresterea natalitatii, insa cheltuielile militare raman prioritatea sa principala, iar razboiul a exacerbat criza demografica. Sute de mii de barbati au parasit Rusia pentru a evita recrutarea sau au fost ucisi sau raniti in actiune.

In 2023, 1,26 milioane de copii s-au nascut in Rusia, cu 9,5% mai putini decat in 2021, potrivit Rosstat – cel mai mic numar de nasteri din 1999.

Eforturile lui Putin de a modela o societate conservatoare contravin valorilor multor rusi. Un studiu realizat in 2022 de Rosstat pe 15 000 de gospodarii a aratat ca 71,6% dintre femei nu doresc mai mult de doi copii, comparativ cu 65,3% in 2017.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: