Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

analize

datorie publica, guvern, PIB, crestere, Marcel Ciolacu

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si la 7% din PIB in 2025 din cauza cresterii cheltuielilor, conform previziunilor economice de primavara publicate miercuri de Executivul comunitar. Premierul Ciolacu a sustinut in mod repetat ca reduce cheltuielile guvernamentale, insa iata ca lucrurile stau invers.

In prognoza publicata in toamna anului trecut, Comisia a aratat ca se asteapta ca deficitul guvernamental al Romaniei sa se reduca, de la un nivel de 6,3% din PIB prognozat la acea data pentru 2023, pana la 5,3% din PIB in 2024 si 5,1% din PIB in 2025, ca urmare a masurilor de consolidare fiscala ce urmau sa fie implementare in luna ianuarie 2024.

In documentul publicat miercuri, insa, CE precizeaza ca deficitul guvernamental este asteptat sa ramana la un nivel ridicat pe intreaga perioada a intervalului de prognoza.

„In 2024, deficitul este prognozat sa creasca pana la 6,9% din PIB. La fel ca si in 2023, cresterea rapida a cheltuielilor guvernamentale este asteptata sa fie principalul motor din spatele acestui deficit mai mare…In 2025, deficitul este prognozat sa ramana stabil la 7% din PIB, plecand de la ipoteza ca politicile nu vor fi modificate. Costul pe termen scurt al reformei pensiilor este asteptat sa continue la deficitul mai mare. Prognoza de deficit pe 2025 nu include posibilele reforme suplimentare care ar decurge din reforma regimului fiscal al microintreprinderilor si reforma generala a sistemului de taxe, care sunt incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta dar pentru care nu au fost prezentate suficiente detalii”, subliniaza Comisia Europeana, citata de Agerpres.

Pe de alta parte, conform noilor previziuni, economia romaneasca ar urma sa inregistreze o crestere de 3,3% in 2024 si una de 3,1% in 2025. Comparativ, in toamna anului trecut, Executivul comunitar prognoza in cazul Romaniei o crestere a PIB de 3,1% in 2024.

„Activitatea economica s-a relansat la inceputul lui 2024, dupa o crestere reala modesta de 2,1% in 2023. Consumul privat si-a revenit gratie majorarii pensiilor si salariilor in sectorul public. Pentru intregul an 2024, inflatia mai mica, cresterea veniturilor disponibile si relaxarea conditiilor financiare vor continua sa sustina consumul privat. Totusi, perspectivele de crestere modeste in randul principalilor parteneri comerciali din UE afecteaza exporturile, in timp ce importurile accelereaza, ceea ce va duce la o contributie negativa a exporturilor la cresterea PIB-ului si la o agravarea de deficitului de cont curent. Pe ansamblu, cresterea reala a PIB-ului ar urma sa accelereze pana la 3,3% in 2024”, se arata in raportul publicat miercuri de executivul comunitar.

O alta veste buna este ca inflatia este asteptata sa continue sa scada in Romania, pana in 2025, chiar daca va fi doar o scadere graduala. Totusi, majorarile semnificative de salarii si pensii pun presiuni pe cresterea preturilor si vor pastra inflatia de baza la un nivel superior inflatiei generale.

Potrivit celor mai recente prognoze ale Executivului comunitar, rata medie a inflatiei este asteptata sa scada de la 9,7% in 2023, pana la 5,9% in 2024 si 4% in 2025, dar riscurile sunt orientate spre o reducere mai treptata.

De asemenea, datoria guvernamentala a Romaniei este asteptata sa creasca, de la un nivel de 48,8% din PIB in 2023, pana la aproape 51% din PIB in 2024 si 53,9% din PIB in 2025. Riscurile la adresa perspectivei fiscale sunt orientate spre deficite mai mari, in special in 2024, cand chletuielile suplimentare pre-electorale ar putea creste si mai mult chletuielile.

Comisia Europeana publica in fiecare an doua seturi de previziuni detaliate (in primavara si in toamna) si doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale si trimestriale ale PIB-ului si ale inflatiei tuturor statelor membre pentru anul in curs si pentru anul urmator, precum si date agregate pentru UE si zona euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: