Grupul de initiativa „Fara penali in functii publice” a fost lansat luni de Uniunea Salvati Romania (USR), in prezenta mai multor personalitati din domeniul politic, cultural sau social.
„Consideram ca, in momentul de fata, in societatea din Romania sunt suficient de multi oameni care doresc sa avem o clasa politica curata. Sunt suficient de multi oameni care doresc sa reducem cel putin, daca nu sa eliminam, ideea asta ca a fura din bani publici este un lucru normal, ideea asta ca e normal, condamnat fiind, sa conduci destinele natiunii si sa spui asta cu mandrie ‘pentru ca se poate’. Lucrul acesta poate fi oprit si initiativa pe care o demaram astazi tocmai acest lucru isi propune: dorim sa ridicam la nivel de principiu constitutional faptul ca o persoana condamnata definitiv si irevocabil nu poate sa ne reprezinte si nu poate sa conduca destinele natiunii”, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele USR, Dan Barna.
El a aratat ca acest principiu exista in mai multe constitutii europene si este un principiu prin care legea incearca sa inlocuiasca un eventual deficit de morala educationala si ca se asteapta sa fie stranse nu doar minimul de 500.000 de semnaturi pentru ca initiativa sa poate fi depusa in Parlament, dar chiar peste un milion de semnaturi.
„Solidaritatea noastra este indispensabila si este forta noastra. Trebuie sa fim solidari impotriva raului care ne inconjoara si ne ameninta”, a declarat, luni, filosoful Mihai Sora, unul dintre semnatarii initiativei.
La randul sau, scriitorul Gabriel Liiceanu a precizat ca si-a pus intrebarea cum de s-a ajuns sa se puna problema „fara penali in functii publice”, deoarece, conform normalitatii milenare ale societatilor europene, nimeni nu gandeste ca furtul poate sa faca parte din economia de guvernare a unei societati.
„Sa oprim aceasta rasturnare a lumii cu fundul in sus”, a spus Liiceanu, in cadrul unei conferinte de presa. El a spus ca nu este cazul „sa ne imbatam cu apa rece”, fiind convins ca initiativa nu va fi aprobata de catre Parlament, insa atunci cand se va dezbate va fi clar ca actualul Parlament ii sustine pe infractori.
„Legea pe care ar propune-o USR nu va fi votata in Parlament, noi stim asta. Deci sa nu ne imbatam cu cuvinte mari. (…) Initiativa atunci (…) are un rol foarte simplu: ii vor pune cei din Parlament sa voteze ca vor cu infractori in functii publice. Dar o vor face, vor vota. De ce? Pentru ca pot. Deci cadrul lor legal le permite sa ne tina in aceasta situatie. Oamenii care trebuie sa dea legea de curatire a Parlamentului, in principal, sunt cei care n-au interesul s-o dea. Si atunci singura varianta este asta, e bine ca exista un partid care poate sa polarizeze dorinta si speranta si disperarea unei parti din populatia Romaniei pentru a opri aceasta rasturnare a lumii cu fundul in sus”, a afirmat Liiceanu.
“Fara penali in functii publice” este o initiativa cetateneasca sustinuta de USR care isi propune sa stanga 500.000 de semnaturi in 6 luni pentru a modifica Constitutia. In acest sens, persoanele condamnate penal nu vor mai putea ocupa functii publice alese in stat. Inainte de inceperea efectiva de strangere a semnaturilor, vor mai fi necesari doi pasi: avizul de la Consiliul Legislativ si publicarea proiectului in Monitorul Oficial.
In prezent, integritatea membrilor din Guvern este reglementata prin lege, dar nu si cea a reprezentantilor autoritatilor publice locale, deputatilor, senatorilor si Presedintelui Romaniei. Iata cum arata noul alineat propus va fi introdus la Art.37 din Constitutie:
„(3) Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii.”
„In urma cu un an eram in strada si protestam impotriva ordonantei 13. Alaturi de sute de mii de oameni din toata tara. Cele mai mari proteste de strada de la Revolutie incoace, mai multi oameni decat la Revolutie. Dupa un an lucrurile sunt cam in acelasi punct. Doua guverne au fost schimbate, dar asaltul impotriva legilor justitiei continua pentru ca un grup de politicieni penali, stransi in jurul lui Liviu Dragnea, folosesc puterea pe care o au pentru a scapa de puscarie sau pentru a continua sa fure, iar oamenii continua si ei sa iasa in strada. Noi credem ca astazi sunt suficient de multi oameni in societate care isi doresc o curatare a clasei politice. Care s-au saturat sa vada in fruntea statului oameni condamnati penali. Care s-au saturat ca viitorul lor sa fie decis de niste infractori. Initiativa aceasta este pentru ei”, a spus Dan Barna, presedintele USR, potrivit comunicatului citat.
USR arata ca, la nivel european, Constitutii din tari precum Estonia, Danemarca, Polonia sau Luxemburg au astfel de interdictii cu privire la coruptie.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…