externe

FBI investigheaza disparitia a sute de artefacte stravechi, care au fost furate din British Museum si au ajuns in posesia unor colectionari americani

Biroul Federal de Investigatii din SUA (FBI) ancheteaza vanzarea a sute de comori suspectate a fi furate de la British Museum catre cumparatori din Statele Unite. De asemenea, agentia americana de aplicare a legii a facilitat returnarea a 268 de obiecte catre muzeu, care revendica proprietatea artefactelor vandute unui colectionar din Washington, D.C.

In 2022, British Museum a anuntat disparitia, furtul sau deteriorarea unor pietre pretioase antice, bijuterii si alte obiecte din colectia sa. Intr-o declaratie, British Museum a dezvaluit ca 626 de obiecte au fost recuperate, desi estimeaza ca 1.500 de piese sunt inca disparute. Dintre obiectele recuperate, 100 au fost localizate, dar nu au fost inca returnate.

Implicarea FBI a iesit la iveala atunci cand un cumparator din New Orleans a declarat ca a fost contactat de un agent FBI care ii cerea informatii despre doua piese pe care le cumparase de pe eBay. Agentul l-a informat ca au asistat Politia Metropolitana in investigarea furtului. Cu toate acestea, cumparatorul nu mai detine bijuteriile si inca nu a fost contactat pentru informatii suplimentare.

Majoritatea obiectelor furate nu au fost catalogate, ceea ce a complicat eforturile de verificare a originii lor. Muzeul colaboreaza cu colectionarii pentru ca aceste obiecte sa fie donate inapoi pentru evaluare. Ancheta s-a concentrat asupra lui Peter Higgs, un functionar superior al muzeului, care a fost acuzat de furtul, deteriorarea si vanzarea de artefacte timp de cel putin un deceniu. Muzeul sustine ca Higgs, care intre timp a fost concediat, ar fi vandut obiectele sub contul de eBay „sultan1966”, folosind pseudonimul „Paul Higgins”. Higgs neaga acuzatiile si se apara impotriva unei actiuni civile intentate de muzeu. In ciuda gravitatii acuzatiilor, nu a fost facuta nicio arestare.

FBI a investigat, de asemenea, 268 de obiecte vandute in Washington D.C., despre care se crede ca au legatura cu acelasi vanzator. Surse citate de BBC indica faptul ca cumparatorul a platit pana la 7.000 de lire sterline pentru aceste obiecte, tratand cu „Paul Higgins” prin e-mail.

Eforturile muzeului de a-si recupera comorile se extind dincolo de Statele Unite. Comerciantul danez de antichitati Dr. Ittai Gradel, care a alertat muzeul cu privire la furturi, a urmarit obiectele vandute cumparatorilor din Europa si Asia. Unele pietre pretioase, inclusiv un cap de Hercule din obsidian rar din secolul al II-lea, au ajuns la Deutsches Edelsteinmuseum din Germania.

In 2017, Dr. Gradel a cumparat aceasta bijuterie pentru 300 de lire sterline, fara sa stie de statutul sau de obiect furat. A fost vanduta sub pseudonimul lui Higgs, vanzatorul sustinand ca era o mostenire de familie. De atunci, British Museum a recuperat aceste obiecte si continua sa lucreze pentru a dovedi originea lor.

Muzeul se angajeaza sa localizeze restul pieselor furate si sa ii traga la raspundere pe cei vinovati. Desi complexa si in curs de desfasurare, ancheta subliniaza provocarile legate de recuperarea si verificarea provenientei artefactelor antice pe o piata globalizata.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

O oră ago

Ciucu, despre George Simion: „Daca arata ca un agent rus, daca se comporta permanent ca un agent rus, daca vorbeste ca un agent rus, atunci este un agent rus”

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…

18 minute ago

Ciolacu si partajul: „Pai eu sunt prost sa divortez? Raman pe drumuri”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…

O oră ago

Se redeschide spatiul aerian al Ucrainei, vor fi reluate zborurile civile de la sfarsitul lunii ianuarie. Care aeroport va fi redeschis

Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…

O oră ago

China a anuntat un plan de 1,4 trilioane de dolari pentru a-si salva guvernele locale puternic indatorate

China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…

O oră ago

Zelenski, conflict dur cu Orban chiar la Budapesta: „Copiii vostri sunt ucisi acolo? Despre ce vorbim?”

Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…

2 ore ago