externe

Femeie de 26 de ani, condamnata la moarte prin spanzuratoare in Pakistan pentru „blasfemie”. A trimis caricaturi cu Mahomed pe WhatsApp

O femeie musulmana a fost condamnata la moarte in Pakistan pentru ca a trimis caricaturi ale profetului Mahomed pe WhatsApp, a anuntat un tribunal.

Aneeqa Ateeq, in varsta de 26 de ani, a fost arestata in mai 2020 si acuzata ca a postat „materiale blasfemiatoare” ca statut pe WhatsApp, potrivit unui rezumat emis de tribunal, citat de Daily Mail.

Blasfemia este un act pasibil de pedeapsa cu moartea in Pakistan, tara cu majoritate musulmana, desi nu a avut loc niciodata o executie pentru aceasta infractiune.

Caricaturile lui Mahomed sunt interzise de islam.

Sentinta lui Ateeq a fost anuntata miercuri in orasul de garnizoana Rawalpindi, instanta ordonand ca aceasta sa fie „spanzurata de gat pana la moarte”.

In Pakistan sunt incarcerate pana la 80 de persoane acuzate de blasfemie – dintre care jumatate risca inchisoarea pe viata sau pedeapsa cu moartea – potrivit Comisiei americane pentru libertatea religioasa internationala.

Pakistanul are legi stricte privind blasfemia, care prevad pedeapsa cu moartea pentru persoanele care il insulta pe profetul Mahomed, Islamul, Coranul sau anumite persoane sfinte.

Codul penal pakistanez prevede urmatoarele: „Oricine, prin cuvinte, fie vorbite sau scrise, fie prin reprezentare vizibila sau prin orice imputare, insinuare sau insinuare, direct sau indirect, pangareste numele sacru al Sfantului Profet Muhammad (Pacea fie asupra sa!) va fi pedepsit cu moartea sau cu inchisoarea pe viata si va fi pasibil de amenda”.

Insa nimeni nu a fost executat vreodata in temeiul legilor privind blasfemia in Pakistan, deoarece instantele superioare au anulat sau comutat sentintele.

Legile au fost criticate de mult timp de catre grupurile de aparare a drepturilor, deoarece sunt considerate vagi si sunt folosite in mod abuziv pentru a discrimina in mod periculos grupurile religioase minoritare din aceasta tara cu majoritate musulmana.

Un procent covarsitor de 98% din populatie este de religie islamica, iar criticii spun ca legea vizeaza membrii altor grupuri religioase, inclusiv hindusii si crestinii.

Grupurile nationale si internationale pentru drepturile omului afirma ca acuzatiile de blasfemie au fost adesea folosite pentru a intimida minoritatile si pentru a regla conturi personale.

In decembrie, un director de fabrica din Sri Lanka care lucra in Pakistan a fost batut pana la moarte si incendiat de o multime dupa ce a fost acuzat de blasfemie. Priyantha Kumara a fost acuzat de muncitorii fabricii ca a profanat posterele care purtau numele profetului islamic Mahomed. Linsajul a fost condamnat pe scara larga de conducerea militara si politica a Pakistanului, de personalitati sociale si religioase proeminente si de membri ai societatii civile.

Linsajul a avut loc la mai putin de o saptamana dupa ce o multime de musulmani a incendiat o sectie de politie si patru posturi de politie din nord-vestul Pakistanului, dupa ce ofiterii au refuzat sa predea un barbat instabil mintal acuzat de profanarea cartii sfinte a islamului, Coranul.

In august anul trecut, un baiat hindus in varsta de opt ani, al carui nume nu a fost dezvaluit, a devenit cea mai tanara persoana din Pakistan acuzata de blasfemie. Insa politia pakistaneza a renuntat la acuzatiile impotriva baiatului dupa ce guvernul si presa au facut presiuni impotriva arestarii sale.

Baiatul a fost initial arestat sub acuzatia de a fi urinat intentionat pe un covor din biblioteca unei madrassa, sau scoala religioasa, care gazduieste carti religioase, in iulie 2021. Eliberarea sa pe cautiune a determinat o multime de protestatari sa deterioreze un templu hindus din orasul conservator Bhong, Punjab. Baiatul si familia sa au fost plasati in arest preventiv.

Guvernul tarii se afla de mult timp sub presiune pentru a schimba legile tarii privind blasfemia, introduse pentru prima data de conducatorii coloniali britanici in 1860.

In 2011, un guvernator din Punjab a fost ucis de propria garda dupa ce a aparat o femeie crestina, Asia Bibi, care era acuzata de blasfemie. Aceasta a fost achitata dupa ce a petrecut opt ani in culoarul mortii, intr-un caz care a atras atentia presei internationale. Confruntata cu amenintari cu moartea din partea extremistilor islamici dupa eliberare, ea a zburat in Canada pentru a se alatura fiicelor sale in 2019.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

6 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

6 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

8 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

9 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

9 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

10 ore ago