Feministele sunt adesea acuzate ca nu le plac barbatii. Este un punct de vedere care ii impiedica pe multi oameni sa sprijine miscarea. Un studiu publicat recent a constatat ca feministele nu sunt mai ostile fata de barbati decat non-feministele. Prin extensie, studiul arata ca barbatii nu au de ce sa se teama de miscarea feminista. Feministele nu vor sa controleze barbatii; ele pur si simplu militeaza pentru egalitatea de gen, potrivit Big Think.
Feminismul are o mica problema de PR. In ciuda succesului miscarii de a asigura sufragiul, drepturile de proprietate, egalitatea maritala, salarii mai echitabile si autonomie reproductiva pentru femei, printre multe alte lucruri, feministele insele sunt adesea privite negativ. Intr-un sondaj global Ipsos din 2022, o treime dintre barbati si chiar o cincime dintre femei au opinat ca feminismul face mai mult rau decat bine. Un sondaj Pew din 2020 realizat in randul americanilor a constatat ca 45% considera miscarea ca fiind „polarizatoare”.
Etichetate ca fiind lesbiene care urasc barbatii
„Un factor-cheie in deruta continua a feminismului este stereotipul larg raspandit conform caruia feministele sunt lesbiene care urasc barbatii”, a scris un grup international de cercetatori intr-un studiu recent publicat in revista Psychology of Women Quarterly. „Investigatiile calitative arata ca feministele sunt vazute ca fiind nefeminine, ca urand barbatii si lesbiene. De asemenea, dovezile cantitative sugereaza ca feministele sunt stereotipate in mod negativ ca fiind antipatice fata de barbati sau „anti-barbati”. Multe studii, inclusiv cele cu esantioane diverse, arata ca acest stereotip descurajeaza femeile sa se identifice ca feministe.”
Grupul respectiv, format din zeci de cercetatori din intreaga lume, a fost condus de Aife Hopkins-Doyle de la Universitatea din Surrey, Aino Petterson de la Universitatea din Oslo si Robbie Sutton de la Universitatea din Kent. In ultimii doi ani, acestia au pus la incercare stereotipul „urii de barbati”. In cadrul a cinci studii, au intervievat mii de persoane din intreaga lume, evaluand nivelul de feminism si sentimentele lor fata de barbati.
In primul, cercetatorii au intervievat 1.664 de femei din Italia, Polonia, SUA si Marea Britanie. Ei au constatat ca femeile care au obtinut scoruri ridicate la masurile de feminism nu erau mai ostile fata de barbati decat femeile non-feministe. Apoi au repetat studiul, dar cu 3.892 de participante din China, India, Japonia, Coreea de Sud si Taiwan. Rezultatele au fost aceleasi: feministele nu au declarat mai putina simpatie si incredere fata de barbati decat cele non-feministe.
In timp ce participantele feministe ar putea declara in mod explicit ca nu au nicio rautate fata de barbati, poate ca reactiile lor subconstiente dezvaluie contrariul. Asa ca cercetatorii au recrutat 189 de femei pentru a face un test de asociere implicita. In timp ce stateau in fata calculatoarelor, participantelor li s-au aratat rapid cuvinte asociate cu masculinitatea (cum ar fi „el”, „domnule”, „Kevin”), impreuna cu cuvinte evaluative bune („minunat”, „sarbatoare”) si rele („teribil”, „oribil”) si li s-a cerut sa sorteze cuvintele in categoriile respective. Uneori, subiectilor li s-a spus sa grupeze cuvintele bune/masculine, iar alteori cuvintele rele/masculine. Atat feministele, cat si non-feministele au avut rezultate similare la aceste teste de grupare, ceea ce indica faptul ca feministele nu asociaza implicit masculinitatea cu calitati negative.
In ultimele doua studii, fiecare cu aproximativ 2.000 de participanti, autorii au intervievat persoane din SUA, Marea Britanie si Polonia cu privire la perceptiile lor atat despre feministe, cat si despre barbati. Ei au descoperit ca subiectii care masurau mai mult feminismul aveau tendinta de a vedea barbatii ca fiind mai amenintatori. Aceasta este o convingere de inteles. O cauza principala de deces pentru femeile insarcinate si postpartum este omuciderea, comisa cel mai adesea de partenerii lor de sex masculin. Una din fiecare sase femei din SUA a fost victima unui viol sau a unei tentative de viol. Patru din cinci au suferit o forma de hartuire sexuala.
Stereotip demontat
Participantele la sondaje au subestimat, de asemenea, cu mult sentimentele de caldura ale feministelor fata de barbati, ceea ce demonstreaza si mai mult cat de inradacinate sunt stereotipurile „anti-barbati” ale feministelor.
Desi cercetatorii au demontat in linii mari stereotipul conform caruia feministele nu-i plac barbatii, ei nu neaga faptul ca anumite grupuri de feministe ar putea avea sentimente misandrice. Feministele culturale, care pledeaza pentru asa-numitele valori feminine privind blandetea si pacea, si feministele radicale, care ii vad pe barbati ca pe niste opresori, sunt mai susceptibile de a fi negative fata de barbati.
Prin extensie, studiul arata ca barbatii nu au de ce sa se teama de miscarea feminista. Aproape un sfert dintre barbati la nivel global considera ca „feminismul a dus la pierderea barbatilor in ceea ce priveste puterea economica sau politica sau din punct de vedere social”. Feministii, care pot fi barbati sau femei, nu urmaresc barbatii, ci pur si simplu militeaza pentru egalitatea de gen.
Dupa cum a scris intr-un eseu din 2016, fostul presedinte american Barack Obama, care s-a declarat feminist, „Cand toata lumea este egala, suntem cu totii mai liberi”.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…