Fermierii au transmis o scrisoare deschisa presedintelui, premierului si ministrului Agriculturii. Ce masuri propune Alianta pentru Agricultura si Cooperare?
Alianta pentru Agricultura si Cooperare a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu si ministrului Agriculturii, Florin Barbu, prin care solicita ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultura si pescuit sa sustina unele masuri privind transportul de cereale din Ucraina, pe teritoriul Uniunii Europene, conform news.ro.
„Avand in vedere reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) din 23 ianuarie 2024 (10.00), unde conform ordinii de zi se discuta despre aspecte legate de comert in domeniul agriculturii si propunerea de derogare in 2024 de la standardele 7 si 8 privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), Alianta pentru Agricultura si Cooperare, va solicita sa intreprindeti toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeana si statele membre sa sustina atat declarativ cat si oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte solicitate,” scriu fermierii.
Cele doua solicitari ale fermierilor romani:
- Acordarea derogarii in 2024 de la standardele 7 si 8 privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) in conditii cel putin similare anului 2023;
- Adoptarea solutiei UE privind asigurarea supravietuirii fermierilor europeni, inainte de publicarea propunerii Comisiei de reinnoire a masurilor de comert pentru produsele agricole din Ucraina.
Masurile propuse:
– Crearea si implementarea pana la 30.04.2024 a unui sistem european care sa asigure ca destinatia pentru toate transporturile de produse agricole ucrainene sunt identificate inainte de intrarea in UE(prin tranzit, import normal si/sau special/temporar), cantarite la intrare si iesire, introduse in sistem, unde sa fie disponibile in mod transparent oricand, pentru orice persoana interesata pentru a garanta ca produsele ucrainene ajung la respectivele destinatii si nu raman pe traseu sau sunt deturnate fata de traseul/destinatia initiala, chiar si partial ca si cantitate.
– Introducerea pragurilor de import(normal si situatii speciale de importuri temporare, specifice targurilor, expozitiilor) pentru orice marfa agricola supusa comertului, bazate pe media anuala sau trimestriala pentru anii combinati 2021 si 2022. Orice produse importate peste acest prag ar trebui sa fie exportate in afara UE si, prin urmare aprobate doar pentru tranzit pe teritoriul UE insotite de sigilii electronice, urmarite in timp real prin GPS, fara abateri de traseu sau opriri nejustificate.
– Alertarea autoritatilor europene si activarea automata a clauzei de salvgardare la nivel national in cazul constatarii de incalcari ale legislatiei aplicabile de catre proprietarii si transportatorii de produse agricole de pe teritoriul oricarui stat membru.
„Toti trei ar trebui sa va asumati si suportati consecintele intensificarii protestelor din Romania si din celelalte state membre”
Agricultorii mentioneaza in final ca, in caz contrar, „toti trei ar trebui sa va asumati si suportati consecintele intensificarii protestelor din Romania si din celelalte state membre, care vor creste mult mai repede decat se asteapta oricine si ca urmatorul pas este ca fermierii nemultumiti din majoritatea statelor membre UE sa se deplaseze si blocheze activitatea” in Bruxelles.
Stimati domni, va solicitam ca impreuna sa intreprindeti toate demersurile posibile, sa insistati si va asumati raspunderea comuna in discutii cu doamna Presedinta a Comisiei Europene, Ursula von der LEYEN, domnul Vicepresedinte Valdis DOMBROVSKIS, domnul Comisar pentru Agricultura Janusz”, se arata in scrisoarea transmisa de fermierii romani.