Financial Times: Aderarea Ucrainei la UE ar aduce Kievului 186 de miliarde de euro
Eventuala aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana (UE) i-ar acorda Kievului dreptul de a primi 186 de miliarde de euro pe o perioada de sapte ani, conform normelor bugetare actuale, relateaza miercuri ziarul Financial Times (FT), citat de Agerpres.
FT a avut acces la un raport intern, care evalueaza costurile unei posibile extinderi a blocului comunitar cu noua tari, intre care si Ucraina, si subliniaza ca aceasta ar implica schimbari semnificative in repartizarea bugetului.
Posibila aderare a tarilor respective – Ucraina, Republica Moldova, Georgia si sase state din Balcanii de Vest – ar conduce la situatia cand „multe” tari membre care primesc in prezent fonduri ar deveni pentru prima data contribuabili neti, in cazul in care normele actuale raman neschimbate, potrivit documentului.
Costul adaugarii acestora la bugetul existent sau la cadrul financiar multianual ar fi de aproximativ 256,8 miliarde de euro, estimeaza analiza, care indica faptul ca bugetul total ar creste cu 21%, ajungand la 1,47 trilioane de euro.
Pe baza reglementarilor actuale, Ucraina ar fi indreptatita sa primeasca 96,5 miliarde de euro in cadrul Politicii Agricole Comune a UE pe o perioada de sapte ani, ceea ce ar duce la reducerea subventiilor agricole pentru membrii actuali cu aproape 20%, noteaza FT, potrivit documentului.
Ucraina s-ar califica, de asemenea, pentru plati de ordinul a 61 de miliarde de euro din fondul de coeziune, destinat imbunatatirii infrastructurii in cele mai sarace teritorii, ceea ce i-ar exclude pe beneficiarii actuali, cum ar fi Republica Ceha, Estonia, Lituania, Slovenia, Cipru si Malta, conform raportului citat.
Pana la sfarsitul acestui an, tarile UE trebuie sa decida in unanimitate daca vor da unda verde inceperii negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova si Georgia.
In cadrul unei reuniuni informale care va avea loc vineri in Granada, liderii UE ar urma sa se puna de acord asupra unui plan de pregatire pentru o posibila viitoare extindere a blocului comunitar.