Financial Times: Legalizarea canabisului in Germania va aduce statului beneficii anuale de 4,7 miliarde euro. Germania, a doua tara UE dupa Malta in care se legalizeaza consumul de marijuana
Germania se pregateste sa legalizeze consumul de canabis, masura fiind privita cu ingrijorare de celelalte tari din UE. Toate partidele din coalitia de guvernare au declarat ca sunt de acord sa permita „vanzarea controlata a canabisului pentru adulti in scopuri recreative in magazine autorizate”.
Propunerea de a stabili o piata reglementata pentru vanzarea si consumul de marijuana pentru adulti si de a promova o politica mai ampla in domeniul drogurilor – inclusiv dispensare reglementate si impozitate, controale de calitate si legi eficiente de protectie a tinerilor – a figurat in acordurile convenite intre partidele coalitiei germane negociate in cel mai mare secret dupa alegerile din septembrie, noteaza Forbes.
Guvernul de centru-stanga condus de Olaf Scholz, un social-democrat care a inlocuit-o pe Angela Merkel, se afla in coalitie cu Verzii progresisti si cu Partidul Liberal-Democrat pro-business.
Partidul crestin-democrat al fostului cancelar Merkel a blocat propunerea ani de zile.
Desi nu a fost stabilit un calendar pentru introducerea legislatiei, „planul s-ar putea dovedi a fi un precedent care sa schimbe regulile jocului pentru afacerile globale de cultivare si vanzare a marijuanei, un precedent care va fi urmarit indeaproape de alte tari care se gandesc sa isi liberalizeze legile privind drogurile”, a relatat Financial Times.
Desi consumul de canabis nu este ilegal in conformitate cu legislatia germana actuala, cumpararea drogului este interzisa. O pozitie contradictorie ca in alte tari europene, inclusiv Olanda, Portugalia si Spania, unde posesia unor cantitati mici de canabis poate fi in continuare o infractiune civila, in acelasi timp in care este disponibil in cafenele „tolerate” sau in cluburi sociale de canabis.
Planul, care ar deschide o piata semnificativa pentru cultivatori si dealeri, include o reevaluare a noii legi si a repercusiunilor acesteia dupa patru ani.
Germania ar fi cea mai mare natiune din lume care ar legaliza canabisul, dupa Uruguay, Canada, Malta si 18 state din Statele Unite.
Potrivit Financial Times, decriminalizarea „ar putea aduce statului un beneficiu net de 4,7 miliarde de euro pe an, inclusiv 2,8 miliarde de euro din venituri fiscale si 1,36 miliarde de euro din economii la costurile politiei si ale procedurilor legale, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf”.
Initiativa germana o urmeaza pe cea a Maltei, cel mai mic stat membru al Uniunii Europene, care saptamana trecuta a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a legalizat consumul si cultivarea marijuanei in scopuri recreative.
Guvernul maltez a declarat ca „noua lege are ca scop sa puna capat incriminarii oamenilor pentru ca fumeaza acest drog si sa reduca traficul criminal”, scrie New York Times.
Legea adoptata de parlament asteapta acum semnatura presedintelui, considerata o formalitate. Ea permite oamenilor sa aiba asupra lor pana la sapte grame de marijuana, sa cultive pana la patru plante in apartamentele lor si sa pastreze acasa pana la 50 de grame de canabis uscat.
„Malta a legiferat in mod oficial ceea ce exista in alte tari europene intr-o zona gri ciudata”, a declarat Steve Rolles, analist la Transform Drug Policy Foundation, un grup de sustinere din Marea Britanie.
O noua organizatie guvernamentala numita „Autoritatea pentru utilizarea responsabila a canabisului” se va ocupa in Malta de reglementarea care, printre alte reguli, stabileste ca punctele de vanzare a marijuanei sa fie situate la mai mult de 250 de metri de scoli sau centre pentru tineri si este gestionata de grupuri non-profit care vor avea voie sa cultive planta.
Membrii acestora vor putea cumpara pana la sapte grame pe zi, in limita a 50 de grame pe luna.
Este in continuare interzis consumul de canabis in public, cu amenzi mai mari pentru incalcari in cazul in care sunt prezenti minori si amenzi de la 50 la 100 de euro pentru persoanele care au asupra lor intre sapte si 28 de grame.
Este probabil ca deciziile germane si malteze sa fie urmate de alti membri ai Uniunii. In Italia, un referendum a obtinut numarul necesar de semnaturi, in timp ce Elvetia, Luxemburg si Olanda discuta introducerea unor noi reglementari privind drogurile care sa se indrepte spre legalizare.