Finlanda a terminat de inventariat adaposturile antiaeriene existente intr-un efort guvernamental declansat de invazia Ucrainei de catre Rusia anul trecut si a constatat ca are 50.500, a declarat ministerul de interne, citat de Reuters.
Finlanda s-a alaturat aliantei militare NATO in aprilie, dar s-a tot pregatit pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de mai multe decenii, dupa ce a respins o tentativa de invazie a Uniunii Sovietice in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
In tara nordica constructia de adaposturi de urgenta sub blocuri de apartamente si cladiri de birouri a fost obligatorie inca din anii 1950, ceea ce explica numarul lor mare.
Recensamantul guvernului a concluzionat ca tara cu 5,5 milioane de locuitori are aproximativ 50.500 de adaposturi antiaeriene care pot gazdui 4,8 milioane de locuitori in caz de urgenta sau de atac, a spus ministerul.
De asemenea, a constatat ca 91% dintre adaposturi sunt suficient de rezistente pentru a suporta un atac efectuat cu arme conventionale, in timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi, de asemenea, adapost impotriva emisiilor de gaze sau in cazul urgentelor nucleare.
„Totodata, trebuie precizat ca intr-un numar mic de adaposturi exista defectiuni care impiedica punerea lor in functiune in cele 72 de ore impuse de lege”, a spus directorul de proiect, Ira Pasi, de la Ministerul de Interne, intr-un comunicat.
Adaposturile sunt dotate cu ventilatoare, usi impermeabile, paturi si chiar si dulapuri, asa cum prevede cea mai recenta lege care dateaza din 2011.
In timp de pace, unele dintre adaposturile subterane gazduiesc piscine, centre sportive sau – ca in nordul tarii – un parc tematic Mos Craciun.
Adaposturile sunt in grija proprietarilor cladirilor, iar guvernul a cerut intretinerea lor corespunzatoare.
„De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructura de protectie civila in valoare de miliarde de euro, care merita ingrijita”, a spus Pasi.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…