externe

Finlanda este prima tara din Uniunea Europeana care incepe exploatarea uraniului

Finlanda a devenit prima tara dintre membrii Uniunii Europene care a inceput exploatarea uraniului. Acest lucru a fost anuntat de serviciul de presa al companiei nationale miniere Terrafame, relateaza Glavcom.

„Compania Terrafame a inceput sa exploateze uraniu natural in situl sau industrial din Sotkamo. Odata cu inceperea exploatarii, Finlanda va deveni singurul stat membru al UE care va extrage uraniu”, se arata in comunicat.

Terrafame a primit permisiunea corespunzatoare de la Autoritatea finlandeza pentru radiatii si siguranta nucleara. Depozitul este planificat sa fie folosit pentru cel putin 30 de ani. Potrivit estimarilor Terrafame, intreprinderea va atinge capacitatea maxima pana in 2026. In acest moment, volumul estimat de productie de minereu de uraniu ar trebui sa fie de aproximativ 200 de tone pe an. Daca aceasta cantitate de uraniu este imbogatita, va fi suficienta pentru aproximativ noua luni de functionare a centralei nucleare finlandeze Olkiluoto-3.

Uraniul extras este planificat sa fie transportat in strainatate pentru prelucrare ulterioara. Acesta va fi folosit in productia de combustibil pentru centralele nucleare, a precizat compania.

Daca Finlanda extrage intr-adevar 200 de tone de uraniu pe an, va putea intra in primii zece producatori mondiali. Potrivit Asociatiei Mondiale Nucleare, volumul total de productie de uraniu in lume este de 49,35 mii tone pe an. Liderul industriei este Kazahstan, care produce 21,2 mii de tone de uraniu pe an (ponderea tarii in productia globala este de 43%).

Anterior, Bloomberg a scris ca firma franceza Orano ar putea fi privata de dreptul de a extrage uraniu in Niger. Avizul de dezvoltare a zacamantului de uraniu Imuraren, eliberat de autoritatile nigeriene companiei franceze, expira pe 19 iunie. Zacamantul este unul dintre cele mai mari din lume.

Dezvoltarea energiei atomice, care a iesit din nou in prim-plan in legatura cu schimbarile climatice si razboiul din Ucraina, a provocat o crestere a preturilor la materia prima din care se produce combustibilul pentru centralele nucleare. Uraniul a depasit aurul, argintul si cuprul in ceea ce priveste cresterea valorii. Potrivit datelor oficiale, in ultimii cinci ani, pretul uraniului au crescut cu 233%.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

4 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

4 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

4 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

O oră ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

5 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

2 ore ago