Firava femeie pe care puternica Securitate comunista nu a reusit sa o ingenuncheze. Doina Cornea a plecat dintre noi

news

Fosta disidenta a regimului comunist Doina Cornea a murit, in noaptea de joi spre vineri, la varsta de 89 de ani, fiind bolnava de mai mult timp.

Fiul Doinei Cornea, Leontin Juhasz, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca mama sa a murit in locuinta ei din Cluj-Napoca.

Fosta disidenta va fi inmormintata zilele urmatoare.

”Mama a murit azi noapte acasa, la Cluj-Napoca. Era bolnava de mai multa vreme”, a spus Juhasz.

Doina Cornea s-a nascut in 30 mai 1929 la Brasov si a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii ”Babes-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a si predat.

Stabilita in orasul de pe Somes, nemultumita de regimul comunist, la inceputul anilor ’80, Doina Cornea a inceput sa trimita scrisori de protest, peste 30 la numar, la Radio Europa Libera si ziarelor din Vest, in care care denunta “sistematizarea” satelor romanesti, daramarea bisericilor si politica dusa de Ceausescu. Acest fapt a atras mania dictatorului. Securitatea i-a pus paza la casa, iar securistii au chemat-o la interogatoriu in celebrele beciuri in care au si batut-o.

”Doi ani mi-au stat in poarta, ziua si noaptea. Nu securistii – au pus militienii de la circulatie, cu chipiu alb, ca lumea sau strainii sa nu vada ca sunt pazita. Si astia, de la circulatie, m-au batut de cateva ori”, isi amintea Doina Cornea intr-un interviu.

Pentru curajul de a se opune regimului, a fost data afara din facultate. A avut noroc, totusi, ca nu a patit ceva mai grav, cu fiica ei, Ariadna, fugita in Franta, si care, de departe, veghea ca mamei sale sa nu-i insceneze securistii vreun „accident”.

In noiembrie 1987, in timpul revoltei de la Brasov, a raspandit peste 150 de de manifeste de solidaritate, impreuna cu fiul ei, Leontin, gest care s-a soldat cu inchiderea ei in inchisoare timp de doua luni, demers urmat de arestul la domiciliu.

Eliberarea a venit in 21 Decembrie 1989, cand protestarii contra regimului comunist au ajuns la casa sa situata pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca si au luat-o pe Cornea pentru a participa la manifestatia impotriva lui Nicolae Ceausescu desia in strada se tragea. Dupa victoria Revolutiei, de la Bucuresti, a fost cooptata in Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN), organism din care a demisionat, insa, dupa numai o luna, in ianuarie 1990, nefiind de acord cu transformarea acestuia in partid politic.

In acelasi an, 1990, a fondat Forumul Democrat Antitotalitar din Romania, cu scopul de a uni opozitia democrata, abia nascuta. A fost membra fondatoare a Grupului pentru Dialog Social (GDS) si a Aliantei Civice.

A intrat in PNTCD, partid in care a activat pana la sfarsit.

A publicat la inceputul anilor ’90 volumul „Puterea fragilitatii”, reeditat in anul 2006 de Editura Humanitas, in care apar scrisorile sale deschise adresate lui Nicolae Ceausescu, dar si scrisoarea adresata muncitorilor din Brasov, dupa revolta de la „Tractorul” din 1987. De asemenea, a tradus din franceza mai multe carti de Mircea Eliade si Vladimir Ghika.

„Lupta mea nu s-a indreptat, in esenta, impotriva lui Ceausescu, ci impotriva comunismului ca ordine sociala. Am luptat impotriva unui sistem. Ceausescu nu era decat un produs al sistemului. (…) M-am straduit, realmente, sa traiesc ca si cum frica nu ar exista, chiar daca am resimtit-o destul de des. Trebuie sa ramanem liberi, sa nu devenim robi ai fricii. Adevarul este ca toti acesti ani au reprezentat pentru mine un bun exercitiu, in fond. Mi-am spus: trebuie sa traiesc ca si cum Securitatea nu ar exista”, marturisea Doina Cornea intr-un alt interviu.

Activitatea sa anticomunista a fost recunoscuta si onorata, Doina Cornea primind in anul 2009 Legiunea de Onoare a Frantei in grad de Ofiter si cea mai inalta distictie a Romaniei, Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce, in anul 2000.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: