Firea ii raspunde cu aroganta neurochirurgului care a lansat un apel disperat privind situatia din Spitalul Colentina. Primarul spune ca nu e treaba ei
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a precizat, in contextul informatiilor aparute in spatiul public referitor la situatia de la Spitalul Colentina, ca in atributiile sale intra doar numirea managerului spitalului si desemnarea unui reprezentant in cadrul Consiliului de Administratie, rezolvarea oricaror probleme in activitatea curenta fiind de competenta echipei manageriale a spitalului si a conducerii Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB).
„Sunt convinsa ca dna dr. Silvi Ifrim, pe care am numit-o manager interimar la Spitalul Colentina nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistenta de altfel, ci in urma recomandarilor mai multor medici din cadrul spitalului, va gasi solutiile necesare si mai ales legale pentru dezamorsarea acestui conflict, iar adevarul va iesi la lumina, astfel incat opinia publica sa poata avea imaginea completa a situatiei de acolo. Activitatea din orice spital al municipalitatii, deci si a Spitalului Colentina, trebuie sa fie bazata exclusiv pe grija pentru pacient si pentru asigurarea unui act medical la cele mai inalte standarde, si in niciun caz pe interese de grup, oricare ar fi acestea. In acest context, asigurarea celor mai bune conditii pentru intreg personalul medical este si va fi o prioritate pentru echipa manageriala”, a precizat edilul, conform unui comunicat transmis de biroul de presa al Primariei, citat de Agerpres.
Potrivit aceleiasi surse, Municipalitatea are in subordine, prin intermediul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, un numar de 19 spitale pe care le administreaza. Potrivit legii, Primaria asigura dotarea cu aparatura de specialitate si consumabile, infrastructura, reparatiile curente, investitiile necesare, precum si managementul, in timp ce actul medical in sine este supervizat de Ministerul Sanatatii, iar plata personalului se face din banii obtinuti, in baza contractelor, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
„In legatura cu discutiile aparute in spatiul public despre o situatie conflictuala existenta la Spitalul Colentina, Primarul General al Capitalei precizeaza ca in atributiile sale intra doar numirea managerului spitalului si desemnarea unui reprezentant in cadrul Consiliului de Administratie, rezolvarea oricaror probleme in activitatea curenta fiind de competenta echipei manageriale a spitalului si a conducerii Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti”, reiese din comunicat.
Precizarile au fost facute in contextul in care, sambata, in mediul online a aparut un mesaj semnat de Ionut Gobej, medic specialist neurochirurg la Spitalul Clinic Colentina, care atragea atentia asupra faptului ca din luna ianuarie, sectia de terapie intensiva nu mai poate asigura asistenta necesara dupa ora 15.00.
”Incepand din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de catre noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost platite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plati, desi exista o ordonanta care spune ca personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). A facut asta in conditiile in care resursa umana este total insuficienta in spitalele publice si toti medicii nostri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni sa se alature echipelor din care facem parte. Aceste actiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizarii de interventii neurochirurgicale dupa ora 15.00″, a precizat medicul, conform unui mesaj postat pe Facebook.
El a mentionat ca sectiei de neurochirurgie i s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa „cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale”. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie,dar timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook