Firea spune despre acest medic, care a ridicat cel mai evoluat spital din tara, ca este bolnav mintal. Scrisoarea cutremuratoare a doctorului Andreescu
Fostul manager al Spitalului Colentina din Bucuresti, doctorul Bogdan Andreescu, a dat publicitatii o scrisoare emotionanta, in care arata cat de mult s-au schimbat lucrurile in spital in mandatul sau. „Am demonstrat ca toate miturile negative din Romania ultimilor ani pot fi destramate, cu conditia sa crezi orbeste in ceea ce vrei sa faci”, scrie Andreescu.
Andreescu a fost demis, saptamana trecuta, de catre primarul Gabriela Firea. Ea i-a imputat faptul ca pacientii au stat in frig cateva ore, insa situatia a fost generata de o defectiune a RADET, nefiind responsabilitatea managerului de la Colentina.
Bogdan Andreescu a dat publicitatii, luni, o scrisoare adresata medicilor de la Colentina in care reaminteste cat de multe lucruri s-au realizat in mandatul sau:
„Dragii mei colegi, dragul meu echipaj, va multumesc pentru toate gandurile voastre! Citindu-le, cred cu tarie ca Enterprise nu va muri! Dar ce este cu Enterprise? Voi stiti, pentru ca v-am vorbit de multe ori despre asta. Pentru ca va scriu public se cuvine, insa, sa explic si celorlalti.
Mi-am inceput cariera de director la Colentina visand sa transform acest spital in cel mai puternic spital din tara. Am si spus acest lucru in primul consiliu medical, starnind zambetele tuturor. Pe vremea aceea, Colentina nu mai avea nici macar gard, era un spital pe care nimeni nu-l mai voia! Cand pleci la un asemenea drum, iti trebuie un model care sa te inspire, un crez.
Fiind un pasionat de istorie, am avut de unde sa aleg modele, dar unul singur se potrivea cu ce voiam eu sa transmit: portavionul american USS Enterprise (CV-6), cea mai decorata nava de razboi a tuturor timpurilor. In Al Doilea Razboi Mondial, USS Enterprise atinsese un nivel superlativ, unul in care era o stare de spirit in flota americana din Pacific, sinonimul Victoriei!Fiind un portavion, USS Enterprise era practic un oras militar plutitor, in care gaseai toate filoanele societatii americane. De la cei care proveneau din randurile muncitorimii, la cei care proveneau din elite, toti aveau rolul lor si toti depindeau unii de altii. Un singur om daca nu si-ar fi facut treaba, ar fi pus in pericol misiunea si vietile celorlalti.
De multe ori am povestit colegilor o scena de infern din Batalia de la Midway, o lupta care a decis un razboi, o lupta in care USS Enterprise a stralucit. La un moment dat, portavionul era atacat de japonezi. In acelasi timp, recupera marinarii de pe USS Yorktown, care se scufunda, incerca sa stinga incendiul urias de pe punte si, totodata, lansa atacul devastator care a dus la castigarea luptei si a razboiului. In cel mai dramatic moment, incendiul ajunsese la depozitul de munitie. Nava urma sa sara in aer si sa se auda comanda „abandon ship!”. N-a fost sa fie asa! Echipajul a ales sa se bata cu orice pret si, ca printr- un miracol, a reusit sa evite dezastrul si sa invinga! De aici am putut vedea cat de important este fiecare si cat de importanti sunt toti in ansamblu. De multe ori, am invocat aceste clipe cand ne era mai greu. In timp, neam identificat cu lupta acestui portavion. Dupa parerea mea, cele mai inalte virtuti ale firii umane au fost atinse pe portavionul american.
Aveam acum un model de eroism, de responsabilitate, de altruism, de camaraderie, dar ne mai trebuia ceva: viziunea! Viziunea a fost nava intergalactica din serialul american Star Trek care, nu intamplator, se cheama si ea tot Enterprise, de fapt o proiectie in viitor a legendarului portavion- erou! Asa ne-am propus sa arate Spitalul Colentina in viitor, acesta ne-a fost modelul. Viziune de pusti care s-au ales cu niste vise in urma citirii unor carti de istorie si a vizionarii unor filme? Poate! Dar a functionat de minune! Asa am plecat toti la drum. Incet, incet, Colentina care era un backwater a ajuns sa se compare, de la egal la egal, cu orice spital mare din Bucuresti.
Astfel, au aparut terapia intensiva de nivel 1, neurochirurgia, chirurgia spinala, chirurgia plastica, cardiologia interventionala, gastroenterologia interventionala, urologia, hematologia, reumatologia, recuperarea, oncologia, stroke unitul, cercetarea care a inceput sa castige proiecte internationale, genetica, pneumologia si cate altele! Tot ceea ce faceam nou era un nou compartiment al unui Enterprise. La un moment dat, am atins masa critica si Enterprise a inceput sa inghita vechea Colentina. Pe Enterprise-Colentina am demonstrat ca toate miturile negative din Romania ultimilor ani pot fi destramate, cu conditia sa crezi orbeste in ceea ce vrei sa faci. Romania pierde medici, dar pe Enterprise au venit o multime de medici, nu sunt bani, dar pe Enterprise am reusit sa facem Urologia numai din sponsorizari. „Nu se poate” a devenit pe Enterprise „totul se poate”.
Cand ma gandesc in urma, nu stiu cum am facut, dar am reusit. Nu numai ca am facut sectii noi, dar ele au devenit referinta la nivel national. Cand am inceput sa primesc telefoane pentru „pile” la medicii din sectiile noi ale spitalului, cand au inceput transferuri in Colentina de la spitalele mari, cand au inceput premierele nationale, eu am trait cele mai frumoase clipe din viata mea – afara doar de nasterea Mariei, fetita mea.
Sunt foarte optimist, pentru ca am realizat ce potential enorm are Enterprise-Colentina! Acum nava noastra si-a luat cu adevarat zborul. Propulsia ei nu vine doar de la echipaj, ci de la atatia pacienti care ne-au pretuit munca si curajul, de la atatia oameni care acum au ocazia sa ne cunoasca si, poate, sa se inspire din povestea noastra.
Nu pot sa va descriu aceste clipe, dar vreau sa va multumesc voua, tuturor medicilor din Colentina care ati crezut in visul meu si m-ati urmat! Sunteti niste medici fabulosi si, daca tara asta ar crede si ea orbeste intr-un vis, asa cum ati crezut voi, lucrurile s-ar schimba. Proiectul Enterprise-Colentina va continua, atata vreme cat voi o sa credeti in el! Pe site-ul spitalului se afla proiectul meu care inseamna cel mai evoluat spital al momentului. Daca o sa mai credeti o data in el, acest proiect se va realiza! De voi, de fiecare, depinde acest lucru, asa cum soarta lui USS Enterprise (CV-6) a depins de fiecare dintre eroii sai!”, arata Bogdan Andreescu in scrisoarea adresata medicilor de la Colentina, conform EVZ.
Atat medicii, cat si asociatii ale pacientilor, au protestat fata de demiterea lui Andreescu. Ca reactie la aceste proteste indreptatite, Firea a declarat ca ca Bogdan Andreescu ar fi un „caz patologic”, sugerand astfel ca este bolnav mintal. Iata ce a spus despre Andreescu, intr-un comentariu referitor la un alt manager demis, Victor Coman de la Circul Globus.
„Ca si in cazul Colentina — unde inteleg ca nu am demis un manager, ci pe capitanul Picard, asa scrie pe Facebook — si in cazul managerului de la circ eu cred ca este vorba de cazuri patologice. Eu voi propune ca toti managerii sa dea test psihologic inainte de a intra in functie. Este incredibil sa fii un om echilibrat psihic si sa ai astfel de reactii cand ti-a incetat misiunea. Nu ne-am nascut nici primari, nici directori. Trebuie sa intelegem cand am gresit si ne retragem”, a spus Gabriela Firea.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook