Corporatiile americane, franceze si germane continua sa domine piata rusa in 2023, in pofida exodului afacerilor occidentale provocat de razboiul din Ucraina, potrivit listei Forbes Rusia a celor mai mari 50 de companii straine din tara, relateaza The Moscow Times.
Cel mai recent clasament, in care au castigat teren si companiile chineze, reflecta schimbarile geopolitice majore care au avut loc de la invazia Rusiei in tara vecina in februarie 2022. Douazeci si doua dintre cele mai mari 50 de companii straine din 2022 din topul Forbes s-au retras de atunci din Rusia.
Cu toate acestea, Statele Unite au fost totusi cea mai reprezentata tara in clasamentul Forbes Rusia din 2023, opt dintre cele 10 companii americane enumerate in 2022 reaparand in cel mai recent clasament.
China, care are sase companii in clasamentul 2023, s-a clasat pe locul al doilea, in timp ce Germania, numarul doi anul trecut, imparte locul al treilea cu Franta si Turcia, cu cate cinci companii fiecare.
Constructorii chinezi de automobile si producatorii de electronice de consum au castigat cel mai mult de pe urma schimbarilor generate de razboi, cu o crestere de doua cifre a veniturilor, noteaza Forbes Rusia.
Belarus, Italia, Thailanda si Kazahstan au obtinut pentru prima data locuri in top 50, in timp ce Spania, Letonia si Suedia au disparut de pe lista.
Printre absentele notabile de pe ultima lista se numara producatorul auto german si cea mai mare companie straina din Rusia din 2022, Volkswagen, precum si francezii de la Renault (locul 3 in 2022), Apple (locul 5), Toyota (locul 7) si Samsung (locul 9).
In acest an, retailerul francez Leroy Merlin a ocupat primul loc, cu venituri estimate la 529,7 miliarde de ruble (5,3 miliarde de dolari) in Rusia, potrivit Forbes Rusia.
La fel ca multe alte companii occidentale, Leroy Merlin a anuntat ca intentioneaza sa cedeze controlul asupra magazinelor sale din Rusia catre conducerea locala, in asteptarea aprobarii Kremlinului. Iesirea iminenta va descalifica Leroy Merlin de pe lista Forbes Rusia din 2024.
Din decembrie, Kremlinul a obligat companiile straine care parasesc tara sa isi vanda activele cumparatorilor rusi cu o reducere de 50% si le-a impus o taxa de iesire de cel putin 10% din valoarea tranzactiei.
Mai mult de jumatate din cele 1.871 de companii cu capital european care operau in Rusia antebelica au ramas in tara dupa invazia Moscovei in Ucraina, potrivit Scolii de Economie din Kiev.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…