Romania a reusit sa recastige increderea investitorilor si a institutiilor internationale intr-un an foarte dificil, in care tari cu economii dezvoltate precum Anglia sau Italia au suferit retrogradari, considera ministrul Finantelor, Florin Citu.
„Cel mai mult in acest an am reusit sa recastigam increderea investitorilor si a institutiilor internationale. Am preluat o economie in care nimeni nu mai avea incredere. O economie in care dobanzile crescusera trei ani la rand, in timp ce in tot restul Europei ele scadeau. Am reusit sa facem ca dobanzile sa scada in fiecare luna, sa ne imprumutam din ce in ce mai ieftin. Este un semnal clar pentru toti investitorii din lume. Mergeti si investiti in Romania. Este o economie de incredere si va ramane o economie de incredere”, a declarat ministrul Finantelor, sambata dimineata, la Palatul Victoria.
Declaratia sefului de la Finante vine dupa decizia agentiei internationale de evaluare financiara S&P de a mentine ratingul Romaniei in categoria calificativelor recomandate investitiilor (BBB-).
Ministrul a subliniat inca o data ca decizia S&P este cu atat mai importanta cu cat vine intr-un an in care tari cu economii dezvoltate au fost retrogradate, aratand ca Italia a ajuns acum la ratingul Romaniei.
„Un an in care tari cu economii dezvoltate din pacate au suferit. Italia a avut ratingul retrogradat, iar azi a ajuns la nivelul Romaniei. Anglia este un alt exemplu. Sunt tari care nu au reusit sa treaca prin aceasta perioada cu ratingul neschimbat. Tari dezvoltate, cu traditie. Romania a reusit acest lucru”, a aratat Citu.
El a explicat ca agentia de rating a apreciat in comunicat nivelul moderat al datoriei publice si al datoriei externe si si-a exprimat convingerea ca guvernul care va fi numit dupa alegerile generale din decembrie va reduce dezechilibrele fiscale si va continua sa ofere un sprijin fiscal amplu care sa incurajeze redresarea economica in 2021.
„Este clar ca mesajele publice ale presedintelui Iohannis si ale noastre de continuitate si de consolidare fiscala in perioada urmatoare au cantarit foarte mult in decizia luata de S&P”, a precizat ministrul Finantelor.
Florin Citu a mai precizat ca reprezentantii agentiei de rating au atras atentia ca finantele publice din Romania au fost distruse de trei ani de guvernare de stanga si au apreciat eforturile depuse de guvernul liberal in 2020, intr-o perioada dificila, de a mentine echilibrul si de a nu se lasa prada populismului.
„Agentia de rating atrage atentia si felicita Guvernul PNL, dar critica dur ultimii 3 ani de guvernare PSD. Agentia de rating critica populismul si cheltuielile exagerate din guvernarea PSD”, a spus Citu.
Cat priveste estimarile S&P referitoare la dinamica economiei in 2020 si 2021, ministrul considera ca acestea sunt pe aceeasi directie cu cele ale oficialilor romani, institutia mizand pe o revenire puternica a economiei in 2021.
Citu a vorbit din nou despre toamna anului 2008, cand doua agentii de rating au redus calificativul Romaniei sub cel recomandat pentru investitii, precizand ca, dupa momentul respectiv, a urmat o perioada cu dobanzi exorbitante, deprecierea monedei nationale, iar Romania aproape ca a intrat in incapacitate de plata si nu s-a mai putut finanta de pe piete.
„Revenirea economiei a fost una dintre cele mai dificile si de durata din istoria moderna a Romaniei. Ne-am revenit abia prin 2012 comparativ cu acest an cand ne-am revenit deja in T3 si vom avea anul viitor crestere economica”, a continuat ministrul citat.
Pastrarea ratingului are implicatii reale pentru toti romanii, pentru ca inseamna dobanzi mai mici, astfel incat sa poata fi finantate toate proiectele de investitii.
„In raport, S&P in foloseste ca ancora succesul presedintelui Iohannis in negocierile cu Comisia Europeana. Cele 80 de miliarde de euro care vor veni in perioada urmatoare au cantarit foarte mult in decizia S&P de a pastra ratingul Romaniei. Am spus ca am reusit imposibilul. Sa pastrezi ratingul de tara in situatia prin care a trecut Romania, dupa ce am mostenit o tara cu finante ciuruite, cu un dezmat fiscal, acea topaiala fiscala facuta de guvernul anterior cu 500 de modificari ale Codului Fiscal, sa reusim sa reducem taxe, sa avem venituri mai mari la buget, dar sa pastram si echilibrul bugetar in parametrii pe care i-am negociat si prezentat transparent catre institutiile internationale si agentiile de rating este un succes. In acelasi timp confirma scenariul nostru de baza care ii contrazice pe toti acei profeti falsi care s-au perindat pe la televiziunile prietene opozitiei, oameni care au furat alaturi de opozitie, si vedeau pentru Romania cel mai negru scenariu. Am evitat acest scenariu intr-un an foarte dificil”, a subliniat Florin Citu.
Standard & Poor’s a confirmat vineri la „BBB minus /A-3” ratingul Romaniei pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
S&P se asteapta ca economia Romaniei sa inregistreze o contractie de 5,2% in 2020, iar deficitul bugetar sa se adanceasca la 9,2% din PIB. Pentru anul viitor, agentia se asteapta la o crestere a PIB-ului Romaniei de 4%. Totusi, S&P anticipeaza ca economia va reveni la nivelul din 2019 numai in 2022.
In scenariul de baza al agentiei, dupa alegerile parlamentare din decembrie, viitorul Guvern va implementa eforturi credibile de consolidare, pentru a stabiliza nivelul datoriei sub 60% din PIB. In plus, dinamica politica complexa a Romaniei continua sa obstructioneze directia politicii sale viitoare si fiabilitatea executiei politicilor, apreciaza agentia de evaluare financiara.
Romania beneficiaza de un rating favorabil investitiilor din partea agentiilor internationale de evaluare financiara.
La data de 30 octombrie 2020, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al Romaniei la „BBB minus”, cu perspectiva negativa, aceasta fiind din categoria „investment-grade”, recomandat pentru investitii. Ratingul Romaniei este sustinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum si de un PIB per capita si indicatorii privind guvernanta si dezvoltarea umana care sunt superiori altor state ce beneficiaza de un rating din categoria „BBB”.
Si agentia de evaluare financiara Moody’s a pastrat ratingul Romaniei in categoria recomandata investitorilor. Calificativul suveran pe termen lung „Baa3” a fost confirmat in aprilie 2020.
Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…