„Flota fantoma” a Rusiei a intrat in vizorul Occidentului. Urmeaza o noua runda de sanctiuni dure pentru a anihila si aceasta cale a Moscovei de a-si exporta petrolul sau de a importa echipamente militare

externe

petrolier

Urmatoarea runda de sanctiuni ale UE impotriva Rusiei ar urma sa vizeze „flota fantoma” formata din navele rusesti care transporta petrol peste plafonul de pret de 60 de dolari pe baril si alte nave care aduc echipamente militare nord-coreene in Rusia, a relatat Reuters, citand o sursa din UE.

Comisarul UE pentru comert, Valdis Dombrovskis, a declarat la inceputul lunii aprilie ca UE pregateste cea de-a 14-a runda de sanctiuni impotriva Rusiei, care ar trebui sa fie adoptata in curand.

UE, SUA si tarile din Grupul celor Sapte (G7) au impus un plafon de pret de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare in decembrie 2022, ca parte a efortului de a reduce veniturile din combustibili fosili ale Moscovei.

Desi initial a avut succes, Rusia a reusit in cele din urma sa evite in mare masura efectele prin utilizarea unei „flote fantoma” de petroliere neasigurate.

Reuters a relatat ca veniturile din petrol si gaze ale Rusiei din aprilie vor fi aproape duble fata de cele din aceeasi luna a anului trecut, ilustrand faptul ca sanctiunile occidentale care vizeaza industriile de petrol si gaze ale Moscovei nu au fost atat de eficiente pe cat se spera.

De asemenea, Rusia a contracarat pierderile masive de pe campul de lupta prin cresterea legaturilor sale militare cu alte natiuni paria, si anume Iran si Coreea de Nord.

Coreea de Nord se profileaza ca principalul furnizor de arme al Rusiei, trimitand Moscovei pachete militare extinse, inclusiv rachete balistice si peste 3 milioane de proiectile de artilerie.

In timp ce imaginile din satelit au sugerat ca asistenta militara nord-coreeana a ajuns in Rusia peste granita comuna din Orientul Indepartat, alte livrari au fost probabil efectuate prin intermediul navelor de marfa.

Se pare ca cea de-a 14-a runda de sanctiuni va viza, de asemenea, alte 40 de companii cu sediul in Emiratele Arabe Unite, Kargazstan, Turcia si China, care ar fi vandut Rusiei tehnologie cu dubla utilizare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: