FMI: Lupta globala impotriva inflatiei ridicate a fost castigata in mare masura

externe

Fondul Monetar International

Razboiul global impotriva inflatiei a fost castigat in mare masura – si cu un cost surprinzator de mic pentru cresterea economica, a anuntat Fondul Monetar International, relateaza AP.

FMI a prezis ca inflatia la nivel mondial va scadea de la 6,7% anul trecut la 5,8% anul acesta si la 4,3% in 2025. Se estimeaza ca inflatia va scadea si mai rapid in tarile bogate ale lumii, de la 4,6% anul trecut, la 2,6% anul acesta si 2% — intervalul tinta pentru majoritatea bancilor centrale importante — in 2025.

Incetinirea inflatiei, dupa ani de crestere a preturilor in urma pandemiei, a determinat Rezerva Federala a SUA si Banca Centrala Europeana sa reduca ratele dobanzilor in acest an, dupa ce le-au crescut agresiv pentru a incerca sa domoleasca inflatia.

„Batalia impotriva inflatiei este aproape castigata”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul sef al FMI.

Inflatia se accelerase cand economia mondiala si-a revenit cu o viteza neasteptata din recesiunea COVID-19. Ratele ridicate ale imprumuturilor create de bancile centrale, impreuna cu sfarsitul blocajelor lantului de aprovizionare, au dus inflatia la o scadere dramatica de la maximele de patru decenii pe care le-a atins la jumatatea anului 2022.

Si spre surprinderea expertilor, economia – in special cea mai mare, din Statele Unite – a continuat sa creasca, iar angajatorii au continuat sa angajeze, in ciuda costurilor mai mari de imprumut.

„Scaderea inflatiei fara recesiune globala este o realizare majora”, a scris Gourinchas intr-o postare pe blog.

FMI, o organizatie de creditare cu 190 de tari, lucreaza pentru a promova cresterea economica si stabilitatea financiara si pentru a reduce saracia globala. Marti, pe langa schitarea unei perspective de inflatie mai usoare, si-a imbunatatit asteptarile economice pentru Statele Unite in acest an, in timp ce si-a redus estimarile pentru cresterea in Europa si China. FMI si-a mentinut neschimbate previziunile privind cresterea globala la un nivel relativ slab de 3,2% pentru 2024.

FMI se asteapta ca economia SUA sa se extinda cu 2,8% in acest an, in scadere usoara de la 2,9% in 2023, dar o imbunatatire fata de 2,6% pe care o prognozase pentru 2024 in iulie. Cresterea din Statele Unite a fost impulsionata de cheltuielile puternice ale consumatorilor, alimentate de castiguri sanatoase ale salariilor ajustate in functie de inflatie.

Anul viitor insa, FMI se asteapta ca economia SUA sa decelereze pana la o crestere de 2,2%. Cu o noua administratie prezidentiala, FMI prevede ca piata fortei de munca a SUA isi va pierde din avant in 2025, pe masura ce guvernul incepe sa reduca deficitele bugetare uriase prin incetinirea cheltuielilor, cresterea taxelor sau o combinatie a ambelor.

FMI se asteapta ca cresterea economica a Chinei sa incetineasca de la 5,2% anul trecut la 4,8% anul acesta si 4,5% in 2025.

Cele 20 de tari europene din zona euro se asteapta, in mod colectiv, sa obtina o crestere de 0,8% in acest an, dublul expansiunii din 2023 de 0,4%, dar o scadere usoara fata de 0,9% prognozat de FMI in urma cu trei luni pentru 2024. Economia germana, afectat de o scadere a productiei si a imobiliarelor, nu se asteapta sa creasca deloc in acest an.

FMI continua sa-si exprime ingrijorarea ca tensiunea geopolitica, inclusiv antagonismul dintre Statele Unite si China, ar putea face comertul mondial mai putin eficient. Ingrijorarea este ca mai multe tari ar face afaceri cu aliatii lor, in loc sa caute marfuri straine la cel mai mic pret. Totusi, comertul global, masurat in volum, este de asteptat sa creasca cu 3,1% in acest an si cu 3,4% in 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: