In societatea de astazi, care functioneaza 24 de ore din 24, corpurile noastre sunt afectate de ciclul zilnic de lumina si intuneric al Pamantului, transmite Newsweek.
Lumina artificiala, turele de noapte si decalajul orar social ne pot deruta ceasurile interne ale corpului, afectandu-ne starea de spirit, somnul, vigilenta si apetitul. In 2011, un sondaj realizat de Fundatia Nationala pentru Somn a constatat ca 9 din 10 americani au folosit un dispozitiv electronic inainte de culcare, 72% dintre adolescenti si 67% dintre tinerii adulti folosind smartphone-urile.
De cand a fost realizat acest studiu, procentul americanilor care detin smartphone-uri a crescut de peste doua ori, iar multi dintre noi mergem acum la culcare cu telefoanele alaturi.
Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca acest timp petrecut in fata ecranului poate da peste cap ceasul intern al corpului nostru, ceea ce, la randul sau, ne-ar putea face sa luam in greutate.
„Ciclurile noastre de somn-veghe, vigilenta, starea de spirit, nivelul de activitate, temperatura corpului si pofta de mancare fluctueaza pe parcursul fiecarei zile, sub controlul asa-numitului „ceas principal din creier”, a declarat pentru Newsweek Becky Conway-Campbell, cercetator la Bristol Medical School din cadrul Universitatii Bristol din Marea Britanie.
„Alte ceasuri din tot corpul sunt denumite oscilatoare periferice, sincronizate de semnale neuronale si hormonale. Unul dintre cele mai puternice semnale hormonale de sincronizare este prin intermediul unor valuri mari de cortizol (cunoscut adesea sub numele de „hormonul stresului”) eliberat de glandele suprarenale in fiecare zi, la primele ore ale diminetii.”
Aceasta explozie zilnica de cortizol poate fi modificata de expunerea la lumina artificiala sau de schimbari in expunerea zilnica la lumina – ceea ce se intampla atunci cand calatorim in zone orare diferite -, ceea ce duce la ceea ce se numeste dezaliniere circadiana.
„Nealinierea circadiana este cauzata de faptul ca ceasurile noastre interne ale corpului nu sunt sincronizate cu indicii externi de lumina si intuneric”, a spus Conway-Campbell.
„Ca populatie, suntem acum afectati de perturbarea circadiana, de poluarea luminoasa globala care poate fi detectata de sateliti si de utilizarea dispozitivelor care emit lumina albastra la ore tarzii in timpul noptii”.
Aceasta nealiniere circadiana perturba, de asemenea, ciclurile hormonale care ne guverneaza organismul, ceea ce duce la o serie de efecte secundare negative.
„Aceasta poate include simptome precum ceata cerebrala, letargie, frisoane in timpul zilei, supraincalzire in mijlocul noptii, lipsa poftei de mancare la inceputul zilei si consum excesiv mai tarziu”, a declarat Conway-Campbell.
Pentru a investiga efectele perturbarii hormonale asupra comportamentelor alimentare, Conway-Campbell si echipa sa au aplicat hormoni asemanatori cortizolului unui grup de sobolani, fie in sincronizare, fie in afara ciclului lor zilnic de lumina si intuneric. Iar rezultatele au fost surprinzatoare.
Sobolanii ale caror injectii de hormoni erau sincronizate cu ciclul lor lumina-intuneric au mancat 88,4 la suta din aportul zilnic de hrana in timpul fazei active si doar 11,6 la suta in timpul fazei inactive.
La fel ca si ciclurile circadiene nealiniate, nivelurile noastre de cortizol pot fi afectate si de stres, care a fost asociat, de asemenea, cu cresterea in greutate si cu modelele alimentare neobisnuite.
Trebuie sa se lucreze mai mult pentru a intelege impactul acestor dereglari hormonale la om si ce se poate face pentru a le atenua efectele negative.
„Aceste tipuri de studii vor furniza in cele din urma informatii care vor fi folosite pentru strategii de interventie pentru tratamentul tulburarilor metabolice, legate de obezitate, care vizeaza mai degraba cauza decat efectul”, a declarat Conway-Clark.
Intre timp, grupul de sobolani cu „jet-lag”, ai caror hormoni au fost injectati in mod nesincronizat, a mancat 53,8 la suta din caloriile zilnice in timpul fazei inactive, fara o crestere a activitatii in aceasta perioada.
Desi acest studiu – care a fost publicat la 29 septembrie in revista Nature Communications Biology – a fost realizat pe rozatoare, rezultatele sugereaza ca perturbarea ciclului nostru circadian ar putea determina dorinta noastra de a manca noaptea tarziu, ceea ce, conform unor studii anterioare, este asociat cu perturbarea metabolismului si cresterea in greutate, chiar si atunci cand consumul total de calorii ramane acelasi.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…
Parlamentarii PNL au parasit, marti, sala de sedinta in care membrii comisiilor de specialitate o…