Fondul Monetar International a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina, pentru un ajutor financiar de 1,1 miliarde de dolari
Fondul Monetar International a ajuns la un acord preliminar cu Ucraina, care va oferi tarii acces la asistenta financiara in valoare de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Acordul a fost incheiat in urma unor negocieri „dificile”, asa cum a fost definit de Kiev, si trebuie supus aprobarii de catre consiliul executiv al fondului. Acest lucru este asteptat sa se intample in „urmatoarele saptamani”.
FMI este un creditor international cheie pentru Kiev, iar programul sau pe patru ani, in valoare de 15,6 miliarde de dolari, este o parte esentiala a unui pachet economic global mai amplu de sprijinire a Ucrainei, care se pregateste pentru o a treia iarna in incercarea de a se apara de o invazie la scara larga a Rusiei.
„Razboiul Rusiei in Ucraina continua sa aiba un impact devastator asupra tarii si poporului sau”, a declarat Gavin Gray, seful misiunii de monitorizare a FMI la Kiev pentru cea de-a cincea revizuire a programului de creditare.
„Elaborarea abila a politicilor, adaptabilitatea gospodariilor si a intreprinderilor, precum si finantarea externa stabila au contribuit la mentinerea stabilitatii macroeconomice si financiare”, a subliniat el.
Cu toate acestea, FMI a avertizat ca riscurile pentru Ucraina „raman extrem de ridicate”, fiind de asteptat o incetinire economica din cauza impactului razboiului asupra pietei muncii si a atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice, printre alti factori.
Kievul cheltuieste aproximativ 60 % din bugetul sau de stat pentru finantarea armatei si se bazeaza in mare masura pe ajutorul financiar al partenerilor sai occidentali pentru a plati pensiile si salariile lucratorilor din sectorul public, precum si pentru a acoperi costurile sociale si umanitare.
De la inceputul razboiului, Ucraina a primit asistenta financiara in valoare de aproximativ 98 de miliarde de dolari de la partenerii sai occidentali.
FMI a solicitat guvernului de la Kiev, pe care presedintele Volodimir Zelenski l-a remaniat saptamana trecuta, sa „respecte constrangerile financiare si obiectivele de sustenabilitate a datoriei” in bugetul pentru 2025 si sa caute modalitati de crestere a veniturilor interne.
Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa majoreze impozitele si a pus deja in aplicare alte masuri fiscale, inclusiv majorarea taxelor la import si a accizelor.