Iron Beam este un sistem de aparare antiaeriana cu energie dirijata care lanseaza raze laser puternice, capabila sa distruga proiectilele care se deplaseaza rapid. Construit de Rafael Advanced Defense Systems, Iron Beam a fost prezentat pentru prima data in 2014, dar inca nu a intrat in actiune in Israel.
Anterior, sistemul fusese programat sa intre in serviciu in 2025. In urma izbucnirii razboiului din aceasta saptamana intre Israel si Hamas in Gaza, ministerul israelian al Apararii a declarat ca accelereaza acum desfasurarea Iron Beam si incepe testele pentru a-l pune in functiune mult mai repede.
Nu este clar cat timp va dura implenentarea lui, desi dr. Yehoshua Kalisky, de la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala, crede ca sistemul este deja operational. „Laserul functioneaza”, a spus el. „Singura problema pe care o vad este integrarea acestuia in toate sistemele de avertizare timpurie. Nu este un sistem de sine statator. Trebuie sa fie cuplat cu toate sistemele de aparare aeriana. „Daca nu este integrat, atunci ar fi inutil.”
Iron Beam a fost conceput ca o alternativa mai ieftina si flexibila care sa functioneze alaturi de celebrul sistem de aparare antiracheta Iron Dome. „Costul este mic”, a declarat Uzi Rubin, expert in aparare antiracheta la Ministerul israelian al Apararii. In locul interceptorilor lansati de Iron Dome, care pot costa 60.000 de dolari fiecare, „se trimite un fascicul laser care costa doar cativa dolari”.
Neavand nevoie de munitie, Iron Beam nu este supus problemelor legate de lantul de aprovizionare. De asemenea, este mai mic si mai usor decat Iron Dome, ceea ce il face mai usor de transportat si de ascuns. Dar sistemul are si dezavantaje: Iron Beam nu poate functiona eficient in conditii de umiditate – cu cat mai multa umiditate in atmosfera, cu atat mai multe particule de apa absorb energia laserului. Chiar si in conditii optime, laserul pierde 30 pana la 40 % din energia sa potentiala din cauza umiditatii atmosferice inainte de a atinge tinta.
Si, spre deosebire de Iron Dome, Iron Beam necesita o linie directa de vizibilitate intre sistem si tinta, ceea ce face ca amplasarea sa sa fie mult mai critica. De asemenea, are o rata de tragere mult mai lenta, avand nevoie de aproximativ cinci secunde pentru a transmite suficienta energie pentru a-si distruge tinta.
„Daca te confrunti cu o salva masiva de proiectile, trebuie sa o elimini cu arme de interceptare”, a spus Rubin. „Iron Beam este mai buna pentru rachete cu raza scurta de actiune in numar mic”.
Deocamdata, cat de bine se comporta Iron Beam pe campul de lupta tine de speculatii. Acest lucru s-ar putea schimba in curand daca inginerii Ministerului Apararii vor dezvolta o modalitate de a-l integra in sistemul national de aparare. „Cred ca va fi operational foarte curand”, considera dr. Kalisky.
Premierul PSD Marcel Ciolacu si delegatia de ministri PSD care se afla in vizita la…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…
Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…
Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…
Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…
Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…