Fortele speciale britanice au operat in secret in 19 tari incepand din 2011

externe

SAS si alte forte speciale britanice au fost implicate in operatiuni secrete in 19 tari in ultimii doisprezece ani, inclusiv in Nigeria, Filipine si Rusia, precum si in Siria, Ucraina si, cel mai recent, Sudan, releva un studiu citat de The Guardian.

Unitatile militare de elita opereaza in secret, fara ca ministrii sa le confirme public activitatile. Insa un grup de cercetare, Action on Armed Violence, a intocmit o lista a activitatilor acestora incepand din 2011, pe baza scurgerilor de informatii din mass-media.

Aceasta descrie o imagine a membrilor SAS, ai Serviciului Special de Nave si ai Regimentului Special de Recunoastere, care sunt detasati in mod repetat de catre primul ministru si de ministrul apararii pentru a efectua misiuni cu risc ridicat, de obicei acolo unde Marea Britanie nu se afla in razboi.

Fortele speciale au fost deosebit de active in Siria, existand rapoarte potrivit carora acestea au intrat in tara incepand cu 2012 pentru a ajuta grupurile rebele care lupta impotriva presedintelui Bashar al-Assad.

Atat de mare a fost obsesia pentru secretomanie, incat atunci cand un membru SAS, Matt Tonroe, a fost ucis de in Siria in 2018, a fost descris oficial ca fiind membru al regimentului de parasutisti. Ulterior s-a dovedit ca nu a fost ucis de un dispozitiv exploziv improvizat, ci de detonarea accidentala a unei grenade purtate de colegul sau american.

Cincizeci de membri ai fortelor speciale britanice au fost enumerati ca fiind prezenti in Ucraina la inceputul acestui an in documentele scurse de la Pentagon, desi Marea Britanie nu este oficial parte la conflict. Numarul celor din SUA si Franta a fost de 14 si, respectiv, 15. Scopul lor, insa, nu a fost precizat.

Fortele speciale pot fi desfasurate fara aprobarea Camerei Comunelor – iar actiunile lor nu fac obiectul unei investigatii din partea niciunei comisii parlamentare.

La un moment dat, la scurt timp dupa ce 38 de persoane – inclusiv 30 de britanici – au fost ucise de un terorist intr-un hotel de pe o plaja din Tunisia in iunie 2015, s-a raportat ca SAS a primit „carte alba” de la David Cameron, care era pe atunci prim-ministru, pentru a captura sau ucide lideri islamisti in Orientul Mijlociu.

„Desfasurarea extinsa a fortelor speciale britanice in numeroase tari in ultimul deceniu ridica serioase ingrijorari cu privire la transparenta si supraveghere democratica”, a declarat Iain Overton, directorul executiv al AOAV. „Lipsa aprobarii parlamentare si a revizuirilor retrospective pentru aceste misiuni este profund ingrijoratoare.”

Cu toate acestea, in luna martie a acestui an, a inceput o ancheta publica privind acuzatiile potrivit carora SAS ar fi fost responsabil pentru 54 de asasinate sumare in Afganistan in 2010 si 2011, de obicei in cadrul unor raiduri nocturne.

Fortele speciale au participat la salvarea a doua duzini de diplomati britanici si a familiilor lor din Khartoum in aprilie, dupa izbucnirea luptelor din Sudan, evacuandu-i catre un aerodrom din nordul capitalei, cand riscau sa fie atacati.

La vremea respectiva, parlamentarul conservator Ben Wallace, care este acum ministrul apararii, a laudat efortul militar implicat. Cu toate acestea, Ministerul Apararii a declarat ca operatiunea a implicat membri ai regimentului de parasutisti, ai Royal Marines si ai RAF, dar nu a mentionat fortele speciale.

Fortele speciale participa frecvent la salvarea ostaticilor. Un grup de comandouri SAS a incercat si a esuat sa salveze un britanic si un italian detinuti de un grup islamist in Nigeria in 2012, dar un cuplu detinut in Filipine a fost salvat cu succes in 2019, intr-o misiune la a carei planificare au contribuit fortele speciale britanice.

Singura desfasurare in Rusia mentionata in mass-media dateaza din 2014, cand un ziar tabloid a relatat ca membrii SAS au fost „la dispozitie” pentru a proteja securitatea sportivilor britanici la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci.

Lista completa a tarilor include Algeria, Estonia, Franta, Oman, Irak, Kenya, Libia, Mali, Cipru, Pakistan, Somalia si Yemen. Aceasta a fost trimisa Ministerului Apararii, desi ministerul spune in mod obisnuit ca nu comenteaza activitatea fortelor speciale.

Un purtator de cuvant al Ministerului Apararii a declarat: „Este politica de lunga durata a guvernelor de a nu comenta despre fortele speciale britanice”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: