news

Forumul Judecatorilor, atitudine dura fata de reactiile Puterii la recomandarile din Raportul GRECO. Partidul sfideaza GRECO

Forumul Judecatorilor din Romania critica dur modul in care reprezentantii Puterii se raporteaza fata de recomandarile Raportului GRECO. JUdecatorii solicita „puterii executive si puterii legislative sa ia toate masurile necesare conformarii cu toate aspectele ce pun in primejdie statul de drept in Romania, constant reliefate atat de Comisia de la Venetia, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar si de Comisia Europeana si multe alte entitati ale Uniunii Europene”.

Comunicatul integral:

Lipsa oricarei reactii de conformare la recomandarile GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum si atitudinile unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in frunte cu presedintele sau, ales temporar pentru anul 2019, de respingere a unor critici ale organismelor internationale si/sau europene asupra unor aspecte esentiale, sunt inacceptabile intr-un stat de drept si pot pune in pericol insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania saluta ultimele rapoarte extrem de critice emise de GRECO cu privire la situatia independentei sistemului judiciar din Romania, organismul Consiliului Europei fiind preocupat in mod special ”de faptul ca recomandarea de a se renunta la infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata”, aspect care, impreuna cu ”numirile si eliberarile din functie a procurorilor de rang inalt, independenta functionala a procurorilor, raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor etc. reprezinta amenintari serioase la adresa independentei sistemului judiciar in Romania”.

GRECO vegheaza la punerea in practica a angajamentelor statelor membre de a-si uni eforturile, de a-si impartasi experientele si de a actiona impreuna in acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare si presiune reciproce. Rapoartele de evaluare trebuie privite ca fiind rezultatul unei analize obiective, realizate de un observator extern si neutru, concluziile lor trebuie apreciate la nivelul unui inalt standard de profesionalism si respectate intocmai de statele membre, in cadrul cooperarii loiale si al evaluarii reciproce dintre acestea.

Reiteram ca, potrivit art. 11 din Constitutia Romaniei, Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.

Romania a aderat la Consiliul Europei (CE) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulata prin Rezolutia nr. 37/1993 a Comitetului de Ministri al CE. Aderarea la CE, organizatie fondata pe principiile respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pentru valorile democratiei si ale statului de drept, a constituit o etapa obligatorie in promovarea demersurilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana (UE) si la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Prin O.G. nr.46/1999 a fost aprobata participarea Romaniei la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), instituit prin Rezolutia Consiliului Europei nr.(99)5 din 1 mai 1999, deoarece fenomenul coruptiei reprezenta si reprezinta in continuare o amenintare serioasa impotriva statului de drept, democratiei, drepturilor omului, echitatii si justitiei sociale, impiedicand dezvoltarea economica, punand in pericol stabilitatea institutiilor democratice si bazele morale ale societatii.

Statul Roman si-a respectat constant obligatiile internationale ce ii reveneau din participarea la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO). Spre exemplu, Curtea Constitutionala a Romaniei face referire (Decizia nr.138/2008) la rapoartele GRECO in motivarea respingerii unor critici de neconstitutionalitate. De asemenea, deseori, Parlamentul Romaniei a legiferat in dorinta respectarii concluziilor raportorilor GRECO. Inclusiv modificarile aduse legilor justitiei au avut un astfel de fundament, Comisia Speciala Comuna fiind creata si pentru ”punerea in acord a rapoartelor GRECO cu prevederile Codului penal si Codului de procedura penala (Raportul de evaluare a Romaniei privind incriminarile, 3 decembrie 2010, pct. 23, 24, 111, 112; Raportul de conformitate privind Romania, 7 decembrie 2012, Regretul efectiv, caracterul total automat si obligatoriu al clauzei de nepedepsire a denuntatorului, pct. 34, 37-42; Al doilea raport de conformitate a Romaniei, 12 decembrie 2014, pct. 35-37, 40, 41), asa cum reiese din Hotararea nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania reitereaza solicitarile adresate, in nenumarate randuri, puterii executive si puterii legislative de a lua toate masurile necesare conformarii cu toate aspectele ce pun in primejdie statul de drept in Romania, constant reliefate atat de Comisia de la Venetia, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar si de Comisia Europeana si multe alte entitati ale Uniunii Europene.

Judecator Dragos Calin, Curtea de Apel Bucuresti, co-presedinte

Reactia PSD fata de Raportul GRECO

PSD a emis, marti seara, un comunicat de presa in ataca virulent Raportul Greco privind Romania. Comunicatul este semnat de deputatul PSD Florin Iordache.

„Raportul GRECO publicat azi in cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan in care se fac evaluarile in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, ignorand in mod sfidator problemele reale din justitie.

Expertii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci si pe cele ce rezulta atat din deciziile Inaltei Curti de Casatie si Justitie cat si ale Curtii Constitutionale, decizii ce dovedesc existenta unor probleme structurale grave ce au adus atingere independentei justitiei. In aceste conditii, analiza GRECO este una evident eronata.

1. GRECO critica in termeni duri infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie si insista ca aceasta sa fie desfiintata. In schimb, GRECO nu face nici o referire la situatia existenta anterior infiintarii acestei sectii, desi exista date publice care confirma ca DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecatorilor si procurorilor, dosare tinute apoi deschise ani la rand, in care s-au facut interceptari ale judecatorilor in timp ce acestia judecau cauze DNA.

2. GRECO isi exprima ingrijorarea fata de independenta procurorilor, dar nu spune un cuvant despre cea a judecatorilor, desi au aparut public inregistrari din care rezulta cum procurorii DNA facea dosare judecatorilor pentru a-i intimida si a-i da exemplu.

3. GRECO este de parere ca sistemul actual de raspundere materiala a magistratilor poate avea efect de intimidare a independentei lor, dar nu are nici o preocupare legata de faptul ca exista judecatori care au raspuns PENAL pentru hotararile pronuntate. Intr-o hotarare recenta Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut ca judecatori ai ICCJ au fost trimisi in judecata si suspendati din functie pentru hotararile pronuntate, fapt ce a adus atingere grava independentei acestora.

4. GRECO isi exprima preocupare fata de procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, dar nu spune nimic despre situatia fostului procuror general inlaturat printr-un dosar in care ICCJ a decis ca fapta nu exista.

In concluzie, GRECO nu manifesta nici un interes fata de statutul si pozitia judecatorilor, considerand probabil ca doar procurorii infaptuiesc justitia. In aceste conditii, preluand exemplul expertilor GRECO, imi exprim regretul ca acestia au ratat sansa unui raport obiectiv, care sa ajute cu adevarat justitia din Romania”, se afirma in comunicat.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) a analizat masurile luate de cele 49 de state membre impotriva coruptiei in 2018. GRECO insista in Raportul sau pentru desfiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Estonia, interesata de arme ucrainene, inclusiv rachete cu raza lunga

Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…

2 minute ago

Sondaj Verifield: Marcel Ciolacu, pe primul loc in optiunile de vot pentru prezidentiale, cu 26,3%, urmat de George Simion (18,8%) si Elena Lasconi (17,1%)

USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…

8 minute ago

Politist din IPJ Tulcea gasit spanzurat la Valea Nucarilor. Ancheta este in desfasurare

Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…

22 de minute ago

Crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de infectii respiratorii. Vaccinarea antigripala, cea mai sigura masura de protectie

Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…

30 de minute ago

Elon Musk a starnit un val de indignare pe reteaua sociala X, dupa ce a ironizat in mod cinic afirmatiile lui Zelenski privind independenta Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…

39 de minute ago

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci. El avea 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…

O oră ago