Categories: news

Forumul Judecatorilor desfiinteaza pachetul de legi anti-justitie al lui Tudorel Toader: „Ministrul nici macar nu cunoaste legislatia in vigoare”

Forumul Judecatorilor este revoltat de propunerile ministrului Tudorel Toader privind „reformarea” Justitiei apreciind ca o serie de propuneri nesocotesc numeroase Rapoarte ale Comisiei Europene in cadrul MCV. Ministrul Justitiei este acuzat si ca nu cunoaste nici macar legislatia in vigoare.

„Forumul Judecatorilor din Romania respinge ferm propunerile Ministrului Justitiei schitate, neprocedural, intr-un document Powerpoint in conferinta de presa din 23 august 2017, deoarece sunt facute fara studii de impact si fara o prealabila consultare asupra unor modificari legislative esentiale, pentru asigurarea transparentei decizionale in raport cu magistrati (judecatori si procurori) si societatea civila, fapt inacceptabil intr-un stat de drept.

Pregatirea neserioasa a acestui veritabil ‘experiment judiciar’, in timpul vacantei judecatoresti, in lipsa oricaror studii si prognoze, necunoscand nici macar legislatia in vigoare (bunaoara, se propune numirea a doi vicepresedinti la Inalta Curte de Casatie si Justitie in loc de unul singur, desi legislatia prevede de ani buni existenta a doi vicepresedinti la instanta suprema), poate determina consecinte foarte greu sau chiar imposibil de remediat.

Astfel, in anul 2017, in conditiile in care Romania este supusa in continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, unui Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justitiei sale celor ale statelor cu traditii storice democratice, nu se mai poate accepta intoarcerea in timp, la metehnele anterioare anului 1989, prin readucerea justitiei sub control politic si largirea nepermisa a atributiilor ministrului justitiei.

Spre exemplu, punerea Inspectiei Judiciare sub controlul Ministerului Justitiei nesocoteste numeroase Rapoarte ale Comisiei Europene in cadrul MCV, afirmarea si garantarea independentei inspectorilor judiciari presupunand excluderea oricarei implicari a factorilor politici, inclusiv a unui ministru al justitiei, membru al unui guvern politic. Daca exista vreun neajuns al organizarii actuale, corectarea acestuia aparea fi mult mai facila decat transferul institutional propus.

Totodata, excluderea Presedintelui Romaniei din procedura de numire a procurorilor in principalele functii de conducere din parchete, care a fost acceptata pana in prezent drept o expresie a principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu atributul controlului reciproc al puterilor, iar nu ca un privilegiu dat sefului statului, nu poate fi justificata in mod obiectiv decat daca Ministrului Justitiei i-ar reveni atributia de a emite un simplu aviz consultativ, iar nu de a propune sectiei de procurori a CSM o anumita persoana spre a fi numita in functia de conducere.

Crearea unei directii specializate in cadrul Parchetului General, avand ca obiect de activitate cercetarea penala a magistratilor, asa cum exista in urma cu peste 20 de ani, reprezinta o masura nejustificata, ce transmite opiniei publice un sentiment de neincredere in eficienta reglementarii actuale si, in acelasi timp, se poate dovedi un instrument de presiune asupra magistratilor in cazul in care garantiile de organizare a unei astfel de structuri nu sunt transparente si efective.

De asemenea, schimbarea conditiilor de admitere la Institutul National al Magistraturii este apta a produce in timp desfintarea acestuia si imposibilitatea recrutarii in profesiile de judecator sau procuror a studentilor eminenti ai facultatilor de drept. Pentru egalitate de tratament a reprezentantilor celorlalte puteri ale statului (executiva si legislativa), ar trebui ca si in cazul ministrilor si al parlamentarilor sa existe aceeasi varsta minima de 30 de ani pentru ocuparea functiei sau demnitatii publice, dupa caz, dezideratul afirmat de initiatorul modificarii find acelasi-asigurarea experientei in luarea deciziilor. (…)

Toate aceste modificari vor influenta cariera si activitatea profesionala a magistratilor, pentru o perioada indelungata, si vor produce dezechilibre in sistemul judiciar, ce au fost condamnate de Comisia Europeana in repetate randuri, existand si riscul unui val de nemultumiri in interiorul corpului profesional”, arata Forumul Judecatorilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

3 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

39 de minute ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

3 ore ago

Politistii de penitenciare vor protesta luni in fata sediului ANP

Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…

18 minute ago

Actrita Elena Caragiu, fosta sotie a lui Toma Caragiu, a decedat in SUA, la varsta de 87 de ani

Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…

35 de minute ago

Cel mai bogat candidat isi explica averea: „Sotul meu a lucrat pe Wall Street si in Hong Kong”. Ea a avut in ultimul an si un salariu de aproximativ 10.000 euro/luna

Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…

O oră ago