Fost ambasador, despre cum sa va protejati si mintea: „O criza este ocazia de aur pentru orice persoana fara scrupule de a fi si mai mult decat ce a fost inainte”
Ciprian Mihali, profesor de filosofie, director pentru Europa de Vest al Agentiei Universitare a Francofoniei, cu sediul in Bruxelles si fost ambasador al Romaniei in Senegal, ofera un scurt ghid pentru va proteja si mintea in aceste vremuri de pandemie.
„Ce puteti face insa e simplu: incercati in primul rand sa cititi si sa intelegeti cat mai mult din ceea ce spun biologii, virusologii, epidemiologii. Nu cei invitati la televiziunile manipulatoare alaturi de astrologi si vedete media, al caror unic scop este de a face audienta cu orice pret, ci aceia care tin bloguri stiintifice, care dau interviuri in reviste serioase.
Incercati sa intelegeti gravitatea si complexitatea acestui fenomen pandemic, dezbarandu-va de prejudecatile politice, rasiale, religioase. Renuntati la orice scenariu complotist ori conspirationist, nu pentru ca el nu ar fi posibil, ci pentru ca daca el exista, e suficient de solid realizat de oameni destepti si cu bani multi incat el sa nu ajunga pe mainile unor amatori ca noi.
Si in timp ce incercati sa intelegeti ce se intampla in cazul unei pandemii, ce este acela un coronavirus si cum distruge el, de exemplu, celulele pulmonare, sa nu va pierdeti nicidecum luciditatea critica. Ganditi cu mintea voastra si nu cu emotiile induse de altii.
Suspectati orice fel de miracol, orice fel de solutie salvatoare, orice fel de luare de pozitie din partea unor oportunisti. Pastrati si distanta sociala, dar si distanta critica fata de facatorii de minuni, fata de marii sfatuitori, fata de influenceri si vedete.
Nu uitati ca o criza este ocazia de aur pentru orice persoana fara scrupule de a fi si mai mult decat ce a fost inainte. Daca a fost un manipulator de televiziune, acum nu va fi altceva; daca a fost un guru, acum e momentul sa se afirme ca super-guru. Daca a fost un speculant sau un corupt, acum va specula si va corupe si mai aprig ca inainte.
Dar, mai presus de toate, ramaneti vigilenti si critici cu puterea, insa nu inainte de a respecta legea. Azi, a fi cetatean responsabil este o sansa de viata data celui de langa noi. Azi e nevoie sa fim uniti. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa iertam puterii derivele, excesele, abuzurile sau stangaciile. Deoarece criticand-o constructiv o fortam sa fie mai eficienta, adica mai utila noua, tuturor. Iar iertandu-i greselile o facem mai egoista si mai daunatoare vietii noastre”, a scris Mihali pe Facebook.
Mass-media ruse au desfasurat „o semnificativa campanie de dezinformare” impotriva Occidentului, pentru a agrava impactul noului tip de coronavirus, a genera panica si a semana neincredere, potrivit unui document al Uniunii Europene consultat miercuri de Reuters.
„Este in curs o semnificativa campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse si furnizorilor de stiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, se precizeaza in acest document intern, ce dateaza din 16 martie.
„Scopul global al dezinformarii desfasurate de Kremlin este de a agrava criza de sanatate din tarile occidentale… in linie cu strategia mai ampla a Kremlinului de a incerca sa submineze societatile europene”, se arata in documentul elaborat de Serviciul European de Actiune Externa, care il asista pe Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna.
Potrivit unui document al Uniunii Europene datat 16 martie si consultat miercuri de Reuters, „este in curs o semnificativa campanie de dezinformare din partea mass-media de stat ruse si furnizorilor de stiri pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, scopul ei fiind „de a agrava criza de sanatate din tarile occidentale (…) in linie cu strategia mai ampla a Kremlinului de a incerca sa submineze societatile europene”.
Documentul are noua pagini si este elaborat de Serviciul European de Actiune Externa (SEAE), care il asista pe Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna in exercitarea mandatului sau.
Potrivit acestuia, o baza de date specializata din UE a consemnat aproape 80 de cazuri de dezinformare legata de noul coronavirus, incepand din 22 ianuarie.
Prin propagarea de „fake news” contradictorii si confuze in engleza, spaniola, italiana, germana si franceza, campania rusa urmareste sa ingreuneze demersurile UE de a comunica raspunsul sau la pandemie, se afirma in document.
SEAE nu a comentat raportul, dar un purtator de cuvant a mentionat ca UE este in contact cu Google, Facebook, Twitter si Microsoft „pentru a discuta despre propagarea dezinformarii cu privire la COVID-19”.
„Mesajele de dezinformare pro-Kremlin propaga ideea ca noul coronavirus este creat de om si utilizat in folosul Occidentului”, noteaza documentul citat initial de Financial Times.
SEAE evoca drept exemplu al consecintelor acestei dezinformari revoltele de la finele lui februarie din Ucraina. Sunt mentionate totodata stirile false propagate in Italia in sensul ca sistemul de sanatate va fi depasit si medicii vor fi nevoiti sa aleaga cine sa traiasca din cauza lipsei de paturi, dar si cele in sensul ca premierul Slovaciei, Peter Pellegrini, ar fi fost infectat si ar fi putut transmite virusul si altora, la summiturile la care a luat parte recent.
UE si NATO acuza de mai multa vreme Rusia de actiuni secrete, inclusiv prin dezinformare, vizand destabilizarea Occidentului prin exploatarea divizarilor din societate. Rusia dezminte, iar presedintele rus Vladimir Putin a acuzat la randul sau ca dusmani straini raspandesc stiri false despre epidemie in Rusia pentru a provoca panica.