Fost ambasador: „Toata lumea stie in Baia Mare, nimeni nu se putea angaja in vreun spital din oras fara a plati o mita Sorinei Pintea”
Ciprian Mihali, fost ambasador, afirma intr-o postare pe Facebook ca „toata lumea stie in Baia Mare, de multi ani, ca nici la Spitalul judetean Maramures si nicaieri in vreun alt spital din oras nu se putea angaja cineva, de la portar la medic, fara a plati o mita Sorinei Pintea”.
„Retinerea Sorinei Pintea este un act firesc, dar tardiv. Toata lumea stie in Baia Mare, de multi ani, ca nici la Spitalul judetean Maramures si nicaieri in vreun alt spital din oras nu se putea angaja cineva, de la portar la medic, fara a plati o mita Sorinei Pintea. Iar asta se intampla dupa un ritual bine stabilit, in afara orasului, fara martori si fara urme. Sorina Pintea este o adevarata legenda locala. Una dintre ele.
Cele doua vesti proaste sunt urmatoarele: mai intai, ca desi toata lumea stia, nimeni nu avea curajul sa spuna nimic. Iar oamenii nu au curaj sa o spuna din alt motiv, care este a doua veste proasta: si anume ca Sorina Pintea nu e singura. Judetul Maramures este si el aflat sub controlul discretionar al unei mafii locale foarte puternice si putred de bogate din care fac parte medici, oameni de afaceri, politicieni, oameni din alte institutii ale statului. Omul de rand care vrea sa se revolte impotriva acestei mafii nu are nicio sansa de unul singur.
Acum inmultiti acest exemplu cu 41 si aveti peisajul Romaniei de azi”, a scris Mihali pe Facebook.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 29 februarie 2020, a Sorinei Pintea, manager al Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, judetul Maramures, pentru comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.
Potrivit unui comunicat transmis de DNA, sambata, Sorina Pintea urmeaza sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
„In perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, in calitatea mentionata mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentantii unei societati comerciale, in doua transe, sumele de 10.000 de euro si 120.000 de lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentand un procent de 7% din valoarea unui contract de achizitie publica ce avea ca obiect „proiectarea si executarea lucrarilor de amenajare bloc operator-sala chirurgie cardiovasculara si toracica si spatii adiacente”, incheiat in anul 2019 de unitatea spitaliceasca cu societatea comerciala. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu ca manager si ordonator de credite”, se arata in ordonanta procurorilor.
Conform sursei citate, „in data de 28 februarie 2020, dupa primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc in biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante”.
„Inculpatei i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. La data de 29 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina urmeaza sa fie prezentata Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se mai arata in comunicatul DNA.