Fost ambasador: „Traim fara indoiala un moment de rascruce in istoria omenirii, a Europei si a Romaniei”. Ce ne asteapta

analize

Ciprian Mihali, profesor de filosofie, director pentru Europa de Vest al Agentiei Universitare a Francofoniei, cu sediul in Bruxelles si fost ambasador al Romaniei in Senegal, publica o analiza taioasa privind consecintele actualei crize sanitare asupra societatii romanesti.

„Rezilienta. Traim fara indoiala un moment de rascruce in istoria omenirii, a Europei si, poate, si a Romaniei. Dupa COVID19 multe lucruri nu vor mai fi la fel. Societatile noastre vor fi puse la incercare in numeroase dintre certitudinile, obisnuintele si dimensiunile confortului castigat in ultimele decenii. O parte din trecutul nostru se va inchide definitiv. Iar o parte din viitorul nostru se va deschide inevitabil. Nu este deloc sigur ca acestea sunt amandoua vesti bune.

Ceea ce se masoara si se decide acum este ceea ce multi experti numesc rezilienta, altfel spus capacitatea unui sistem (social sau institutional) de a-si reveni in urma unei perturbari grave, a unei catastrofe naturale, tehnice sau sanitare.

In mod aparent paradoxal, societatile cele mai reziliente sunt fie cele care au o osatura institutionala foarte solida (ca in tarile foarte dezvoltate, precum Japonia, Elvetia, Germania sau tarile scandinave), fie o tesatura comunitara solida, intarita din cauza numeroaselor incercari la care a fost supusa in timp (iar aici e cazul unor societati africane, bunaoara, care au stiut sa se adapteze in timp foametei, molimelor, secetelor, inundatiilor etc.).

Romania e din nou intr-o situatie tare proasta din punctul de vedere al rezilientei: ultimele decenii au slabit foarte mult legaturile sociale si comunitare, fie prin urbanizare haotica, fie prin emigrare. Pentru a se adapta unei lumi noi, salbatice, oamenii au renuntat la o parte din calitatile care usureaza nu doar trecerea comuna peste o trauma, ci si extragerea de invataminte permitand societatii sa treaca mai usor peste alte eventuale traume. „Colectiv” este, pentru noi, prenumele esecului rezilientei.

Din punct de vedere institutional, situatia este infinit mai proasta decat la nivel comunitar. Coruptia, frauda, hotia, nepotismul au slabit nu doar ierarhiile institutionale (autoritatea si eficienta actului decizional), ci si comunicarea inter-institutionala, iar asta se vede in balbaieli, in frica de a lua decizii, in dependenta de niste ordine politice date de oameni perfect incompetenti sau de-a dreptul iresponsabili.

Ne dorim cu totii ca acest cosmar sanitar sa ia sfarsit cat mai curand. Dar, in acest moment, sfarsitul lui depinde, pe de o parte, de viteza cu care cercetatorii vor gasi antidotul medical, iar, pe de alta parte, de capacitatea fiecaruia de a intelege ca nu are nicio sansa de a razbi de unul singur. De felul in care fiecare va sti sa ofere incredere fiind responsabil si sa se increada in celalalt si in autoritati.

Oricum ar fi, in urmatoarea perioada va trebui sa ne bazam pe ce am construit vreme de trei decenii si sa suportam consecintele a ceea ce s-a distrus vreme de trei decenii. Iar proportiile dezastrului vor depinde de proportia dintre distrugere si constructie. Rezultatul acestei proportii se numeste rezilienta.

Daca vom fi inteligenti, rezilienta ne va permite sa ne redefinim ca natiune, sa redefinim notiuni precum patriotism, curaj, solidaritate, responsabilitate, de data aceasta in acord cu propriile noastre experiente si nu cu mistificari venind din alte epoci. Caci singurul patriotism veritabil este cel al putintei de a depasi impreuna cele mai grele incercari ce se ivesc in fata unei comunitati nationale”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.

Bilantul mondial al deceselor provocate de noul coronavirus a depasit marti pragul de 4.000 cu 17 morti noi anuntati de China, potrivit unui calcul intocmit de agentia France Presse.

Potrivit bilantului stabilit marti la orele 01.00 GMT pe baza datelor oficiale, s-au inregistrat 4.011 decese cauzate de epidemia care a contaminat peste 110.000 de persoane in mai mult de 100 de tari si teritorii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: