Fost ministru al Mediului: „Toate studiile arata o crestere constanta a populatiei de urs brun din Romania, inclusiv cele facute de ONG-uri”

politica

barbat, atacat, urs, Harghita, Italia, transferat, Romania

Senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat, luni, ca „populatia de urs brun din Romania nu este in pericol iar toate studiile arata o crestere constanta a populatiei de urs brun, inclusiv cele ale ONG-urilor”. Potrivit initiatorului proiectului de lege privind ursii, este nevoie de o interventie preventiva, asa cum se face in toate tarile europene. 

Senatorul UDMR a declarat in dezbaterea din comisiile reunite de munca si administratie publica ca a initiat proiectul de lege privind populatia de ursi dupa finalizarea mandatului de ministru al Mediului.

”M-am bazat pe acel studiu stiintific comandat de Ministerul mediului care avea ca scop estimarea populatiei de urs brun din Romania”, a spus Tanczos Barna.

El a aratat ca proiectul de lege prevede o cota anuala de interventie, pentru a gestiona problemele in zonele cele mai afectate de conflicte intre om si ursul, precizand ca anexa la initiativa legislativa estimeaza interventia in functie de gravitatea din fiecare judet si fond de vanatoare. ”Interventia trebuie sa vina sa rezolve problemele acolo unde sunt ele”, a subliniat senatorul UDMR, citat ce news.ro.

Tanczos Barna a mai afirmat ca proiectul propune recoltarea de probe genetice, de la fiecare exemplar recoltat, pentru a completa baza de date, astfel ca in cinci sau zece ani sa avem cel mai amplu studiu genetic al acestei specii, din toata lumea.

”Nu exista nicio tara unde sa se fi recoltat peste 10.000 sau 15.000 de probe genetice de la aceasta specie. (..) Vom avea un fundament stiintific si pentru urmatoarele interventii”, a spus Tanczos Barna. Fostul ministru a subliniat ca a ”proiectul de lege completeaza Planul de actiuni care a fost dezbatut in urma cu patru -cinci ani si unde e prevazuta si interventia prin vanatoare”.

”Toate studiile arata o crestere constanta a populatiei de urs brun din Romania, inclusiv cele facute de ONG-uri, cele facute in zona Fagaras unde un ONG studiaza populatia de urs brun din zona. Toate studiile legate de numarul de atacuri arata o crestere semnificativa, precum si cele care analizeaza valoarea pagubelor. Deci, populatia de urs brun din Romania nu este in pericol si acest lucru este subliniat inclusiv de studiul stiintific. Este nevoie de o interventie preventiva, asa cum se face in toate tarile europene, unde exista o populatie semnificativa de urs brun”, a mai aratat initiatorul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: