politica

Fost ofiter de Securitate propus de PNL Brasov pentru o functie platita gras. Cine este maiorul tortionar Nicolae Paraschiv

PNL Brasov l-a propus pe fostul ofiter de Securitate Nicolae Paraschiv pentru un loc de membru in consiliul de administratie al RIAL, companie care administreaza spatiile comerciale ale municipalitatii. CNSAS a decis in trecut ca Paraschiv a facut politie politica, existand numeroase marturii in acest sens.

„PNL l-a propus in CA RIAL pe fostul maior de Securitate, Nicolae Paraschiv! Pe 15 Noiembrie se implinesc 36 de ani de la revolta muncitorilor din 1987”, a anuntat primarul Brasovului, Allen Coliban.

„Cum a ajuns PNL Brasov sa sustina un tortionar securist? Raspunsul la aceasta intrebare il astept de la adevaratii lideri liberali”, a subliniat Coliban.

Presedinte al PNL Brasov este actualul ministru al Dezvoltarii, Mihail Vestea.

Cine este Nicolae Paraschiv? Iata materialul scris in EVZ de autorul acestui articol, Ovidiu Albu, in 2013, cand Paraschiv era secretar al municipiului Brasov, cu un salariu de peste doua ori mai mare decat al primarului. Articolul respectiv a fost sters de EVZ, dar l-am recuperat din cu ajutorul Way Back Machine.

RUSINEA care apasa Brasovul. Revolta de la 15 noiembrie 1987, comemorata cu un SECURIST TORTIONAR in fruntea orasului

Paraschiv a intrat in Securitate in 1974. In 1989 avea gradul de maior. Dupa schimbarea de regim, el se redescopera luptator anticomunist, devenind din 1992 revolutionar cu patalama, avand certificat de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite.

Pana in 2001, Nicolae Paraschiv a ocupat pozitii de conducere si bine remunerate in societati cu capital de stat, precum Poiana Brasov SA sau SNP Petrom Bucuresti, pentru ca apoi sa se stabilizeze in fruntea Primariei Brasov. A fost numit in aceasta functie de prietenul sau, prefectul de atunci al Brasovului, Otilian Neagoe, membru in conducerea filialei locale a PSD. Fost responsabil cu cenzura la Viata Studenteasca, potrivit scriitorului I.T. Morar, Neagoe este astazi vicepresedinte al Consiliului Concurentei si presedinte al Consiliului National de Supraveghere in Domeniul Feroviar.

In 2006, cand a trebuit sa dea concurs pentru a ramane pe postul de secretar, Paraschiv a atasat un CV in care mentiona ca in perioada 1974-1989 a lucrat in Ministerul de Interne. De asemenea, a scris cu mana lui: ”Declar pe propria raspundere ca nu am desfasurat activitati de politie politica”. Potrivit legii, persoanele care au efectuat ”activitati de politie politica” nu pot ocupa functii publice. Ca secretar al municipalitatii, fostul maior de Securitate are un salariu din banii publici de invidiat. Considerat “bugetar de lux” de presa, Paraschiv incasa in 2010 peste 2.000 de euro pe luna, de doua ori mai mult decat insusi primarul.

Marturii: ”Ma trezeam si noaptea tremurand ca vine sa ma ia sa ma duca in beciurile Securitatii”

Marturiile celor anchetati de Paraschiv in perioada in care lucra la ”Ministerul de Interne” spun totul despre natura activitatilor desfasurate de acesta.

„In timpul anchetelor Paraschiv mi-a luat declaratii sub presiune, amenintandu-ma si aducandu-mi injurii grosolane. A ajuns pana acolo incat imi spunea, urland, ca, daca nu spun tot, nu voi mai iesi niciodata din beciurile Securitatii”, povestea inginerul Marius Troenaru.

O experienta la fel de terifianta a avut si Maria Pitul, asistenta la Spitalul Judetean Brasov, anchetata in perioada 1980-1981 pentru ca asculta ”Europa Libera” : „Paraschiv m-a amenintat cu duritate ca daca nu voi scrie ce-mi spune el ma va trimite ‘pe mana baietilor care se poarta mai urat’. De frica batailor si torturilor am scris ce mi-a dictat el. Imediat Paraschiv a convocat o sedinta cu toate colegele mele, si cu mine, si le-a cerut sa ia pozitie si sa ma condamne ca dusman al poporului. M-a urmarit si supravegheat apoi tot timpul iar eu am ajuns sa fiu asa de inspaimantata ca ma trezeam si noaptea tremurand ca vine sa ma ia sa ma duca in beciurile Securitatii.”

Insa cea mai fidela mostra a activitatilor avute de actualul inalt functionar public este chiar raportul semnat cu mana lui in cazul Sorin Boaca. “Din datele pe care le detinem rezulta ca are manifestari dusmanoase grave la adresa conducerii superioare de partid si de stat si intentii de evaziune”, afirma securistul in Mapa de Verificare nr. 6218 privindu-l pe “Barbu”, numele conspirativ dat lui Boaca. In incheiere, Paraschiv solicita ”incadrarea informativa” a muncitorului si ”interceptarea corespondentei interne” pentru a stabili ”motivatia manifestarilor dusmanoase”.

Jurnalista batjocorita dupa moarte

Declaratiile victimelor, citate mai sus, au fost consemnate in presa brasoveana de Maria Petrascu, o jurnalista care lupta inca din 1990 pentru deconspirarea securistilor infiltrati in spatiul public si eliminarea impostorilor din asociatiile de revolutionari. In 2006, ea a sesizat Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a stabilit ca Nicolae Paraschiv a efectuat acte de ”politie politica”. Fostul maior a contestat decizia CNSAS in instanta, la dosar depunand ulterior si o caracterizare a Mariei Petrascu, realizata intr-un stil ce demonstreaza ca nu si-a pierdut reflexele.

”Din punct de vedere moral Maria Petrascu avea un caracter indoielnic, era patimasa si razbunatoare, avea inclinatii spre viata aventuroasa, amoroasa si a consumului de bauturi alcoolice. Din punct de vedere profesional, nivelul mediu de pregatire si intelegere a facut sa nu depaseasca conditia de ziarista.

(…) Datorita deserviciilor aduse miscarii revolutionare brasovene, a intrigilor si dezbinarilor semanate in randul membrilor si asociatiilor de revolutionari, Maria Petrascu a fost permanent contestata, blamata, repudiata si chiar lovita de unii dintre acestia, inclusiv cu ocazia unor manifestari oficiale”.

Intr-adevar, dupa cum remarca securistul ca argument in favoarea sa, Maria Petrascu a fost batuta pe 22 decembrie 2011 in Cimitirul Eroilor din Brasov cu ocazia comemorarii mortilor din 1989. Atacatorul este membru al organizatiei care l-a facut revolutionar pe Nicolae Paraschiv, Asociatia Brasov Decembrie 1989. Presedintele acestei organizatii, Dorin Lazar Maior, secretar executiv al PSD pe problemele revolutionarilor, a fost condamnat la inceputul acestei saptamani la 7 ani de inchisoare pentru santaj.

Maria Petrascu a murit la doua saptamani dupa ce a fost lovita, pe 10 ianuarie 2012. A fost decorata post-mortem de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National ”Serviciul Credincios in grad de Cavaler” pentru ”obiectivitatea si profesionalismul de care a dat dovada de-a lungul unei cariere de exceptie in presa” si inmormantata cu onoruri militare.

Apararea lui Paraschiv: Da, am fost ofiter. Si ce daca? E vorba de viata mea privata

In procesul pe care il are cu CNSAS, Nicolae Paraschiv sustine ca nu a ”dispus masuri de natura penala, de ancheta penala sau oricare altele cu caracter represiv. Mai mult decat atat nu a existat nici o persoana care sa fi fost afectata pe nedrept ca urmare a activitatii reclamantului de ofiter de informatii”.

Pe de alta parte, faptul ca unii membri ai CNSAS au fost victime ale Securitatii ar afecta capacitatea acestora de a fi obiectivi. ”Din CNSAS au facut parte persoane care au suferit de pe urma masurilor luate de Securitate (Ticu Dumitrescu, Mircea Dinescu, etc), fapt care a afectat in mod serios independenta acestora fata de institutia judecatoare si de propria constiinta profesionala”, afirma maiorul.

Securistul din Primaria Brasov a refuzat constant sa vorbeasca cu presa despre trecutul sau. Exista o singura exceptie, din 2008, cand a declarat unui ziar brasovean ca ”numai Dumnezeu are dreptul sa judece”.

”Faceam parte dintr-un sistem. Da, am fost ofiter. Si ce daca? E vorba de viata mea privata. Foarte multi activau in PCR. Dar asta nu inseamna ca am facut politie politica. Sunt si eu un om, am un suflet. Iar sufletul meu a fost calcat in picioare de rauvoitori. Dar nu-i judec. Numai Dumnezeu are dreptul sa judece”, spunea Paraschiv.

15 noiembrie 2013. Ce mai cauta Paraschiv in fruntea Brasovului?

Foarte putini oameni din Brasov au curaj sa spuna cu voce tare ce gandesc despre prezenta securistului intr-o functie publica de prim rang in oras. L-am intrebat pe presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987, Florin Postolachi, daca i se pare normala aceasta situatie, mai ales in contextul comemorarii suferintelor celor anchetati de Securitate. A fost foarte reticent.

”E greu sa vorbesti despre asa ceva, ca te trezesti cu un proces de calomnie. N-am chef sa ma duc in instanta, sa platesc avocat. Nu am informatii, nu mai imi permit sa stau prin procese. Daca nu se intampla nimic, ce pot sa zic eu? Cei care il tin in functii sunt responsabili”, a declarat Postolachi.

Conform legii administratiei publice locale, secretarul poate fi schimbat de catre prefect “numai la propunerea consiliului local, adoptata cu votul a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, ca urmare a initiativei primarului”.
In acest moment, prefect este Mihai Mohaci (PSD), primarul George Scripcaru fiind de la PDL. Majoritatea de 2/3 din numarul consilierilor locali este detinuta de USL.

Ioan Demi, care pe 21 decembrie 1989 a riscat enorm, venind in fruntea muncitorilor revoltati de la IAR Ghimbav in fata Comitetului Judetean de Partid, are explicatia pentru care Nicolae Paraschiv este de neatins.

”Pe vremea cand era Gontea prefect (Ion Gontea-PDL) i-am atras atentia: cum acceptati ca Paraschiv sa fie secretar? Mi-a raspuns ca toate partidele il accepta. Este clar ca Paraschiv cunoaste foarte multe lucruri, stie prea multe ca sa-l dea jos cineva de acolo.

I-am spus si primarului, ca il cunosc. Stii ce mi-a raspuns? ‘Bai, n-am ce sa fac, n-am ce sa fac’. Ce, Scripcaru e de capul lui aici? Paraschiv inspira teama in continuare. El este tinut in functie de o mafia politica locala, care si-a impartit Brasovul. Este o mafia de nici nu va imaginati”, sustine Demi.

De altfel, Demi il cunoaste si el foarte bine pe securist. Fratele lui, Tiberiu Demi, a fost batut de Paraschiv in anii ‘80.

”Fratele meu, Demi Tiberiu, a fost urmarit de Nicolae Paraschiv. A vrut sa fuga peste granita si a fost arestat. Mi-a spus ca a fost batut la Securitate de actualul secretar, ca doar nu era sa-l serveasca cu cafea”, rade amar Ioan Demi.

Cand aude de Paraschiv, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, Octav Bjoza, ia foc. Brasovean condamnat la 15 ani de munca silnica, trecut prin temnitele comuniste, Bjoza nu avea cum sa nu stie ce a facut acest securist.

”Am un sentiment de sila si de scarba. Ce sa ma mir de Paraschiv, pana unde poate sa mearga nerusinarea unor indivizi? Este o persoana agreata pentru ca mai toate oficialitatile au avut de a face cu Securitatea. Nu-l poate clinti nimeni de acolo”, spune fostul detinut politic.

Bjoza este de acord ca Paraschiv a continuat sa inspire teama si dupa 1990.

”Am cunoscut o persoana care mi-a povestit, in primavara lui 1990, ca a fost anchetata de Paraschiv. Dupa doi ani nu a mai recunoscut nimic”.

Sorin Boaca a incercat in 2011 sa faca ceva. In decembrie a intrat in greva foamei, solicitand demiterea maiorului Nicolae Paraschiv din Primaria Brasov.

”Am facut greva foamei timp de 15 zile, pentru a fi demis din functie. In a 15-a zi a murit Maria Petrascu. M-am intalnit cu Scripcaru chiar cand veneam de la priveghi si l-am intrebat ce face cu Paraschiv. Mi-a zis ca ‘n-am ce sa fac, ce sa fac?’. Ca n-are cum sa-l demita, dar in 2-3 luni se rezolva. Au trecut doi ani si este tot acolo. Dupa greva foamei am facut zona zoster la cap, de suparare, cand am vazut ce batjocura este”.

Boaca este convins ca secretarul Primariei nu poate fi demis pentru ca ii are la mana pe toti liderii politici locali: ”Mi se pare strigator la cer ca este inca in functie. Mortii Revolutiei sunt la 100 de metri de biroul lui. El este sustinut pentru ca tovarasul maior ii are pe toti la mana, si pe Scripcaru, si pe Nita (Constantin Nita-presedinte PSD Brasov), si pe Cancescu (Aristotel Cancescu-presedinte PNL Brasov), pe toti”.

Singura speranta a victimelor lui Nicolae Paraschiv de a se face dreptate este Justitia. Sorin Boaca asteapta sa vada verdictul Curtii de Apel Bucuresti, care pe 6 decembrie va judeca din nou procesul securistului cu CNSAS. Au trecut sapte ani de tergiversari in acest proces. ”Probabil ca va iesi la pensie din functia de secretar”, prognozeaza sceptic brasoveanul.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Decizii in lant: Si Franta si Germania permit Ucrainei sa loveasca Rusia cu rachetele cu raza lunga de actiune SCALP si Storm Shadow

Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…

3 ore ago

Turcia i-a interzis presedintelui Israelului sa ii survoleze spatiul aerian. Isaac Herzog nu a mai ajuns la summitul COP29 din Azerbaidjan

Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…

3 ore ago

Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

5 ore ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

5 ore ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

6 ore ago

Mobilizare exemplara la regionala PNL de la Cluj. Liberalii strang randurile in jurul lui Nicolae Ciuca si impotriva binomului PSD-AUR (P)

”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…

7 ore ago