life

Fost primar din Alba, demis pentru incompatibilitate, s-a retras in munti si creste aproape 100 de cerbi lopatari

Ilie Tomus, fostul primar al comunei Sibot din judetul Alba, demis in 2018 in urma unui verdict de incompatibilitate, si-a gasit o noua menire in inima Muntilor Apuseni. Dupa o cariera politica de un deceniu, Tomus a decis sa lase in urma agitatia administratiei si sa se retraga in satul natal Bulbuc, unde si-a deschis o ferma dedicata cresterii cerbilor lopatari, o specie rara si fascinanta de cerbi.

Bulbuc, un catun situat la aproximativ 1.000 de metri altitudine, in sudul Muntilor Apuseni, este locul de origine al familiei lui Ilie Tomus. Desi in prezent satul mai are doar 10 locuitori, Tomus a revenit aici pentru a se apropia de radacinile sale. „Radacinile mele sunt de aici. Bunicii si parintii mei au trait aici, iar bunicul meu a fost chiar primar in Bulbuc pana in 1948, cand satul avea aproape 780 de locuitori. Astazi, din pacate, au ramas doar noua locuitori, trei familii”, a declarat Tomus,informeaza ziarulunirea.ro

Fostul edil a gasit in acest loc linistit mediul perfect pentru a-si incepe noua viata. Departe de lumea politica, a ales sa se ocupe de o activitate care sa ii aduca pace si satisfactie: cresterea cerbilor lopatari. Inspirat de o vanatoare la care a participat in zona Timisoarei, unde a descoperit fascinatia pentru aceste animale gratioase, Tomus a decis sa isi infiinteze propria ferma.
„Am acum in jur de 70 de cerbi, dar cu puii din acest an, numarul se apropie de 100. Aici, la Bulbuc, am gasit un loc minunat pentru a creste aceste animale frumoase si foarte cuminti”, a declarat Ilie Tomus. El a inceput in urma cu cinci ani, achizitionand primele 12 exemplare de cerbi din Polonia, printr-un furnizor din Arad, si ulterior a adaugat inca 10 cerbi cumparati de la Targu Mures.

Tomus a amenajat un tarc generos in Bulbuc, oferindu-le cerbilor un habitat cat mai apropiat de cel natural. Planurile sale sunt ambitioase: doreste sa creasca efectivul fermei pana la 200 de exemplare, dupa care sa elibereze o parte din cerbi in fondul de vanatoare local.

Unul dintre avantajele majore ale acestei ferme este faptul ca intretinerea nu necesita resurse financiare foarte mari. Zona montana ofera conditii ideale pentru pasunat, iar Tomus se ocupa personal de cositul ierbii din gradinile satului, care altfel ar ramane nefolosite. In plus, el cultiva porumb la Sibot, pe care il foloseste pentru hrana cerbilor.

„Nu este o activitate foarte costisitoare, dar necesita mult efort. Totusi, satisfactia pe care o am cand vad aceste animale sanatoase si fericite este de nepretuit”, a spus fostul primar, adaugand ca si-a dorit intotdeauna sa faca ceva care sa fie in armonie cu natura.

Cerbul lopatar, cunoscut sub denumirea stiintifica de “Dama dama” este o specie distincta de cerbul comun (Cervus elaphus). Acest animal se diferentiaza prin coarnele sale „latite”, lipsa parului lung de pe gat in perioada boncanitului si absenta caninilor in maxilarul superior. Blana cerbului lopatar este brun-roscat vara, presarata cu pete albe, iar iarna devine brun-aurie. Este o specie extrem de gratioasa, traind in libertate aproximativ 15-18 ani si in captivitate pana la 25 de ani.

Tomus a fost captivat de frumusetea si comportamentul acestor animale si vede in cresterea lor nu doar o activitate economica, ci si o modalitate de a contribui la biodiversitatea locala.

Ilie Tomus a fost primar al comunei Sibot timp de 10 ani, din 2008 pana in 2018, fiind sustinut de Partidul National Liberal. Totusi, cariera sa politica a fost marcata de o serie de probleme legale. In 2014, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru activitati comerciale considerate incompatibile cu functia de primar. ANI a descoperit ca Tomus desfasura activitati comerciale ca persoana fizica autorizata in sectorul bovinelor, ceea ce contravenea statutului sau de edil.

Screenshot

Desi a reusit sa isi pastreze functia dupa aceasta condamnare, in 2018 a pierdut definitiv procesul prin care a contestat raportul ANI, fiind demis cu doi ani inainte de finalizarea celui de-al treilea mandat. In urma acestui verdict, a fost nevoit sa se retraga din politica pentru o perioada de trei ani, timp in care s-a angajat la Consiliul Judetean Alba.

In catunul aproape abandonat din Bulbuc, Tomus a gasit linistea si implinirea pe care le cauta, transformandu-si trecutul tumultuos intr-o poveste despre rezilienta si apropiere de natura.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

O casa de licitatii din Anglia, nevoita sa retraga de la vanzare capete micsorate si alte ramasite umane in urma unor proteste

O casa de licitatii din Anglia a retras de la vanzare o colectie de ramasite…

14 minute ago

India a devenit al doilea mare furnizor de tehnologii critice pentru Rusia, zadarnicind embargoul impus de SUA si UE

India a crescut exportul de tehnologii critice restrictionate catre Rusia, au declarat oficialii americani si…

25 de minute ago

Politia americana a descoperit droguri intr-un portfard inscriptionat „cu siguranta nu o geanta plina cu droguri”

Politia americana a gasit droguri intr-un portfard inscriptionat „cu siguranta nu o geanta plina cu…

38 de minute ago

Prima biserica catolica din Chile, distrusa de un incendiu

Prima biserica catolica construita in Chile, declarata monument national in 1994 a fost distrusa, vineri,…

47 de minute ago

Cometa C/2023 A3 se va afla astazi cel mai aproape de Pamant si va putea fi vazuta si din Romania

La 12 octombrie, cometa C/2023 A3 se va afla cel mai aproape de Pamant la…

55 de minute ago

ADN-ul confirma ca ramasitele lui Cristofor Columb sunt inmormantate la Sevilla. Sambata, un program tv va dezvalui si originile navigatorului

Oamenii de stiinta din Spania sustin ca au rezolvat cele doua mistere persistente legate de…

O oră ago