Peste 40 de fosti oficiali israelieni de rang inalt din domeniul securitatii nationale, oameni de stiinta renumiti si lideri de afaceri proeminenti au trimis o scrisoare presedintelui Israelului si presedintelui parlamentului, cerand ca prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu sa fie demis din functie pentru ca reprezinta ceea ce ei considera a fi o amenintare „existentiala” la adresa tarii, informeaza CNN.
Printre semnatarii scrisorii se numara patru fosti directori ai serviciilor de securitate interna si externa ale Israelului, doi fosti sefi ai Fortelor de Aparare Israeliene (IDF) si trei laureati ai Premiului Nobel.
Scrisoarea critica coalitia pe care Netanyahu a alcatuit-o pentru a forma cel mai de dreapta guvern de pana acum in Israel, precum si eforturile sale extrem de controversate de a revizui sistemul judiciar israelian, despre care ei spun ca au dus la lacune de securitate care au dus la atacurile din 7 octombrie, cea mai sangeroasa zi din istoria Israelului.
„Credem ca Netanyahu poarta responsabilitatea principala pentru crearea circumstantelor care au dus la masacrul brutal a peste 1.200 de israelieni si nu numai, la ranirea a peste 4.500 de persoane si la rapirea a peste 230 de persoane, dintre care peste 130 sunt inca tinute in captivitate de Hamas”, se arata in document. „Sangele victimelor este pe mainile lui Netanyahu”.
Scrisoarea a fost trimisa joi presedintelui israelian Isaac Herzog si vineri presedintelui Knessetului, Amir Ohana.
Popularitatea lui Netanyahu a scazut dramatic de cand si-a inceput cel de-al saselea mandat de prim-ministru, in urma cu putin peste un an. Numeroase voci au criticat eforturile sale de reforma judiciara – care au amenintat sa declanseze o criza constitutionala si au divizat tara, cu luni de demonstratii masive si regulate.
„Liderii Iranului, Hezbollah si Hamas”, se arata in scrisoare, „au laudat in mod deschis ceea ce au vazut in mod corect ca fiind un proces destabilizator si erodator al stabilitatii Israelului, condus de Netanyahu, si au profitat de ocazie pentru a face rau si a afecta securitatea Israelului”.
Printre cei 43 de semnatari se numara fostii sefi ai IDF Moshe Ya’alon si Dan Halutz, Tamir Pardo si Danny Yatom, care a condus agentia de informatii Mossad, si Nadav Argaman si Yaakov Peri, care au fost directori ai serviciului de securitate interna, Shin Bet.
Fosti directori executivi, ambasadori, oficiali guvernamentali si trei laureati ai premiului Nobel pentru chimie – Aaron Ciechanover, Avram Hershko si Dan Shechtman – au semnat, de asemenea, scrisoarea.
Un sondaj de opinie publicat in aceasta saptamana de postul israelian Channel 13 arata ca partidul lui Netanyahu, Likud, ar fi acum pe locul al doilea, la mare distanta, daca alegerile ar avea loc astazi. Pe primul loc in sondaj se afla Partidul Unitatii Nationale, condus de fostul sef al Statului Major al FDI Benny Gantz, in prezent membru al cabinetului de razboi al lui Netanyahu.
Urmatoarele alegeri sunt planificate la sfarsitul anului 2026, desi au existat proteste si apeluri pentru alegeri anticipate, inclusiv din partea unuia dintre principalii lideri ai opozitiei din Israel, Yair Lapid.
„Situatiile care au dus Israelul la alegeri in trecut sunt aproape nimic in comparatie cu ceea ce Israelul traieste acum”, a declarat Haim Tomer, un ofiter Mossad de lunga durata care s-a retras dupa ce a condus divizia de informatii a agentiei si care a semnat scrisoarea prin care se cere inlaturarea lui Netanyahu.
„Toata lumea intelege ca Netanyahu este incompetent pentru a conduce Israelul”, a declarat Tomer pentru CNN.
In ultima saptamana, Netanyahu si-a exprimat in repetate randuri opozitia fata de suveranitatea palestiniana, in timp ce principalul aliat al Israelului, Statele Unite, continua sa ceara o solutie cu doua state.
Semnatarii scrisorii il acuza pe Netanyahu ca a petrecut ani de zile sprijinind Hamas in Gaza in detrimentul Autoritatii Palestiniene, despre care SUA a sustinut ca ar trebui revitalizata pentru a guverna atat Cisiordania, cat si Gaza.
CNN a relatat ca, timp de ani de zile, Qatar a livrat valize pline cu bani in Gaza cu binecuvantarea lui Netanyahu, in ciuda ingrijorarilor din partea propriului sau guvern. Banii erau destinati platii salariilor functionarilor publici si a beneficiilor pensionarilor. Acum sunt livrati prin transferuri bancare, mai degraba decat in numerar, iar luna trecuta, Qatar a declarat ca a continuat sa ii plateasca.
Pentru a forma actualul sau guvern, Netanyahu a reunit alte partide aflate mult la dreapta Likud si a alcatuit cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului. Doi dintre cei mai proeminenti membri ai acestuia, Bezalel Smotrich si Itamar Ben Gvir, au fost pomeniti critic de administratia Biden pentru ca au sustinut ca palestinienii ar trebui sa paraseasca Gaza.
Scrisoarea il acuza pe Netanyahu ca a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru atacurile din 7 octombrie, in schimb „a dat vina pe altii si a incitat impotriva celor care au luptat pentru a salva democratia israeliana de actiunile si planurile sale distructive, iar acum se mobilizeaza din toata inima pentru a sprijini eforturile nationale de razboi ale Israelului”.
Documentul se incheie cu o rugaminte adresata presedintelui israelian si presedintelui Knesset-ului de a-l inlocui pe prim-ministru, precum si cu un avertisment: „Natiunea israeliana si istoria evreiasca nu va vor ierta daca nu va indepliniti cea mai mare responsabilitate nationala.”
Nici presedintele si nici presedintele parlamentului nu au puterea de a revoca unilateral un prim-ministru din functie, dar scrisoarea urma sa fie distribuita de catre presedintele parlamentului si membrilor Knesset care pot revoca si inlocui un prim-ministru.
Oamenii potriviti trebuie „sa puna mana pe volan”, a declarat Tomer, fostul oficial Mossad.
„Cred ca oamenii incep sa priveasca din exterior spre Israel si sa se intrebe ce s-a intamplat cu aceasta tara”, a spus Tomer. „Ce s-a intamplat cu aceasta tara cu oameni foarte, foarte destepti care acum sunt condusi cu niste idioti?”. „Cuvantul pe care l-am folosit in cercurile la care am participat este: avem nevoie de un restart, avem nevoie de un restart.”
Israelul a fost intens criticat la nivel international pentru razboiul sau din Gaza, care a ucis peste 25.000 de palestinieni si a stramutat aproape doua milioane de persoane de la atacurile Hamas din 7 octombrie.
Israelul a insistat in repetate randuri asupra faptului ca razboiul sau nu este impotriva poporului palestinian, ci impotriva militantilor Hamas, care tin peste 130 de ostatici.
Netanyahu a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, ca politicienii care ii cer sa demisioneze cer, in esenta, un stat palestinian.
Actiunile Israelului in Gaza fac obiectul unui caz de genocid la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), initiat de Africa de Sud, care acuza conducerea tarii de intentia de a „duce la distrugerea populatiei sale palestiniene”.
Israelul neaga acuzatiile, sustinand ca razboiul este purtat in legitima aparare si ca liderii sai nu au dat dovada de intentii genocidare.
Generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare si unul dintre cei mai…
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…