Fostii regi mayasi ne-au spus deja cum sa rezolvam criza apei. Au asigurat apa pentru populatia mayasa peste o mie de ani, chiar si in perioadele de seceta majora

externe

Piramida maya

Un nou studiu a descoperit ca regii mayasi din antichitate ne-ar fi putut spune deja cum sa rezolvam criza apei, transmite Newsweek.

Civilizatia mayasa dateaza de aproape 4.000 de ani si se intindea pe teritoriul actual al statelor Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador si unele zone din Mexic.

Popoarele antice foloseau plante si flori acvatice pentru a filtra si curata apele din rezervoarele lor – un lucru care, potrivit profesorului de antropologie de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, Lisa Lucero, ar putea fi adoptat in sistemele de apa din zilele noastre pentru a „aborda viitoarele nevoi de apa”.

Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences arata mai multe moduri in care oamenii de stiinta ar putea invata de la mayasi atunci cand se confrunta cu perioade prelungite de seceta – care au devenit mult prea frecvente in America zilelor noastre si in alte parti ale globului.

„Regii purtau chiar si coifuri impodobite cu aceste flori si sunt reprezentati cu nuferi in arta mayasa”, a declarat Lucero.

„Nuferii de apa nu tolereaza conditiile acide sau prea mult calciu, cum ar fi calcarul, sau concentratiile mari de anumite minerale, cum ar fi fierul si manganul”.

Nuferii de apa erau un simbol puternic al „regalitatii clasice mayase”. Aceste plante se dezvolta doar in apa curata, insa sedimentele lor au fost gasite in ramasitele mai multor rezervoare mayase.

Acest lucru indica nu numai ca metodele lor erau eficiente, ci si masurile pe care ar fi trebuit sa le ia pentru a mentine nuferii in viata. Ar fi trebuit sa foloseasca argila pentru a captusi rezervoarele, pentru a impiedica orice contaminare sa se infiltreze si sa afecteze crinii.

Rezervoarele mayase au fost folosite timp de peste 1.000 de ani, potrivit studiului, si au fost eficiente in furnizarea de apa pentru zeci de mii de oameni, chiar si in timpul anotimpurilor extrem de secetoase.

„Cele mai multe orase mayase din zonele joase din sud au aparut in zone care nu aveau apa de suprafata, dar care aveau soluri agricole excelente”, a declarat Lucero. „Ei au compensat prin construirea unor sisteme de rezervoare care au  crescut in dimensiune si complexitate. Rezervoarele din Tikal puteau sa retina peste 900.000 de metri cubi de apa.”

„Apa curata si puterea politica erau legate in mod inextricabil – dupa cum demonstreaza faptul ca cele mai mari rezervoare au fost construite in apropierea palatelor si templelor”, a spus Lucero. De asemenea, regii mayasi „efectuau deseori ceremonii pentru a obtine favoarea stramosilor si a zeului ploii, Chahk”, se arata in studiu.

Tikal a fost capitala unui regat mayas care a devenit unul dintre cele mai puternice din intreaga civilizatie. Istoricii si arheologii estimeaza ca in acest oras au trait in jur de 80.000 de persoane.

O provocare principala pentru aceasta civilizatie antica a fost cum sa mentina apa suficient de curata pentru a fi consumata. Pentru a face acest lucru, ei au folosit plante care pot fi gasite si astazi in America Centrala, inclusiv cattail, sedges si stuf. Aceste plante au functionat eficient pentru a filtra apa si a o curata de orice azot si fosfor. Oamenii de stiinta stiu acest lucru deoarece au gasit anterior ramasite ale acestor plante in sedimentele din rezervoare.

Aceasta tehnica de utilizare a plantelor le-a permis mayasilor sa asigure apa pentru populatia lor timp de peste o mie de ani. Asta pana cand pamanturile lor au fost cuprinse de o seceta severa intre anii 800 si 900 e.n., se arata in studiu.

Lucero raporteaza ca tendintele climatice din zilele noastre indica mai multe asemanari cu aceasta perioada de timp si arata necesitatea de a adopta abordari asemanatoare cu cele mayase pentru a mentine calitatea apei.

„Zonele umede construite ofera multe avantaje fata de sistemele conventionale de tratare a apelor uzate”, a declarat Lucero. „Ele ofera o tehnologie de tratare economica,  mai putin costisitoare si cu un nivel ridicat de economisire a energiei. Mayasii trebuiau doar sa dragheze la fiecare cativa ani… (si) sa recolteze si sa refaca plantele acvatice.”

Ca si noi, mayasii au construit canale si baraje pentru a directiona si iriga apa. Ei au fost capabili chiar sa transporte apa pe distante mari.

„In general, mayasii nu au construit resedinte in apropierea rezervoarelor, astfel incat sa evite contaminarea care s-ar fi putut infiltra prin teren”, a spus Lucero.

„Urmatorul pas pentru a merge inainte este de a combina lectiile incorporate in rezervoarele mayase antice impreuna cu ceea ce se stie in prezent despre zonele umede construite”, a precizat specialistul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: