Fostul bodyguard al lui Dragnea, Adrian Mladinoiu, a devenit presedinte executiv al PSD Cluj. Gabriel Liiceanu i-a facut un portret memorabil

politica

Noul presedinte al PSD Cluj, Liviu Alexa, anunta ca l-a instalat in functia de presedinte executiv al organizatiei pe Adrian Mladinoiu. Fost ofiter SPP si bodyguard al lui Liviu Dragnea, Mladinoiu este acum secretar de stat in Secretariatul General al Guvernului.

„Adrian Mladinoiu este un om pe care ma pot baza oricand sa reprezinte corect Clujul in fata liderilor PSD, sa sprijine Clujul pe partea de organizare, sa puna umarul la recladirea organizatiei alaturi de mine”, a declarat Alexa pentrui ziarul pe care il patroneaza, Ziar de Cluj.

Mladinoiu este si doctorand la Facultatea de Filosofie a Universitatii ​Bucuresti, il lauda Alexa. Aceasta calitate a fostului bodyguard al lui Dragnea a starnit revolta lui Gabriel Liiceanu. El a scris un text acid, anul trecut, in care a facut un portret fidel al lui Mladinoiu.

„Privind fotografia lui „Adrian“, m-a impresionat chipul incremenit, specific profesionistului care stie ca raspunde de viata cuiva si care trebuie sa-si ascunda emotiile sau chiar sa sugereze totala lor absenta. Mi-l imaginam pe Adrian, suplu, cu silueta lui inalta si sprintena, conducand un vehicul blindat cu o suta pe ora pe sinele de cale ferata fara sa alunece un milimetru de pe ele. Asadar, admiratia mea pentru „Adrian“ dupa lectura CV-ului sau, independent de proiectul doctoral in filozofie, a fost spontana si totala. Daca totul, in destinul lui „Adrian“, s-ar fi oprit in punctul acesta, mitul sepepistului cu chipul de marmura ar fi ramas pentru mine nestirbit. Dar deodata…

In 2012, cand „Adrian“ a devenit soferul-aghiotant si garda de corp a lui Liviu Dragnea, viceprim-ministru in guvernul Ponta, destinul de bodyguard hollywoodian al lui „Adrian“ s-a frant. Cei doi, Liviu si Adrian, „s-au placut“. Din clipa aceea, viata lui „Adrian“ a luat-o razna. Liviu „il baga in politica“ si ii da functii pentru care nu are nici o chemare. In loc de un paznic bun si de un comandant de parasutisti care ocupa cat ai clipi teritoriul inamic, ne-am ales cu un secretar de stat prost.

Pentru ca, intr-adevar, dupa ce PSD castiga alegerile, Dragnea il face in ianuarie 2017 consilier, secretar de stat, apoi membru in Consiliul de administratie al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere si membru in Consiliul de administratie la Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului. Impreuna cu Ilan Laufer gestioneaza, impotmolindu-l total, programul START-UP Nation menit sa le dea o mana de ajutor romanilor care vor sa-si deschida afaceri.

Tot Dragnea il face sa dea de gustul banilor. Il imprieteneste cu fiul lui, Valentin, cu care se asociaza intr-o firma de pantofi de lux si intr-una de porci, fosta, de-acum celebra, „Salcia SA“ din Teleorman. (Un amanunt picant ar fi ca designerul firmei de pantofi de lux Stefan Burdea Shoes SRL a inscris pe blazonul firmei sloganul „Si eu sunt dac“. De unde o fi stiind Stefan, te intrebi, cum aratau pantofii de lux ai dacilor?).

„Adrian“, un bun sportiv, un bun militar si un excelent pazitor de oameni pretiosi, care ar fi putut sa-mi populeze mai departe fantasmele eroice de adolescent intarziat, a dat cu piciorul la tot ce facuse mai bun in viata si a ales sa faca tot ce poate fi mai rau: sa se inhaiteze cu Necuratul. Totusi, in virtutea vechii meserii, el continua sa-l insoteasca pe Dragnea la infatisarile acestuia de la Inalta Curte. Baiatul acesta, care la 20 de ani, la Istanbul, castigase medalia de argint la 60 de metri garduri si batuse un record balcanic la saritura in lungime, va face in curand burta si va cheli miscand bani din buget spre beneficiul partidului, dupa cum zic ziarele.

Ei bine, pe drumul acestui destin bulversat, a aparut ex-campionul, ex-sepepistul si ex-parasutistul nostru la portile Facultatii de Filozofie. De fapt, aici voiam sa ajung. De ce Dumnezeu, te-ntrebi, nu o fi ales „Adrian“ sa-si dea doctoratul, asa cum fac toti cei care au apucat-o pe drumul ales de el, la Academia de Politie, creata anume pentru asta?

Important e, chiar daca nu stiu din ce motive, ca pe „Adrian“, la cei 37 de ani ai lui cat avea in 2018, decanul „Romulus“ l-a primit cu bratele deschise ca doctorand. E greu de crezut ca, peste noapte, „Adrian“ s-a indragostit de Platon, Epictet, Toma d᾽Aquino, Kant si altii asemenea. Mai exista posibilitatea ca „Romulus“, specialist si in teoria si practica managementului, sa fi acceptat sau sa-i fi propus o teza de „filozofia managementului“, de vreme ce cuvantul „filozofie“ poate fi asociat in zilele noastre cu orice. Pledeaza pentru aceasta varianta si faptul ca, de vreo doi ani incoace, „Adrian“ a inceput sa aiba, dupa cum am vazut, si experienta manageriala. Oricum ar fi, a venit momentul s-o spunem pe sleau: treaba asta e o batjocura la adresa filozofiei.

Si atunci ma-ntorc catre „Romulus“ si-l intreb: «Nu va e rusine, domnule decan, sa transformati filozofia intr-o tarfa pe care oricine, de la „Ionut“ la „Adrian“, poate s-o agate la orice colt de strada? Oare nu dumneavoastra si scoala doctorala a Facultatii aveti obligatia sa vegheati ca la concursurile doctorale sa nu treaca decat cei cu o prealabila pregatire filozofica de exceptie? Caci titlul de „doctor“ e o promotie a vietii, e desavarsirea unei educatii inalte, e o tresa pe care o primesti ca recunoastere a unei puteri de munca exceptionale, a unei minti stralucite si a vointei de a-ti da un destin. Nu e o garoafa la butoniera, nu e un panas, nu e un cadou, nici ceva care poate fi cumparat si care da bine in CV-ul unui potentat care, cand n-ar probleme cu cazierul, are cu ‘ora doisprezece’“, a scris Liiceanu despre Mladinoiu pe contributors.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: