Fostul premier bulgar Boyko Borissov este vizat intr-un caz de spalare de bani
Parchetul din Sofia a propus procurorului-sef al Bulgariei, Ivan Gheshev, sa ceara permisiunea Adunarii Nationale de a incepe urmarirea penala impotriva fostului premier si actual deputat Boyko Borissov, informeaza Novinite.
Propunerea a fost intocmita in legatura cu asa numitul caz „Barcelonagate”, in care ar fi fost savarsite infractiuni de spalare de bani. Fostul premier ar fi pus la dispozitie unor terte persoane fonduri dobandite ca urmare a unei infractiuni savarsite pentru cumpararea si inchirierea de imobile in strainatate, spune procuratura.
Saptamana trecuta zvonurile anuntau ca procurorii urmeaza sa ceara ridicarea imunitatii lui Boyki Borissov, liderul partidului GERB. De asemenea numele co-presedintelui „Continuam schimbarea” Kiril Petkov a fost si el mentionat neoficial.
In schimb, procuratura a propus ridicarea imunitatii deputatului GERB Delyan Dobrev intr-un dosar din 2016. Pana acum, procurorul general nu a depus oficial o cerere pentru ridicarea imunitatii lui Dobrev. GERB a luat pozitie si a declarat ca nu va sprijini ridicarea imunitatii parlamentare intr-un moment in care se realizeaza o reforma judiciara severa.
Gheshev este pe cale sa depuna o cerere oficiala de ridicare a imunitatii lui Boyko Borissov. Daca nu renunta, parlamentul va trebui sa formeze o comisie pe aceasta problema. Procurorul l-a acuzat deja indirect pe Borissov ca a incercat sa-l determine sa renunte. Intr-o serie de declaratii, procurorul general a spus ca a primit oferte de a deveni ambasador in Israel sau Turcia, precum si de a avea o cariera politica, „probabil in GERB”.
„Barcelonagate” este o ancheta asupra unei case din Barcelona care implica o schema de spalare de bani legata de fostul premier Boyko Borissov. In dosar este implicat si numele fostului model bulgar Borislava Yovcheva, care este suspectata ca a beneficiat de schema si cu care se spune ca Borissov ar avea un copil.
In 2018, publicatia catalana „Periodico” a raportat ca autoritatile locale verificau daca are legatura cu Borissov.
„Barcelonagate” a fost mentionat de procurorul general Ivan Geshev cand si-a prezentat demisia in urma cu doua saptamani. Apoi a declarat ca procurorul de caz a primit un mesaj prin intermediul mai multor persoane de la seful organismului national de investigare, Borislav Sarafov, de a clasa dosarul, iar de fapt „dosarul ar fi fost inchis pana la finalul acestui an”.
Ulterior, Sarafov a explicat ca asa se decid cazurile cheie in parchet. „El insusi a recunoscut astazi ca tine dosarul `Barcelonagate` pe bucati, asa cum spuneti dumneavoastra, pentru a putea forta mana politicienilor”, a spus Sarafov, pe 15 mai. La scurt timp, procuratura a anuntat ca dosarul nu este „finalizat” si ca multe documente erau inca traduse din spaniola si din alte limbi.