Fostul presedinte Donald Trump sustine ca nu si-a ascultat avocatii, cand acestia i-au spus ca a pierdut alegerile: „Stiti pe cine ascult? Pe mine insumi!”

externe

Alina Hubba, Donald Trump, adormit, tribunal, citeste mult

Fostul presedinte Donald Trump a declarat ca a primit sfaturi de la numeroase persoane la scurt timp dupa alegerile din 2020, dar ca a fost decizia sa de a promova afirmatia falsa ca a castigat presedintia si de a incerca sa anuleze rezultatele.

„A fost decizia mea, dar i-am ascultat pe unii oameni”, a declarat Trump la emisiunea „Meet the Press” de la NBC, intr-un interviu difuzat duminica.

Trump a fost pus sub acuzare pentru eforturile sale de a submina rezultatele alegerilor din 2020. El a pledat nevinovat in toate cazurile si a negat orice abatere.

O premisa centrala a cazului procurorului special Jack Smith, potrivit actului de acuzare al fostului presedinte, este ca Trump stia ca afirmatiile electorale pe care le facea erau false dupa ce consilierii apropiati i-au spus ca a pierdut, dar le-a difuzat oricum pentru a le face sa para legitime – totul in slujba unei presupuse conspiratii criminale.

„Am ascultat diferite persoane si, cand am adunat totul, am realizat ca alegerile au fost fraudate”, i-a spus Trump lui Kristen Welker in interviu, insistand din nou pe aceasta afirmatie falsa, in timp ce incearca sa obtina nominalizarea republicana la presedintie in 2024.

„Stiti pe cine ascult? Pe mine insumi. Am vazut ce s-a intamplat”, a spus Trump. Fostul presedinte a spus ca nu si-a ascultat avocatii care i-au spus ca a pierdut alegerile pentru ca nu i-a respectat.

„Ii angajezi, nu i-ai cunoscut niciodata pe acesti oameni, primesti o recomandare, se dovedeste ca sunt RINO (republicani doar cu numele) sau se dovedeste ca nu sunt atat de buni. In multe cazuri, nu i-am respectat”, a spus Trump. „Dar pe altii i-am respectat. I-am respectat pe multi altii care au spus ca alegerile au fost fraudate”.

In urma pierderii alegerilor, Trump a incercat mai multe cai pentru a anula rezultatele alegerilor. El a facut presiuni asupra secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, si asupra unui alt oficial pentru a „recalcula” cifrele si a „gasi” suficiente voturi pentru a-l lasa sa castige.

De asemenea, campania lui Trump a incercat sa instaleze falsi electori republicani in sapte state cu influenta.

Comitetul restrans al Camerei Reprezentantilor care a investigat actiunile lui Trump in perioada premergatoare insurectiei din 6 ianuarie 2021 a sustinut ca dovezile arata ca acesta a lucrat in mod activ pentru a „transmite false buletine de vot ale Colegiului Electoral catre Congres si Arhivele Nationale”, in ciuda temerilor avocatilor sai ca acest lucru ar putea fi ilegal.

„Acele dovezi au condus la o concluzie covarsitoare si directa: cauza centrala a zilei de 6 ianuarie a fost un singur om, fostul presedinte Donald Trump, pe care multi altii l-au urmat. Niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi intamplat fara el”, se arata in raportul final al comisiei.

Ancheta lui Smith privind interferenta in alegerile federale este una dintre cele patru cauze penale impotriva fostului presedinte. Trump se confrunta cu patru acuzatii in cazul anchetat de Smith, inclusiv obstructionarea unei proceduri oficiale si conspiratie impotriva Statelor Unite.

Trump a fost de asemenea inculpat intr-un amplu rechizitoriu din Georgia, in care este acuzat ca ar fi seful unei „intreprinderi criminale” pentru a anula alegerile din 2020.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: