Fostul presedinte filipinez Rodrigo Duterte a recunoscut ca atunci cand era primar a comandat un „escadron al mortii” pentru a lichida infractionalitatea urbana

externe

Rodrigo Duterte, escadronul mortii, lichidati, traficanti de droguri, primar

Fostul presedinte filipinez Rodrigo Duterte a declarat luni, in cadrul unei anchete a Senatului, ca a comandat personal un „escadron al mortii” format din gangsteri pentru a ucide alti infractori atunci cand era primar al unui oras din sudul Filipinelor, transmite Associated Press.

Cu toate acestea Duterte a negat ca ar fi autorizat politia sa impuste mii de suspecti in cadrul unei represiuni sangeroase impotriva traficului de droguri, pe care a ordonat-o in calitate de presedinte si care face obiectul unei anchete a Curtii Penale Internationale ca posibila crima impotriva umanitatii.

Duterte, in varsta de 79 de ani, a participat la ancheta televizata in prima sa aparitie publica de la incheierea mandatului sau in 2022. Senatul analizeaza crimele legate de droguri comise sub conducerea lui Duterte, care au avut o amploare fara precedent in istoria recenta a Filipinelor.

Duterte a recunoscut, fara a da detalii, ca a comandat candva o echipa a mortii formata din sapte „gangsteri” pentru a se ocupa de infractori pe vremea cand era primarul orasului Davao, inainte de a deveni presedinte.

„Pot face marturisirea acum, daca doriti”, a spus Duterte. „Am avut un escadron al mortii format din sapte persoane, dar printre ei nu erau doar politisti, erau si gangsteri”.

Duterte a declarat ca isi va asuma intreaga responsabilitate pentru crimele care au avut loc in perioada in care a fost presedinte, din 2016 pana in 2022. Dar a spus ca nu le-a ordonat niciodata sefilor sai din politia nationala, care au participat, de asemenea, la ancheta, sa comita omoruri extrajudiciare.

„V-am spus eu vreodata sa ucideti vreun criminal?” i-a intrebat Duterte pe fostii sai sefi de politie. Printre acestia s-a numarat si Ronald dela Rosa, actualul senator care a fost primul care a pus in aplicare campania lui Duterte impotriva drogurilor ilegale in calitate de sef al politiei nationale. „Nu, domnule presedinte”, a raspuns dela Rosa.

In afara de ancheta Curtii Penale Internationale, nu exista nicio plangere penala cunoscuta depusa impotriva lui Duterte in instantele filipineze in legatura cu crimele.

„Sunt nedumerit de ce Departamentul de Justitie nu a intentat niciun proces”, a declarat Duterte. „Ucid oameni de mult timp si nu au intentat niciun proces pana acum?”

Fostul senator Leila de Lima, unul dintre cei mai vehementi critici ai lui Duterte, care a investigat candva crimele legate de traficul de droguri din Davao, a declarat ca au existat dovezi adecvate si martori ai executiilor extrajudiciare, dar ca acestia s-au temut sa depuna marturie impotriva lui Duterte atunci cand acesta era la putere.

De Lima a fost arestata la inceputul presedintiei lui Duterte pentru acuzatii legate de droguri, despre care ea a spus ca ar fi fost inventate pentru a o impiedica sa continue ancheta in Senat. Ea a fost achitata de acuzatii si eliberata anul trecut dupa mai mult de sase ani de detentie.

„Acest om, fostul primar al orasului Davao si fostul presedinte al Republicii Filipine, s-a sustras atat de mult timp justitiei si raspunderii”, a declarat de Lima, stand langa fostul presedinte.

„Nu l-am facut sa dea socoteala dupa toti acesti ani”, a spus ea, adaugand ca martorii ar putea acum sa iasa la suprafata si sa ajute la urmarirea penala a lui Duterte si a asociatilor sai.

Arturo Lascanas, un ofiter de politie pensionat care a servit sub conducerea lui Duterte timp de multi ani intr-o unitate care lupta impotriva criminalitatii odioase in Davao, a declarat pentru Associated Press intr-un interviu acordat in 2022 ca este posibil ca pana la 10 000 de suspecti sa fi fost ucisi in orasul Davao din ordinul personal al lui Duterte.

Lascanas, care s-a ascuns in strainatate, a declarat ca a furnizat marturia sa si alte dovezi Curtii Penale Internationale.

Este posibil ca asociatii lui Duterte sa fi indepartat ramasitele unui numar mare de victime ingropate intr-o cariera din orasul Davao, insa Lascanas a declarat ca ramasitele unor victime care au fost ingropate in alta parte de grupul sau de politisti ar putea fi in continuare recuperate si utilizate ca probe-cheie impotriva fostului lider si a altor persoane.

„Daca mi se mai da o sansa, va voi curata pe toti”, i-a amenintat Duterte pe traficantii de droguri, care, a adaugat el, si-au reluat actiunile criminale dupa ce s-a retras de la presedintie.

Unul dintre cei mai extravanganti lideri contemporani din Asia, Duterte si-a incheiat mandatul turbulent de sase ani in iunie 2022. El si-a construit o reputatie de scelerat pentru izbucnirile sale colerice si pentru dispretul total fata de drepturile omului si fata de Occident, apropiindu-se in acelasi timp de regimurile din China si Rusia.

Activistii il considerau „o calamitate pentru drepturile omului”, nu numai pentru numarul mare de decese provocate de asa-numitul sau razboi impotriva drogurilor, ci si pentru atacurile sale dezlantuite asupra presei critice, a bisericii catolice dominante si a opozitiei politice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: