Liderii militari care au dat o lovitura de stat in Gabon l-au eliberat pe presedintele demis Ali Bongo Ondimba, care, acum, are voie sa calatoreasca in strainatate, a declarat miercuri un purtator de cuvant al juntei citat de CNN.
Bongo a fost tinut in arest la domiciliu de la lovitura de stat din natiunea din Africa Centrala de la sfarsitul lunii august.
„Avand in vedere starea de sanatate, fostul presedinte al Republicii Ali Bongo Ondimba este liber sa se deplaseze. El poate, daca doreste, sa calatoreasca in strainatate pentru a primi ingrijiri medicale”, a declarat purtatorul de cuvant al juntei, colonelul Ulrich Manfoumbi, la televiziunea de stat, citind o declaratie a liderului tranzitiei, generalul Brice Oligui Nguema.
Televiziunea de stat a lansat, de asemenea, imagini in care fostul presedinte il saluta pe Abdou Abarry, seful Biroului Regional al Natiunilor Unite pentru Africa Centrala, la resedinta sa din capitala Libreville.
De la lovitura de stat, presedintele destituit a fost vazut rar. La scurt timp dupa rasturnarea sa, a aparut un videoclip in care facea apel la aliatii externi dupa ce ofiterii militari l-au plasat in arest la domiciliu.
„Oamenii de aici m-au arestat… Sunt in resedinta… Nu stiu ce se intampla”, a spus el in filmare.
Bongo, in varsta de 64 de ani, a suferit un accident vascular cerebral in 2018 si a petrecut luni de zile in afara Gabonului, primind tratament in Maroc. Intrebarile s-au invartit in jurul capacitatii sale de a continua ca presedinte, declansand o lovitura de stat nereusita in 2019.
El se afla la putere de 14 ani din 2009, cand i-a succedat tatalui sau Omar Bongo si urmarea un alt mandat la alegerile disputate de luna trecuta.
El a fost anuntat castigator in sondaje, descris de junta ca un „proces electoral revoltator de partinitor”.Tatal lui Bongo a condus Gabonul mai bine de patru decenii inainte de moartea sa in 2009.
Liderul juntei, generalul Nguema, care a anulat alegerile, a declarat ca regimul lui Bongo „a confiscat puterea incalcand flagrant regulile democratice”.
Nguema a fost bodyguard al lui Omar Bongo si se spune ca ar fi varul sau.
Fiecare realegere a lui Bongo din 2009 a fost afectate de acuzatii de frauda electorala. Unele au declansat proteste antiguvernamentale violente.
Multi cetateni din natiunea bogata in petrol, dar saraca, au sarbatorit inlaturarea presedintelui si au sustinut preluarea militara.
La inceputul acestei saptamani, Nguema s-a intalnit cu mediatori din blocul Africii Centrale ECCAS si s-ar fi discutat despre un posibil plan de plecare a lui Bongo in Maroc, potrivit presei franceze.
Daca presedintele inlaturat pleaca, probabil ca va merge in Franta, unde familia Bongo are un portofoliu extins de imobile de lux. De asemenea are si locuinte in Statele Unite, evaluate la mai multe milioane de dolari.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…