Fostul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat un atac dur la adresa Romaniei, acuzand-o ca vrea sa anexeze Republica Moldova pentru a recrea ‚‚Romania Mare’’, amintind totodata ca Romania Mare a fost distrusa de tancurile Uniunii Sovietice.
„Moldova a intrat in coada lunga de aderare la UE, intinsa de-a lungul deceniilor. Bon voyage! Dar [ei] vor mai devreme! De aceea, exista o alta modalitate de a obtine aderarea la UE: crearea unei noi Romanii Mari ”, a spus politicianul pe canalul sau Telegram, raspunzand unei intrebari a TASS cu privire la cat de curand ar putea avea loc aderarea Republicii Moldova la Uniune.
‚‚Politicienii romani danseaza politic in cerc in jurul Moldovei de multa vreme. Astazi, acest lucru se intampla la propriu’’, a subliniat el.
„Prima sedinta comuna a Parlamentelor moldovean si roman a fost finalizata de parlamentarii care dansau tinandu-se de mana. A parut destul de amuzant”, a spus Medvedev.
„Cu toate acestea, consecintele pot fi mult mai putin amuzante”, a conchis el.
Ne ameninta Rusia prin intermediul lui Medvedev sau e vorba de altceva?
Primul factor pe care trebuie sa-l intelegem e ca Medvedev isi face propriul joc politic de supravietuire politica in contextul invadarii Ucrainei. Fostul presedinte al Rusiei este privit ca unul dintre oamenii care ii pot lua locul actualului presedinte, Vladimir Putin, optica pe care Medvedev doreste cu disperare sa o evite pentru ca ar putea insemna eliminarea sa din viata politica. Orice semn de disidenta la nivel inalt este tratat cu mare asprime de Vladimir Putin, care-i elimina pe toti cei care nu vorbesc pe aceeasi limba cu el.
Dmitri Medvedev, care a fost presedinte al Rusiei pentru un mandat (2008-2012) si apoi premier, este acum trecut in plan secund, ocupand doar postul de vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse. Desi este o pozitie importanta, aceasta este departe de rangurile pe care le-a avut Medvedev si un semn ca Putin nu doreste sa-l tina in prim-plan pe cel care a fost colaboratorul sau timp de decenii dar care a dat si semne de independenta cat a ocupat prima pozitie in stat.
Considerat un moderat cu inclinatii liberale, Medeved a trecut rapid in tabara radicalilor pro-razboi pentru a nu fi marginalizat sau chiar privit cu suspiciune.
Opozitia la razboi sau chiar o atitudine de tacere ar fi echivalenta cu opozitia la Vladimir Putin, ceea ce Medvedev nu-si doreste.
El s-a reinventat rapid – si surprinzator, sau poate ca nu atat de surprinzator – intr-un ‚‚soim’’ al razboiului, avand unele dintre cele mai belicoase declaratii dintre toti oficialii rusi.
Fostul lider de la Kremlin i-a acuzat pe guvernantii Poloniei de ‚‚imbecilitate’’ si i-a facut ‚‚vasali’’ ai Americii.
Mai mult, el a facut aluzii ca Rusia ar putea ataca alte state din NATO in cazul in care acestea trimit Ucrainei rachete cu raza lunga de actiune care pot lovi tinte din Rusia.
De ce ataca Medvedev Romania?
In primul rand pentru ca fostul lider trebuie sa-si ‚‚faca norma’’ de ‚‚radical’’ daca tot a pornit pe aceasta cale. Romania e o tinta la indemana din punct de vedere retoric. Guvernul de la Bucuresti, in ciuda faptului ca a raspuns atacurilor Rusiei si i-a condamnat actiunile din Ucraina, a facut-o totusi moderat si nu a intrat intr-un razboi al declaratiilor cu Moscova. Bucurestiul, spre deosebire de Varsovia, nu are obiceiul sa escaladeze confruntarea retorica cu Moscova marind masiv ajutorul militar pentru Ucraina.
Romania a sustinut insa tacit Ucraina, atat in privinta efortului de razboi cat si ajutand-o sa-si vanda o parte din cereale sau alte produse prin Romania, ceea ce sigur nu a fost pe placul Rusiei, dar era de asteptat.
Inseamna asta ca suntem pe ‚‚radarul’’ Rusiei? Am fost de cand am aderat la NATO, accentuat de atitudinea noastra pro-occidentala ferma si de gazduirea rachetelor interceptoare din scutul antiracheta, la Deveselu. Am fost de la inceputul invaziei ruse in Ucraina, cand am fost tinta atacurilor cibernetice rusesti si a unor campanii de stiri false pe retelele de socializare initiate de agentii Rusiei.
In acelasi timp, Romania a continuat sa sustina Ucraina si sa sustina Republica Moldova, ajutand la erodarea masiva a influentei Rusiei in spatiul ex-sovietic.
Atacurile lui Medvedev nu vin din senin, e clar ca Rusia are o problema cu Romania. In acelasi timp, nici nu ar trebui sa li se dea o valenta mai mare decat au.
Medvedev, ca si politicieni mai putin importanti dar agresivi, precum seful Roscosmos, fostul vicepremier Rogozin, pur si simplu au gasit o tinta retorica facila in Romania.
Fostul lider de la Kremlin pur si simplu isi construieste noua imagine politica. Rusia, desi ostila, cu greu poate face Romaniei mai mult decat i-a facut deja atat timp cat suntem in NATO si in UE.
Foto: ro.depositphotos.com
Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…
Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…