externe

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de Est pentru a dobori rachetele si dronele rusesti care vizeaza Ucraina, a declarat Anders Fogh Rasmussen, fost sef NATO.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO intre 2009 si 2014, a declarat pentru publicatia britanica i Paper, citata de Business Insider, ca rachetele de interceptare din tarile NATO vecine, precum Polonia si Romania, ar putea dobori proiectilele aeriene rusesti care vizeaza Ucraina.

Unii membri NATO, precum SUA, Marea Britanie si Franta, au amplasat avioane de lupta pentru a ajuta apararea aeriana a Israelului sa intercepteze drone si rachete iraniene la inceputul acestui an. Iar NATO ar putea face „exact acelasi lucru” pentru a ajuta Ucraina sa doboare dronele si rachetele rusesti care se apropie, a declarat Rasmussen pentru publicatie.

El a mers mai departe, sugerand ca sistemele de aparare antiaeriana si antiracheta ale NATO ar putea fi conectate la cele ale Ucrainei.

Rasmussen a declarat ca aceste actiuni ar putea proteja „mult mai eficient” vestul Ucrainei, ar putea proteja industria sa de aparare si ar putea demara reconstructia, evitand in acelasi timp trimiterea de trupe NATO in tara.

Aliatii Ucrainei i-au trimis acesteia aproape 118 miliarde de dolari in ajutoare militare directe, incepand cu luna martie, inclusiv sisteme de aparare aeriana precum ATACMS din SUA, care au fost folosite de Ucraina cu efecte devastatoare.

Chiar si asa, rata de interceptare a apararii aeriene a Ucrainei a scazut de la 46%, in ultimele sase luni, la 30% luna trecuta, potrivit The Wall Street Journal.

Ca raspuns, Pentagonul a declarat ca va „grabi” trimiterea de rachete de aparare aeriana Patriot catre Ucraina ca parte a ultimului sau pachet militar, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a petrecut luni de zile cerandu-le.

Aliatii Ucrainei au mai mult de 100 de sisteme de aparare aeriana Patriot pe care le-ar putea pune la dispozitie, a declarat luna trecuta ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, pentru The Washington Post.

Si in timp ce unele tari, precum Spania, le trimit pe ale lor, altele le refuza, spunand ca au nevoie de ele pentru a-si proteja propriul spatiu aerian.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Medicii italieni trag un semnal de alarma: au fost depistate primele cazuri de „gripa australiana”, o boala care poate provoca simptome neurologice severe

Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…

38 de minute ago

Zece oameni au fost ucisi in urma eruptiei unui vulcan din Indonezia, mii de persoane au fost evacuate

Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…

2 ore ago

Japonia a lansat primul satelit de lemn din lume, care va fi pozitionat pe orbita la 400 de kilometri deasupra Pamantului

Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…

2 ore ago