Un fost sef de spionaj german este supravegheat de agentia pe care o conducea, dupa ce a fost catalogat drept un extremist de dreapta, relateaza The Telegraph.
Hans-Georg Maassen a fost seful agentiei germane de informatii interne BfV in timpul mandatului Angelei Merkel si a fost membru al partidului CDU al acesteia pana de curand.
El a fost demis din functia de sef al BfV in 2018, dupa ce a parut sa minimalizeze amenintarea cu violenta din partea extremistilor de dreapta care se revoltau intr-un oras din estul Germaniei.
In cei cinci ani care au trecut de atunci, Maassen a devenit cunoscut pentru comentariile sale din ce in ce mai radicale cu privire la amenintarea pe care sustine ca imigratia o reprezinta pentru Germania.
Pozitia sa a facut din el un erou pentru activistii de extrema dreapta, inclusiv pentru unii din cercurile din jurul lui Heinrich XIII Prince Reuss, aristocratul care a condus o tentativa de lovitura de stat esuata in 2022.
„Germania se teme in mod clar de mine”, a declarat Maassen pe Twitter, adaugand ca tara foloseste agentia de securitate interna pentru a-l monitoriza pe el si partidul pe care l-a fondat.
Maassen a publicat o scrisoare de la BfV, trimisa ca raspuns la o solicitare de libera informare din partea avocatului sau, care confirma faptul ca el figureaza in bazele lor de date care monitorizeaza extremistii.
BfV, echivalentul german al MI5, a adunat mai mult de 20 de pagini de declaratii constitutionale presupus discutabile ale fostului lor sef.
Fostul sef al spionajului, in varsta de 61 de ani, a fost acuzat, de asemenea, ca s-a intalnit cu membri importanti ai partidului de dreapta dura Alternativa pentru Germania (AfD) pentru a-i sfatui cum sa evite sa fie urmariti de fosta sa agentie.
Dupa ce a parasit BfV in 2018, Maassen a candidat fara succes pentru pozitia de deputat din partea CDU in Saxonia, unde a fost acuzat de fosta sa agentie ca a folosit „stereotipuri antisemite pentru a atrage voturi”.
Maassen a demisionat din calitatea de membru al CDU in urma cu cateva zile, postand o fotografie cu cardul sau de membru taiat si declarand ca partidul conservator de opozitie este „angajat intr-o postura neosocialista care are potentialul de a aluneca spre totalitarism”.
De asemenea, el a scris un eseu in care a cerut „operatii dureroase” privind migratia, intitulat „Chimioterapie pentru Germania”, comparand imigrantii cu o forma de cancer.
Maassen a fost ales in functia de presedinte al „Uniunii Valorilor”, un fost grup marginal din cadrul CDU, care acum candideaza ca partid independent. Acesta a declarat ca va intra in coalitie cu AfD.
Vicepresedintele noului partid este un fost viceamiral care a fost criticat pentru ca a laudat Rusia lui Putin ca fiind „o tara crestina”, necesara ca un bastion impotriva Chinei.
Avand in vedere noile informatii, deputatul german Martina Renner (Die Linke) a cerut ca o comisie parlamentara din Bundestag sa investigheze activitatile lui Maassen in perioada in care a fost in functie.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…
Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…