Fostul vicepremier al Italiei, Matteo Salvini, risca sase ani de inchisoare pentru ca a impiedicat migranti sa debarce intr-un port italian in 2019

externe

Procurorii italieni au cerut sambata o pedeapsa de sase ani de inchisoare pentru Matteo Salvini, vicepremier italian de extrema dreapta, pentru ca a impiedicat migranti sa debarce intr-un port italian in 2019, transmite AFP.

Salvini, care face parte din coalitia premierului Giorgia Meloni, este judecat pentru presupusa privare de libertate si presupus abuz de putere pentru ca a tinut 147 de migranti pe mare timp de saptamani pe o nava administrata de organizatia caritabila Open Arms.

„Procuratura a cerut ca fostul ministru de interne Salvini sa fie condamnat la sase ani de inchisoare”, a declarat pentru AFP avocatul Open Arms, Arturo Salerni.

Verdictul acestui proces, care a inceput in octombrie 2021, este asteptat sa fie pronuntat luna viitoare, a adaugat el.

Salvini nu a fost prezent la audiere. El a postat anterior pe Facebook: „As face-o din nou daca ar fi nevoie: apararea granitelor impotriva migrantilor ilegali nu este o crima”.

„Este incredibil ca un ministru al Republicii risca sase ani de inchisoare pentru ca si-a facut treaba de aparare a granitelor natiunii, asa cum cere mandatul pe care l-a primit de la concetatenii sai”, a adaugat el pe platforma X.

Atunci cand si-a rezumat rechizitoriul, procurorul Geri Ferrara, de la tribunalul din Palermo, a considerat ca „un principiu cheie nu este discutabil: intre drepturile omului si protectia suveranitatii statului, drepturile omului trebuie sa prevaleze in sistemul nostru care, din fericire, este democratic”.

Nava a ramas blocata pe mare timp de aproape trei saptamani inainte ca migrantilor sa li se permita in cele din urma sa debarce pe insula italiana Lampedusa.

Membrii Open Arms au spus ca starea fizica si psihica a migrantilor a ajuns intr-un punct critic atunci cand conditiile sanitare de la bord au devenit dezastruoase, in special din cauza unei epidemii de scabie.

Salvini, liderul partidului anti-imigratie Liga si ministru de interne la acea vreme, a declarat in ianuarie ca a estimat ca situatia de la bordul navei „nu era periculoasa”.

In 2019, in timp ce facea parte din guvernul lui Giuseppe Conte, a implementat asa-numita politica a „porturilor inchise”, in cadrul careia Italia a refuzat intrarea navelor umanitare care salveaza migranti in Marea Mediterana.

O mare parte a procesului a fost despre cui ii apartine responsabilitatea pentru caz: guvernului lui Conte sau doar lui Salvini.

El a fost deja inculpat pentru o acuzatie similara, dar urmarirea penala a fost anulata de o instanta din Catania in 2021.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: