Fostul vicepresedinte, furios: „Armata afgana a luptat cu mult curaj cu talibanii. Fortele SUA ne-au santajat si ne-au injunghiat in spate”
Fostul vice-presedinte al Afganistanului, Amrullah Saleh, acuza furios Statele Unite ca sunt principalele responsabile de caderea Afganistanului in mainile talibanilor. „Negocierile cu talibanii de la Doha au fost un cutit in spate infipt de fortele SUA”, afirma acum Saleh. Saleh s-a retras in Valea Panjshir, de unde promite ca va continua lupta impotriva talibanilor.
„Este necinstit ce se spune, ca fortele afgane nu au luptat. Este o pozitie ridicola. Este cea mai prosteasca declaratie despre fortele afgane. Acestea au luptat cu mult curaj. Negocierile cu talibanii de la Doha au fost un cutit in spate infipt de fortele SUA. A fost un cutit in spate pentru toti barbatii si toate femeile care au servit tara mea”, a declarat Amrullah Saleh pentru postul WION.
Intr-un alt interviu, pentru CNN News 18, Amrullah Saleh a acuzat SUA ca au „santajat” guvernul de la Kabul pentru a forta eliberarea a mii de talibani. El a enumerat mai multe motive care au dus la victoria talibanilor.
„Intregul Pakistan a fost in slujba talibanilor. SUA au incercat sa stimuleze cooperarea cu pakistanezii, sa o cumpere; cu cat plateau mai mult, cu atat mai mult ii incuraja pe pakistanezi sa ofere mai multe servicii si ajutoare talibanilor. Problema unui stat nuclear care sponsorizeaza terorismul si insurgenta impotriva aliatilor occidentali din Afganistan nu a fost niciodata abordata.
Al doilea motiv este ca negocierile de la Doha i-au legitimat pe talibani, care nu s-au tinut de promisiuni. Acestia nu si-au onorat angajamentele si au pacalit intreaga comunitate internationala. Scopul negocierilor de la Doha a fost de a mentine comunitatea internationala divizata, de a mentine speranta intr-un proces pasnic care nu a existat.
Al treilea motiv este ca, in ultimii doi ani, republica a fost supusa unei presiuni enorme din partea aliatilor nostri americani; acestia ne-au santajat si ne-au spus ca ori eliberati prizonierii, ori va vom reduce ajutorul si vom diminua asistenta militara. Noi am intrebat: ‘Sunteti siguri ca acesti oameni nu vor ajunge in prima linie?’. Raspunsul lor a fost ‘nu’, dar toti au ajuns in prima linie. Asadar, nu a fost vorba de eliberarea prizonierilor, ci de a le oferi talibanilor o divizie de luptatori foarte radicalizati.
Al patrulea motiv este ca au existat oameni in guvernul nostru care nu erau constienti de situatie. Cu toate acestea, nu putem limita caderea la aceste patru motive, deoarece exista si alte probleme care au dus la aceasta tragedie.
Concluzia este ca NATO a disparut, armata americana a disparut, dar poporul afgan nu a disparut… nu a putut fi evacuat. Aeroportul din Kabul este varful icebergului. Tara s-a scufundat in tragedie, iar grupurile teroriste au pus stapanire pe Afganistan. Astazi, de exemplu, un spalator de bani care facilita tranzactiile intre simpatizantii al-Qaeda si talibani a devenit guvernator al bancii centrale afgane, Haqqanii conduc Kabulul… nu mai este nevoie sa explic cine sunt Haqqanii. Este o rusine si o tradare, iar eu nu vreau sa fac parte din aceasta rusine si tradare.
Vom lupta pana cand inamicul va intelege ca Afganistanul trebuie sa ramana Afganistan si nu sa devina ‘Talibanistan'”, a declarat fostl vicepresedinte.
„Ce parere aveti despre atitudinea si comportamentul americanilor in timpul acestui episod? Plecarea lor brusca si lasarea atator arme si munitii, precum si rapoartele conform carora toate armele si munitiile au fost duse de Pakistan la Quetta”, a fost intrebat Saleh.
„Se uita la ceea ce au facut. Statele Unite sunt o putere globala, cea mai mare putere militara si nu le-am dorit niciodata raul, dar acest lucru arata ca o singura judecata politica gresita umileste o superputere. Nu a fost vorba niciodata de armata americana sau de serviciile de informatii americane… a fost o judecata gresita, o decizie gresita si au inceput sa plateasca pretul”, a raspuns Saleh.
„Privind inapoi, nu exista nicio indoiala ca SUA au calculat gresit amenintarea talibana. Ati fost vicepresedinte in administratia lui Ashraf Ghani. De ce nu au putut oficialii dvs. sa evalueze ceea ce se intampla pe teren?”, a fost o alta intrebare.
„Daca o superputere decide sa mearga intr-o directie sau alta, nu puem face aproape nimic pentru a-i schimba atitudinea. Recunosc ca am fost un actor important si o persoana importanta, dar am avut noi vreun cuvant de spus in decizia SUA? Nu. Nu am putut influenta decizia lor. Ce s-a intamplat in Afganistan… Am avertizat asupra acestor consecinte timp de doi ani. Toti platesc pretul acum. Aceasta a fost o decizie politica, nu una militara sau a serviciilor de informatii… Nu talibanii au castigat acest razboi, ci lipsa unei victorii politice la Washington care a dus la aceasta zbatere”, a reactionat fostul vicepresedinte.
Presedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite au mers in Afganistan pentru a se razbuna pe cei care au atacat natiunea la 11 septembrie 2001. Acesta a insistat apoi ca armata afgana a refuzat sa lupte pentru propriul popor si pentru propriul viitor.
„Am mers in Afganistan pentru a ne razbuna pe cei care ne-au atacat. Nu exista un acord care sa sustina protejarea fortelor americane dupa data de 1 mai. Misiunea noastra nu a fost sa construim natiunea. Noi ne-am dus in Afganistan cu scopuri clare, sa ne razbunam pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 si sa fim siguri ca al-Qaeda nu va folosi afganii ca baza de atac impotriva noastra. Asta am si facut! Misiunea noastra nu a fost niciodata sa construim o natiune, sa cream o democratie”, a declarat Joe Biden.
Presedintele SUA a afirmat apoi ca-si sustine in continuare decizia, desi admite ca „lucrurile s-au petrecut mai repede decat am anticipat”.
El a reprosat apoi liderilor politici afgani ca „au renuntat si au fugit din tara”, iar armatei afgane ca „a esuat, uneori fara sa incerce sa lupte”.
„Nu exista nicio sansa ca intr-un an, cinci sau 20 prezenta americanilor acolo sa fi facut vreo diferenta. E gresit sa ceri acest lucru trupelor americane, cand afganii nu fac asta. Cate generatii de fiice si fii americani sa mai trimitem in Afganistan?”, a mai afirmat Biden.
Joe Biden chiar a insistat pe lasitatea trupelor afgane, care aveau mijloace de lupta superioare talibanilor, date chiar de SUA: „N-au vrut sa lupte pentru viitorul lor”.
„Soldatii americani nu ar trebui sa lupte si sa moara intr-un razboi pe care afganii au refuzat sa il poarte. (…) Nu am vrut sa repet greselile trecutului de a ramane si lupta intr-un conflict care nu este in interesul Statelor Unite”, a continuat presedintele SUA.
Biden a afirmat apoi ca „scenele pe care le vedem in Afganistan sunt incredibil de dureroase” si ca Statele Unite vor continua sa sustina poporul afgan.
„Nu regret decizia de a pune capat luptelor si nu voi cere soldatilor nostri sa lupte la nesfarsit in razboiul civil al altei tari. Stiu ca decizia mea va fi criticata, dar nu voi lasa in seama altui presedinte”, a mai declarat Joe Biden.