ALDE a votat in premiera alaturi de PNL si USR, in Senat, pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Insa tot nu au fost indeajuns de multe voturi.
Senatul a respins, luni, in calitate de prima Camera sesizata, propunerea legislativa initiata de mai multi parlamentari PNL privind modificarea si completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, care prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Propunerea legislativa a fost respinsa cu 46 voturi pentru, 59 impotriva si 6 abtineri, mentioneaza Agerpres.
In timpul dezbaterii, reprezentantii PNL, USR si ALDE si-au anuntat sustinerea pentru aceasta propunere, in timp ce PSD si UDMR au pledat impotriva.
Comisia pentru administratie publica si Comisia juridica au adoptat, anterior, un raport comun de respingere.
Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat luni, inaintea sedintei de plen, ca parlamentarii acestui partid vor vota in favoarea propunerii legislative a PNL referitoare la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, avand „o parere opusa colegilor din PSD”.
„Am avut o scurta sedinta de coalitie, unde printre alte subiecte am discutat despre modul in care vom vota pe propunerea referitoare la alegerea primarilor in doua tururi. Colegii mei din ALDE deja au facut diferite declaratii foarte clare, lipsite de echivoc, si anume ca ALDE sustine ideea de alegere a primarilor in doua tururi. Sigur ca colegii nostri din ALDE care sunt primari in functie ar prefera sa ramana actualul sistem cu un singur tur de scrutin. Insa noi consideram ca este mai avantajos pentru noi si pentru un exercitiu democratic la alegeri mai complet ca alegerea sa se faca in doua tururi de scrutin. Colegii din PSD au o parere opusa. Ne-am informat reciproc as spune pozitiile pe care dorim sa le adoptam si avem fiecare considerentele proprii pentru a adopta o anumita pozitie”, a afirmat luni Tariceanu.
Initiatorii propunerii sustin ca alegerea primarilor in doua tururi de scrutin asigura atat o mai buna legitimitate a alesilor, cat si o mai mare corectitudine in desemnarea celor care conduc comunitatile locale.
„Alegerea primarului intr-un singur tur de scrutin, cu votul majoritatii celor care se prezinta la vot, este o solutie legislativa total gresita. In aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Pot exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, ca primarul unei localitati sa fie ales cu un numar extrem de mic de voturi. Acest fapt, dincolo de legitimitatea scazuta pe care o va avea alesul, poate conduce foarte usor la dirijarea artificiala a votului catre grupuri de persoane, din cadrul/din afara comunitatii, incalcandu-se astfel toate principiile de baza care statueaza prezenta reglementare, putand discuta in aceasta speta chiar de implicatii de ordin constitutional”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…