Analiza. „Fragmentarea globala” duce la crearea unui nou sistem de securitate: „Fuziunea militara-civila/ Cursa a inarmarii axata pe tehnologie”

externe

China, incetinire, crestere economia, Xi Jinping, prognoza

Daca citim comentariile facute de o serie de oficiali ai trezoreriei SUA si de bancheri centrali in ultimele saptamani, un lucru devine clar: nu mai este o exagerare ca sistemul economic global se indreapta spre o schimbare fara precedent dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Si ceea ce se prefigureaza este asemanator unui razboi, scrie Politico.

De la presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde sau de la secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, mesajele au fost rareori mai directe. Timp de decenii, progresul economic a fost condus de pietele libere. Dar acum, cand securitatea nationala si concurenta pentru resursele naturale sunt din ce in ce mai importante pentru liderii mondiali, modul in care functioneaza planeta noastra intra intr-o noua era.

Consecintele vor fi probabil variate si de anvergura. Asteptati-va la o cursa a inarmarii axata pe tehnologie, la posibilul sfarsit al suprematiei dolarului american si la izolarea Chinei si a aliatilor sai, similar modului in care blocul sovietic a fost ostracizat in timpul Razboiului Rece.

„Chiar daca aceste politici [axate pe securitatea nationala] pot avea un impact economic, ele sunt conduse de considerente de securitate nationala”, a declarat Yellen in fata unei audiente la Universitatea Johns Hopkins saptamana trecuta. „Nu vom face compromisuri cu privire la aceste preocupari.”

Pe masura ce lumea se fractureaza in blocuri, fiecare dintre acestea concentrandu-se pe propriile valori si obiective de securitate nationala – ceea ce in ultimele zile inaltii oficiali ai BCE au numit in mod repetat „fragmentare” globala – certitudinile capitaliste ale pietei libere ar putea face loc unei economii dirijate intr-o proportie mult mai mare de guvern.

Fabio Panetta, membru al board-ului BCE, a spus intr-un discurs la Bruxelles ca ordinea predominanta axata pe comert deschis si pace, stabilita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ar avea dificultati in a coexista intr-un cadru antagonist si competitiv din punct de vedere politic. Costurile economice ale acestei schimbari ar fi probabil ridicate, a adaugat el.

Fuziunea dintre armata si sectorul civil

Asadar, ce se intampla? Pentru inceput, comertul si investitiile intre diferitele blocuri vor fi constranse. Harald Malmgren, un negociator international care a fost consilier principal pentru patru fosti presedinti americani, crede ca un nou termen la moda – cel de „fuziune militara-civila” – va ajunge sa defineasca sistemul orientat spre securitate care se naste. Yellen s-a referit, de asemenea, la acest termen in discursul sau.

Departamentul american al Apararii (DoD) are deja o lista de entitati care corespund acestei definitii, a remarcat el intr-un raport de la inceputul acestui an consultat de Politico.

Schimbarile de astazi ar putea face ca euro, yuan-ul si chiar rupia sa castige teren semnificativ – mai intai in propriile sfere de influenta, apoi mai departe. Un sistem financiar mai multipolar de acest tip ar putea, asa cum a subliniat saptamana trecuta Lagarde de la BCE, sa fie foarte inflationist, necesitand o „interdependenta” intre bancile centrale si politicile fiscale.

Cu toate acestea, expertii in China, precum economistul Michael Pettis de la Scoala de Management Guanghua de la Universitatea Peking din Beijing, sustin ca acest lucru nu se va intampla peste noapte.

Dolarul continua sa reprezinte 60 la suta din rezervele valutare globale si din datoria externa, iar aproximativ jumatate din comertul international continua sa fie facturat in bancnote verzi.

Dar o schimbare considerabila a administratorilor de rezerve internationale in ultimele luni in favoarea aurului arata complexitatea utilizarii sanctiunilor asupra dolarului ca instrument de politica externa.

Multe banci centrale si trezorerii straine, care in teorie beneficiaza de imunitate suverana, au raspuns cu neliniste la demersurile occidentale de inghetare a rezervelor rusesti. Apelurile de expropriere a rezervelor suverane ale Rusiei si de redistribuire a acestora pentru reconstructia Ucrainei sunt considerate ca mergand chiar mai departe – creand un precedent si mai periculos.

Cursa spatiala

„Exproprierea ar insemna cu adevarat o schimbare in modul in care ne gandim la rezervele valutare”, a declarat, pentru Politico, Nicolas Veron de la Peterson Institute for International Economics. „Cred ca [aceasta] ar putea fi destabilizatoare pentru ordinea monetara globala. Nu cred ca exista vreun precedent pentru asta, tocmai de aceea este atat de radicala.”

Este pentru prima data, a spus Veron, cand o astfel de actiune se aplica unor state care nu au suferit o schimbare de regim si in care nu exista nicio indoiala cu privire la cine detine activele.

Unul dintre cei mai proeminenti si mai influenti contractori americani din domeniul apararii, care intruchipeaza perfect si noua era a fuziunii dintre armata si civil, este Elon Musk, patronul SpaceX si Twitter.

Companiile lui Musk si cele ale concurentilor sai sunt cele care vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei militarizari. Acest lucru se va intampla odata ce Biroul de Capital Strategic al DoD – care a fost infiintat in decembrie anul trecut cu misiunea specifica de a stimula investitiile private in tehnologii critice, cum ar fi inteligenta artificiala si cuantica – va intra in plina desfasurare, influentand cursa spatiala a secolului XXI.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: