„Francezii au fost uimiti”. Ucrainenii au pus tunuri Caesar pe barje pentru a putea bombarda Insula Serpilor
The New York Times (NYT) anunta un mod ingenios prin care ucrainenii au reusit sa se foloseasca de tunurile Caesar livrate de Franta pentru a bombarda Insula Serpilor in perioada in care aceasta era ocupata de fortele Rusiei.
Potrivit NYT, artileristii ucraineni au imbarcat cateva obuziere autopropulsate Caesar primite din Franta pe barje plutitoare si le-au dus la 10 km de uscat, astfel incat acestea sa poata trage asupra Insulei Serpilor, aflata de la 50 km distanta de uscat. Tunurile Caesar au o raza de actiune de 40 km. „Francezii au fost umiti”, a subliniat NYT.
Detaliile operatiunii nu au fost dezvaluite. Acest episod a fost mentionat mai degraba ca un exemplu despre cum improvizeaza armata ucraineana atunci cand nu are arme pentru a ajunge altfel la ocupanti.
Fortele armate ale Ucrainei au difuzat imagini detaliate de pe Insula Serpilor cu momentul in care a fost instalat drapelul Ucrainei. Insula era devastata de bombardamente, nicio cladire nu a scapat intreaga.
Video of the Ukrainian flag hoisting on the Snake Island. pic.twitter.com/8dPaTmlgEs
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) July 8, 2022
Drapelul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Serpilor din Marea Neagra la inceputul lunii iulie, dupa ce fortele rusesti s-au retras saptamana trecuta din acest avanpost strategic.
„Operatiunea militara a fost incheiata, iar … teritoriul (Insula Serpilor) a fost readus sub jurisdictia Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtator de cuvant al comandamentului militar de sud al Ucrainei.
Franta a livrat Ucrainei cel putin 18 obuziere moderne Caesar, aproximativ 20% din toata artileria sa existenta
Francezii au creat si un fond de 200 de milioane de euro pentru ca Ucraina sa cumpere arme fabricate in Franta.
Uniunea Europeana a aprobat 3,1 miliarde de euro pentru a rambursa statele membre pentru ceea ce furnizeaza Ucrainei, dar acest fond, Fondul european pentru Pace, este epuizat in proportie de aproape 90%.
In total, tarile NATO au furnizat pana in prezent aproximativ 40 de miliarde de dolari in armament Ucrainei, aproximativ cat bugetul anual de aparare al Frantei.
Tarile mai mici si-au epuizat potentialul, a declarat un alt oficial NATO, 20 dintre cei 30 de membri ai sai fiind „destul de epuizati”. Dar cei 10 ramasi pot furniza inca mai mult, a sugerat el, in special aliatii mai mari. Printre acestia s-ar numara Franta, Germania, Italia si Olanda.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sfatuit alianta – inclusiv, in mod special, Germania – ca indicatiile NATO prin care se cer membrilor sa pastreze stocurile nu ar trebui sa fie un pretext pentru a limita exporturile de arme catre Ucraina. Dar este de asemenea adevarat ca Germania si Franta, ca si Statele Unite, doresc sa calibreze armele pe care le primeste Ucraina, pentru a preveni escaladarea si atacurile directe asupra Rusiei.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.