Autoritatile franceze au anuntat un plan controversat de modificare a constitutiei pentru a revoca cetatenia obtinuta prin nastere pe insula franceza Mayotte din Oceanul Indian, sustinand ca acest lucru ar contribui la stoparea crizei imigratiei, transmite The Guardian.
Reforma a fost anuntata de ministrul de interne Gerald Darmanin duminica, dupa ce a sosit pe insula, cel mai sarac departament (regiune administrativa) al tarii, in urma a trei saptamani de proteste.
„Vom lua o decizie radicala”, a declarat Darmanin. „Nu va mai fi posibil sa devii francez daca nu esti copilul unui parinte francez”, a spus el. Masura va reduce „atractivitatea” arhipelagului pentru potentialii imigranti, a spus el.
„Este o masura extrem de puternica, clara, radicala, care, evident, va fi limitata la arhipelagul Mayotte”, a spus Darmanin.
In prezent, Franta acorda cetatenie atat prin linie de sange, cat si prin locul de nastere, iar propunerea risca sa amplifice si mai mult tensiunile din Franta, in urma adoptarii unei noi legi privind imigratia.
Mayotte este compusa din doua insule care au votat pentru a ramane parte a Frantei in 1973. Celelalte insule din arhipelagul inconjurator, cu majoritate musulmana, au solicitat independenta, devenind Insulele Comore.
In timp ce stanga a denuntat noul plan ca fiind un alt atac la valorile franceze, unii militanti locali din Mayotte l-au salutat, iar liderii politici de dreapta si de extrema dreapta au sugerat rapid ca acesta sa fie aplicat pe intreg teritoriul Frantei.
In capitala Mayotte, Mamoudzou, cateva sute de protestatari l-au intampinat pe Darmanin si anturajul sau cu huiduieli.
Boris Vallaud, seful socialistilor din Adunarea Nationala, a declarat ca acestia se vor opune revizuirii Constitutiei. „Cetatenia prin nastere nu este negociabila”, a declarat el pentru postul de televiziune France 3.
Mayotte, care se afla la nord-vest de Madagascar, a devenit un departament francez cu drepturi depline in 2011.
Mii de oameni care fug de saracie si coruptie calatoresc in fiecare an spre Mayotte in cautarea unui nivel de trai mai bun.
Afluxul a provocat tensiuni majore, multi dintre locuitorii din Mayotte plangandu-se de criminalitate si saracie. Au avut loc saptamani intregi de proteste impotriva insecuritatii si a crizei migratiei. O criza a apei care dureaza de luni de zile a exacerbat tensiunile.
Potrivit Institutului National de Statistica si Studii Economice din Franta (INSEE), pe aceasta insula de 375 de kilometri patrati locuiesc aproximativ 310.000 de persoane, dar oficialii spun ca aceasta cifra este serios subestimata.
Permisele de sedere eliberate strainilor care sosesc in Mayotte sunt valabile doar pentru insula si nu pot fi folosite pentru a calatori in Franta continentala. Eliminarea acestui sistem este una dintre principalele revendicari ale protestatarilor.
Darmanin a declarat ca autoritatile vor aboli aceasta masura ca parte a schimbarilor, lucru pe care unii protestatari l-au salutat.
Franta acorda cetatenia atat prin linia de sange, cat si prin locul de nastere, desi legislatia „jus soli” („dreptul solului”) a fost inasprita masiv de-a lungul anilor.
In decembrie, parlamentul francez a adoptat un proiect de lege dura privind imigratia, adoptat sub presiunea dreptei.
In ianuarie, autoritatea constitutionala suprema a Frantei a cenzurat completarile controversate facute la insistentele dreptei.
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…