Franta: o clatitarie data in judecata pentru mirosul de… clatite
Cantatul cocosului sau al paunului, iazul cu broaste si acum… mirosul de clatite si clatitele. Iata pe ce se cearta zilele acestea doua cupluri de vecini din Erquy, vestul Frantei, informeaza TF1.
Doi restauratori din Aude, au decis, la sfarsitul lui 2019, sa cumpere o clatitarie. Restaurantul a fost inaugurat in februarie 2020, dar a fost nevoit sa se inchida in martie odata cu carantina.
„Am redeschis in iunie 2020. Eram deja in dificultate in urma izolarii. Dar am rezistat. Am vandut la pachet, iar, in iulie august, am redeschis. Ne-am bucurat. Pana la prima scrisoare a vecinului nostru, dl. Boquet, in august 2020, care se plangea de fumul care iese din bucatarie, de miros de prajeala cand noi facem doar clatite, de zgomotul facut de pasii clientilor pe pietris si de inchiderea portierelor, zgomotul farfuriilor in chiuveta sau faptul ca sotul meu a vorbit prea tare cu angajatii…”, a spus Marlene Dupont pentru TF1.
Cuplul a aflat ca si intre fostul proprietar si vecini avusesera loc dispute si ca acestea au fost solutionate in fata primariei.
Cuplul a decis apoi sa contacteze reclamantul. „I-am spus ca o sa schimbam hota sa rezolvam problema zgomotului si a fumului. In legatura cu mirosul, o clatitarie miroase a clatite, nu prea avem ce face. Ne-am propus sa inchidem una din cele doua parcari ca sa nu fie masini langa casa lui. Am pus o conducta pentru fum. Pentru zgomotul vaselor am reorganizat bucataria astfel incat masina de spalat vase sa fie mai departe si am cerut angajatilor sa evite deschiderea geamurilor”, continua Marlene Dupont.
Si au crezut ca au rezolvat problema. Insa, in 2021, au primit o alta scrisoare de la vecinul lor care s-a plans din nou de mirosuri si a adaugat „rasetele clientilor, zgomotul usilor, pasii pe pietris…” „Nu-mi venea sa cred. Nu am raspuns. Apoi, in august 2022, a venit scrisoarea avocatului acestui domn”, a spus Dupont.
In urma acestei scrisori, au facut o programare cu un conciliator in noiembrie 2022. „Ne-am propus sa punem un filtru de zgomot la hota, sa demontam foisorul copiilor din gradina restaurantului. Un filtru de mirosuri ne-ar costa 10.000 de euro pe an, nu aveam aceasta posibilitate financiara. Am construit o veranda la 150.000 de euro. Domnul Boquet mai vrea ca restaurantul sa fie inchis la ora 19.00 in loc de 23.00. Ne spune ca daca nu facem toate astea, va merge in instanta”, relateaza Marlene Dupont.
La scurt timp dupa, pe 10 ianuarie 2023, un executor judecatoresc le-a inmanat o chemare in instanta pentru 16 februarie. „Am ramas socati. Am avut impresia ca suntem considerati criminali cand facem doar clatite. Atunci am decis sa luam legatura cu presa”.
Dupa mediatizarea cazului si postarea unei petitii de sustinere – aproape 13.000 de semnaturi pana joi – reclamantul, Patrick Boquet, se plange ca el suporta consecintele: „Sunt insultat pe retelele de socializare. Sunt victima si ei ma transforma in vinovat”.
Bouquet, parizian la origine, si-a construit casa in 1999 si s-a mutat aici in permanent in 2016. „La vremea aceea, nu exista restaurant, ci o casa de locuit. Dupa divort, sotul a decis sa faca o clatitarie, cu ajutorul primariei. S-a deschis in 2009”.
Bouquet care spune ca „nu s-ar fi mutat niciodata langa un restaurant”, se plange foarte repede de zgomot si mirosuri. „Am primit amenintari orale de la primul viceprimar de atunci, care era prieten cu proprietarul. Asa ca, am oprit totul. Apoi au sosit noii proprietari, si a reinceput totul. Au facut eforturi, dar neplacerile au ramas. Tocmai din acest motiv am demarat procedura judiciara. Nu am alte solutii”.
Avocatul reclamantului va merge la tribunalul din Saint-Brieuc pe 16 februarie. El spune ca aceasta intalnire nu va oferi o solutie imediata la acest conflict. „Este vorba de o somatie de expertiza. Solicitam presedintelui instantei de judecata sa desemneze un expert care, timp de aproximativ sase lunisa faca masuratori acustice si olfactive. Nu se va lua nicio decizie in acest sens, va trebui sa mai asteptam cateva luni…”. Si saga continua.