Senatul Frantei a votat reforma profund nepopulare a pensiilor, la cateva ore dupa ce manifestantii au iesit din nou in strada pentru a se opune politicii lui Emmanuel Macron, potrivit The Guardian.
Senatorii au adoptat reformele cu 195 de voturi la 112, aducand propunerea cu inca un pas mai aproape de a deveni lege. O comisie va elabora un proiect final, care urmeaza sa fie inaintat senatului si adunarii nationale pentru votul final.
„Un pas important a fost facut in aceasta seara cu un vot larg in Senat asupra textului reformei pensiilor”, a declarat premierul francez, Elisabeth Borne, dupa vot, adaugand ca guvernul are probabil o majoritate parlamentara pentru a trece aceasta lege.
In cazul in care guvernul lui Macron nu reuseste sa adune majoritatea necesara, Borne ar putea folosi un instrument constitutional rar folosit si extrem de controversat, cunoscut sub numele de articolul 49/3, pentru a promova legislatia fara vot.
Sindicatele, care s-au opus cu inversunare masurilor, inca sperau sambata sa-l forteze pe Macron sa dea inapoi, desi protestele au fost mult mai mici decat unele anterioare.
Tensiunile au izbucnit seara, politia din Paris afirmand ca a facut 32 de arestari dupa ce unii protestatari au aruncat cu obiecte in fortele de securitate, au ars cosurile de gunoi si au spart geamuri.
In aceasta saptamana, Macron a refuzat de doua ori apelurile urgente ale sindicatelor de a se intalni cu el intr-o ultima incercare de a-l determina sa se razgandeasca.
Respingerea a suparat sindicatele.
„Cand sunt milioane de oameni pe strazi, cand sunt greve si tot ceea ce primim de cealalta parte este tacere, oamenii se intreaba: ce mai trebuie sa facem pentru a fi auziti?” a spus Philippe Martinez, seful sindicatului CGT, cerand un referendum privind reforma pensiilor.
Ministerul de Interne a declarat ca 368.000 de persoane au participat la proteste la nivel national – mai putin de jumatate din cele 800.000 pana la un milion pe care le prezisese politia.
La Paris, au iesit in strada 48.000 de persoane, in comparatie cu previziunile politiei de aproximativ 100.000.
Sindicatele, care au estimat cifra de prezenta la un milion, sperau ca prezenta sa fie mai mare sambata, cand majoritatea oamenilor nu trebuiau sa-si ia timp liber de la serviciu pentru a participa. Pe 11 februarie, tot sambata, 963.000 de persoane au manifestat, potrivit politiei.
In ultima mare zi de greva si protest de marti, prezenta a fost de putin sub 1,3 milioane de oameni, conform politiei, si de peste trei milioane, potrivit sindicatelor.
Masura principala a reformei este cresterea varstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, considerata de multi ca fiind nedreapta fata de persoanele care au inceput sa lucreze de tinere. Reformele ar creste, de asemenea, numarul de ani de contributii la fondul de pensii pentru a primi o pensie completa.
Protestatarii spun ca femeile, in special mamele, sunt si ele dezavantajate in cadrul noilor reforme. „Daca as fi stiut ca se va ajunge aici, nu as fi stat acasa pentru a avea grija de copiii mei cand erau mici”, a spus Sophie Merle, lucratoare in domeniul ingrijirii copiilor, in varsta de 50 de ani, din orasul Marsilia din sudul orasului.
Mai multe sectoare ale economiei franceze au fost vizate de apelurile sindicatelor la greve pe termen nedeterminat, inclusiv transportul feroviar si aerian, centralele electrice, terminalele de gaze naturale si colectarea deseurilor.
Sambata, la Paris, tranzitul urban a fost putin afectat, cu exceptia unor linii de tren suburban.
Gunoiul necolectat a inceput sa se acumuleze in unele dintre cartierele capitalei, iar companiile aeriene au anulat aproximativ 20% din zborurile programate pe aeroporturile franceze.
Un sondaj de opinie publicat sambata de postul BFMTV a constatat ca 63% dintre francezi au aprobat protestele impotriva reformei, iar 54% au fost, de asemenea, in favoarea grevelor si blocajelor din unele sectoare.
Cu toate acestea, 78% au spus ca Macron va reusi sa impuna reforma.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu (PNL), este convins ca George Simion este "agent al Rusiei"…
Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…