Franta a trimis primele sale trupe in mod oficial in Ucraina. Acestea au fost desfasurate in sprijinul Brigazii 54 mecanizate independente ucrainene din Slaviansk. Soldatii francezi provin din Regimentul 3 Infanterie al Frantei, care este unul dintre principalele elemente ale Legiunii Straine, scrie Asia Times.
Autorul articolul din Asia Times este Stephen Bryen, acesta a lucrat ca subsecretar de stat adjunct in timpul presedintiei lui Ronald Reagan (1981-1989).
Grupul initial de trupe franceze numara aproximativ 100 de soldati. Aceasta este doar prima transa din cei aproximativ 1.500 de soldati ai Legiunii Straine franceze programati sa ajunga in Ucraina.
Aceste trupe sunt detasate direct intr-o zona de lupta fierbinte si sunt destinate sa-i ajute pe ucraineni sa reziste avansurilor rusesti in Donbas. Primii 100 sunt specialisti in artilerie si supraveghere.
De luni de zile, presedintele francez Emanuel Macron ameninta ca va trimite trupe franceze in Ucraina. El a gasit putin sau deloc sprijin din partea tarilor NATO, in afara de sustinerea Poloniei si a statelor baltice. Se presupune ca SUA se opun trimiterii de soldati NATO in Ucraina (in afara de consilieri).
Franta insasi nu are multe trupe pe care sa le trimita in liniile de lupta din Ucraina, in cazul in care guvernul francez ar dori sa faca acest lucru. Potrivit rapoartelor, in prezent, Franta nu poate sustine o desfasurare peste hotare a unei divizii complete si nu va avea aceasta capacitate decat cel mai devreme in 2027.
Decizia de a trimite legionari straini este, in sine, un compromis francez deosebit. Franta nu isi desfasoara armata nationala si, in afara de numarul mic de ofiteri, oamenii trimisi nu sunt cetateni francezi.
Potrivit analistilor, decizia Frantei are doua semnificatii. In primul rand, ii permite lui Macron sa trimita trupe in Ucraina si sa se comporte ca un tip dur fara a intampina prea multa opozitie acasa. Asta pentru ca nu sunt trimisi soldati ai armatei franceze si nu exista nicio conscriptie consecventa sau alte masuri in perspectiva. Acest lucru reduce in mod clar furia potentiala a adversarilor politici ai lui Macron.
Al doilea motiv este furia lui Macron de a vedea cum trupele franceze, aproape toate din Legiune, sunt date afara din Africa saheliana si inlocuite de rusi. Controlul asupra Africii francofone a fost intrerupt de revoltele si puciurile din Africa si de o inclinare decisiva catre Rusia – fie direct, fie prin intermediul PMC Wagner (Grupul Wagner), aflat acum in mod clar sub controlul direct al lui Vladimir Putin.
O lovitura deosebita este in Niger, un furnizor important de uraniu pentru Franta. Franta isi obtine 70% din energia electrica de la generatoare nucleare. Aprovizionarea globala cu uraniu se restrange, iar preturile cresc. Avand in vedere ca Rusia si Kazahstan, alaturi de Niger, se afla in topul furnizorilor de uraniu pentru reactoarele nucleare, Franta are o problema de securitate economica interna. Prin decizia SUA de a interzice uraniul rusesc, rusii ar putea da o lovitura serioasa Frantei si Statelor Unite prin intreruperea aprovizionarii.
O intrebare cheie este cum va reactiona NATO la decizia franceza de desfasurare a trupelor direct pe front. Intrucat Franta actioneaza pe cont propriu, fara sprijinul NATO, francezii nu pot pretinde sprijin din partea NATO in temeiul celebrului articol 5, componenta de securitate colectiva a Tratatului NATO.
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…